IFJ Başkanı Pradalie: Gazetecilerin tutuklanması kabul edilemez!

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Dominique Pradalie, Türkiye’nin gazeteciler için dünyanın en büyük açık cezaevine dönüştüğünü ifade ederek, uluslararası toplumu Kürt gazetecilere dönük son saldırılara odaklanmaya çağırdı.

Gazeteci, siyasetçi, avukat ve sanatçılara yönelik yapılan siyasi soykırım operasyonlarına uluslararası alandan tepkiler gelmeye devam ediyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Başkanı Dominique Pradalie Medya Haber Televizyonundan Serkan Demirel’in sorularını yanıtladı.

‘TÜRKİYE GAZETECİLER İÇİN DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK CEZAEVİ’

Türk devletinin gazetecilere dönük saldırına tepki gösteren ve kınayan Pradalie, “Türkiye’nin başındaki rejimin çok sayıda gazeteciyi, hâkimi, avukatı tutukladığı ve çoğunun sürgüne gitmek zorunda kaldığı son birkaç yılı yakından analiz ediyoruz. Türkiye, özellikle Kürt gazeteciler başta olmak üzere gazeteciler için dünyanın en büyük açık cezaevine dönüşmüş durumda” dedi.

‘KÜRTLERE KARŞI YÜRÜTÜLEN POLİTİKANIN BİR PARÇASI’

Kürt gazetecilere dönük süre gelen saldırıların Türk hükümetinin Kürt halkının taleplerini bastırma politikasının bir parçası olduğunu söyleyen IFJ Başkanı Dominique Pradalié, şunları ekledi:

“Türkiye’de veya başka yerlerde dürüst ve bağımsız çalışan tüm gazeteciler otoriter rejimler tarafından hedef alınıyor. Ne yazık ki Kürt gazetecilerde, her şeyden önce mesleklerini dürüst, bağımsız inşa ettikleri için ve Kürt oldukları için hedef alınıyor. Kürt gazeteciler aynı zamanda ülkede herkesi etkileyen savaş durumunun da mağdurudurlar. Kürt gazeteciler aynı zamanda Türk hükümetinin yıllardır Kürtlerin özerklik ve bağımsızlık arzularını bastırma politikalarının da mağdurudur. Hükümet Kürtlerin sesini duyuranlara saldırıyor.”

‘KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM’

Gazetecilere dönük son saldırıların seçim sürecinde gerçekleşmesinin bunun hükümetin onayı ile gerçekleştiğine işaret ettiğini söyleyen Pradalié, “Son olarak 10 gazetecinin de arasında olduğu avukat, siyasetçi, sanatçının yasadışı ve keyfi bir şekilde hapsedilmesine yol açan son tutuklamalar kabul edilemez ve şok edici bir durumdur. Uluslararası Gazeteciler Federasyon olarak gözaltına alınan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu ve onları desteklediğimizi dünyaya ilan ettik. Dünyanın gözü, haber alma ve haber verme özgürlüğüne yönelik bu kabul edilemez saldırılara daha sık odaklanmalıdır. Gazetecilere dönük son saldırıların özellikle seçim sürecinde gerçekleşmesi daha kabul edilemez bir durumdur. Gazeteciler bu süreçte mesleklerini özgürce yapabilmelidir” diye kaydetti.