Köln’de katliamlar protesto edildi

Almanya’nın Köln kentinde “Maraş’tan Roboskî’ye, cezaevlerinden Rojava’ya katliamları unutmadık unutmayacağız” sloganı ile Cumartesi günü bir miting gerçekleştirildi.

Köln Haupbahnhof Breslauerplatz’da katliamları yaşamını yitirenleri anmak için yapılan miting, delil uyandırıldıktan sonra saygı duruşuyla başladı.

Daha sonra FEDA adına konuşma yapan Jinda Deniz, Maraş katliamının başta Raa Haq Alevileri (Kürt Alevileri) olmak üzere bölgede can bulan örgütlü/ komünal yaşam değerlerine yönelik gerçekleştiğini ve Şarkı-ı İslahat planının bir devamı olduğuna dikkat çekti. Deniz, günümüzde dahi demografik değilim noktasında politikaların devam ettiğine değindi.

Ardından konuşma yapan MARDEF’ten Salman Ökmen, 1978 yılında Maraş’ta gerçekleşen katliamın bölgede yaşayan Alevileri politikası üzerinden devam ettiğine dikkat çekerek, bu politikanın devlet eliyle yapıldığını söyledi. Dönemin MİT müsteşarlık görevlilerinin olaya ilişkin soruşturma kapsamında tutulmadığına değinen Ökmen, katliamın karanlıkta bırakma ve unutturma pratiği olduğunu belitti. 26. dönem HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’da yaptığı konuşmada Roboskî katliamının özünde Kürt katliamı olduğunu vurgulayarak, Kürdistan’da devlet güçlerinin gerçekleştirdiği katliamlara dikkat çekti.

Aydoğan, yedi gün sokakta bekletilen Teybet Ana şahsında tün katledilenleri andı.

Maraş, Roboski ve cezaevlerinde hayata dönüş adı altında gerçekleşen katliamların günümüzde devam ettiğine özellikle vurgu NAV-DEM Eşbaşkanı Ayten Kaplan ise “Katliamda yitirilenlerin anısını ancak mücadele bilincini yükselterek yaşatabiliriz” dedi.

Ali Çiçek ve Yücel Köroğlu tarafından yakılan ağıtlardan sonra semah dönülerek eylem sonlandırıldı.