KNK delegasyonundan Rusya'da görüşmeler

KNK delagasyonu, bir hafta boyunca Rusya'da çeşitli görüşmeler yaptı.

KNK delegasyonu 9-16 Mart günleri arasında Rusya'da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. KNK delegasyonunu temsilen Eşbaşkan Zeynab Mûrad Saxrab, KNK üyeleri Mahmûd Daûd, Farhat Patîev ve Araf Azmanî, Rusya'daki birçok sivil kurum, parti ve kuruluşla görüştü.

10 MART
Delegasyon, Adil Rusya Partisi yöneticilerinden Alekseî Çepa ve Roman Bernatskiî ile görüştü. Görüşmede taraflar, dünya politikasının gündemini, Suriye çatışmasının boyutlarını, Kürt sorunu ve önümüzdeki süreçte gelişecek iş birliği konularını tartıştı.

11 MART
Delegasyon, Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı General Leonîd Îvaşov'la da bir görüşme gerçekleştirdi. KNK Eşbaşkanı Zeynab Mûrad, Kürdistan'da yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi.
Delegasyon aynı gün Moskova Patrikhanesi'ni ziyaret etti ve burada patrikhanenin uzak ülkelerle ilişkilerinden sorumlu Dışilişkiler Sekreteri Sergeî Zvonarev ile görüştü. Görüşmede Rojava ve Kuzey ve Doğu Suriye’deki durum tartışıldı. Delegasyon, Kürdistan'daki Hıristiyan ve farklı inançtakilerin durumuna değindi, kilise ve tapınakların restorasyonuna ve azınlıkları korumaya önem verdiklerini dile getirdi.

12 MART
Delegasyon Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde ağırlandı. KNK'liler, Enstitü Başkan Yardımcısı Îgor Borovkov tarafından karşılandı. Görüşmeye Enstitünün Ortadoğu ve Yakındoğu Merkezi'nin Başkanı Vladîmîr Fîtîn ve merkezin Araştırma Görevlisi Georgî Sosnov da katıldı.

13 MART
Delegasyon üyeleri Rusya Federasyonu'ndaki Kuzey ve Doğu Suriye Temsilciliğini ziyaret etti ve burada Rojava'nın Rusya Temsilcisi Reşad Benav'la görüşme yaptı. Benav, KNK'nin Rojava'da temsilcilik açmasına ilişkin memnuyetini dile getirdi.

14 MART
Eşbaşkan Zeynab Mûrad Saxrab'ın katılımıyla Rusya’da okuyan Güney ve Doğu Kurdistanlı öğrencilerle görüşüldü. Öğrenciler, Kürdistan ve Kürt halkına ilişkin projelerin gerçekleştirilmesine ilişkin görüşlerini belirtti.

15 MART
KNK heyeti Moskova'daki Kürt evinde Halepçe ve Qamişlo katliamlarına ilişkin halk toplantısı yaptı. Toplantıda KNK Eşbaşkanı Zeynab Mûrad ve Rusya Federasyonu Kürtlerinin ulusal-kültürel otonomisi Eşbaşkanı Farhat Patîev konuştu.

16 MART
KNK delegasyonu Rusya Federasyonu Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi üyeleriyle ve Birleşik Rusya Partisi Üyesi, Milletvekili Rasûl Botaşev'le görüştü. Görüşmede iş birliği mesajları da verildi.