Kartal: Halkımız cevap alana kadar eylemini sürdürecek

Öcalan için Strasbourg’da başlatılan eylem 30’uncu gününde. KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Öcalan’dan haber alana kadar eylemlerin süreceğini söyledi. 


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığı ve can güvenliği için Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) önünde 23 Ekim'de 63 kurumun basın açıklamasıyla başlayan oturma eylemi, 30’ncü gününde. Kış koşullarına rağmen eylemlerini sürdüren Kürtler, bugün CPT’nin önünde insan zinciri oluşturarak, kitlesel bir miting yaptı ve taleplerini yineledi. 

Yaklaşık bin kişinin katıldığı eylemde, Öcalan’ın posterleri taşındı, “Bijî Serok Apo” sloganı atılarak, Avrupa kurumlarına sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuldu. 

Eyleme KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Heci Ehmedî, HDK-E Eş Sözcüsü Demir Çelik, KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç, ESP Temsilcisi Ziya Ulusoy, eski Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi Başkanı Tuncay Yılmaz, Devrimci Partisi Avrupa Temsilcisi Faruk Aydın, MLKP, ATİK, Yeşil Sol Parti Avrupa Temsilcisi Mehmet Cengiz, HDP Avrupa Temsilcilerinden Faik Yağızay, Cizre Belediye Eş Başkanı Leyla İmret, BES Sekreteri Meryem Çat, Sanatçı Ozan Emekçi, Êzidî kurumları ve CÎK temsilcileri de katıldı.

Mitingde yapılan konuşmalarda, Öcalan’dan haber alınana kadar eylemlerin süreceği belirtildi.

‘BİR HEYET İMRALI’YA GİTSİN’ 

Burada ilk sözü alan KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal, Kürt halkının CPT yetkililerine çağrısının devam ettiğini belirterek, "Halkımız bütün zor koşullara rağmen CPT ve Avrupa Konseyi önünde isyan ediyor. Bütün Avrupa ülkelerinden halkımız buraya akıyor. Biz Başkan Apo’nun durumunu öğrenmek istiyoruz. Gerçekten Rêber Apo yaşıyor mu yaşamıyor mu, bir cevap bekliyor. Ne yazık ki bugüne kadar CPT yetkilileri ve AK yönetimi halkımıza bir cevap vermemiştir. Bugün dünyanın birçok yerinde halkımız aynı taleplerle ayaktadır. CPT'den isteğimiz; uluslararası bir heyetin İmralı'ya gidip durumunu görmeleridir” dedi. 

‘ÖCALAN KÜRTLERİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR'

Kartal, 23 Ekim’de başlayan eylemin devam edeceğini ifade ederken, şunları söyledi: "Bir cevap alamadan, halkımız ikna olmadan bu eylem devam edecektir. Bu bizim demokratik hakkımızdır ve bunu yerine getiriyoruz. Yetkililerin bize cevap verme sorumlulukları vardır. Başkan Apo’nun yaşamı, sağlığı ve özgürlüğü halkımızın kırmızı çizgisidir. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Halkımız bunu yıllardır yaptığı eylemlerle ispatlamıştır. Bugün de kadın ve gençlerin öncülüğünde bu eylemler devam etmektedir. Kürt, Türkiyeli ve dostların desteğiyle başlattığımız bu eylem, 30 günü geride bıraktı, daha da devam edecektir. Çünkü Abdullah Öcalan, sadece Kürtler için değil, bütün Ortadoğu krizine bir çözümdür. Avrupalı kurumların bunu bilmesi gerekiyor."

‘BİZİ ÖNDERLİĞİMİZDEN KOPARAMAZLAR’ 

Strasbourg Eylemi Tertip Komitesi Üyesi Medya Botan ise Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin çok yönlü olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Başkan Apo’nun üzerindeki tecrit ve uygulama hepimize yöneliktir. Bundan dolayı bir aydır sürdürdüğümüz bu eyleme rağmen hâlâ Avrupa kurumlarının bir cevap vermemeleri bu uygulamalarının ortağı olduğu anlamına geliyor. CPT ve Avrupa Konseyi yetkilileri ne yaparsa yapsın, bizi Önderliğimizden koparamaz. Bunu herkesin böyle bilmesi gerekiyor. Kürt halkının tarihi bu örneklerle doludur. 1999 yılında Kürt gençleri bedenlerini kalkan yaptılar. Bugün de Önderliğimize ve değerlerimize yönelik yapılan saldırıları durdurun!"