Köln'de 10 Aralık İnsan Hakları Eylemi

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle NAVDEM Nordrhein Westfalen, Almanya'nın Köln kentinde bir etkinlik düzenledi.

Eyaletteki toplum merkezlerinin yöneticilerinin yer aldığı etkinlik bugün saat 13:00'da Bahnhofvorplatz'da yapıldı.

Etkinlikte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların durumlarına dikkat çekilen konuşmalar yapıldı, pankartlar açıldı.

Etkinliğe yaklaşık 60-70 Kürtistanlı katılırken 12 polis minübüsünün gelmesi dikkat çekti. NAVDEM yöneticileri üzerinde Öcalan'ın fotoğrafının olduğu bir pankartı açtıkları için polisler müdehale etti. "Öcalan'ın fotoğrafı yasak. Açamazsınız" diyen polislerin tavrı orada bulunan Kürtistanlılar tarafından protesto edildi.

Leverkusen Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Fatma Kısıkyok ve Köln Kürt Toplum Merkezi Dışilişkiler Komisyonu Sözcüsü Adnan Çelikaslan birer konuşma yaparak polislerin tavrını kınadı.

Kısıkyol, "Dünya insan hakları gününde polislerin gelip zor kullanmaya çalışması kabul edilemez. Alman kamuoyu da polislerin yaptığı bu tavrı eleştirmelidir. Bu görüntü Almanya'ya yakışmıyor. Öcalan Kürt halkının lideridir ve Kürtlerin onun özgürlüğünü talep etmesinden daha doğal bir durum olamaz" diye konuştu.

Daha sonra da Adnan Çelikaslan konuştu ve şöyle dedi: "Polisler, 'Teröristlerin fotoğrafını açamazsınız. Yasak' diyor. Kim terörist? Her türlü hakkı elinden alınan Kürtler mi terörist? Yoksa köy yakan, şehir yıkan, Kürtlerin dilini yasaklayan, ülkesini yerle bir edenler mi terörist? Almanya geçmişinde Hitler bir diktatörü gördü. Bugün o diktatörün ruhu Türkiye'de yaşıyor. Erdoğan Hitler gibi davranıyor. Bizim ülkemizi yerle bir ediyor. Alman toplumu bizi anlayışla karşılamalı. Ki Kürtler barbar DAİŞ'e karşı savaştı ve savaşıyor."

Bu konuşmayı çevredeki Almanlar olumlu karşılarken, bu konuşma ardından polisler geri çekildi.

Eylem sukünet içinde devam etti. Eylemciler sloganlar eşliğinde taleplerini dile getirdi. Eylem saat 14:30'da sona erdi.