HDK-A: AKP, 2 Temmuz zihniyetini sürdürüyor

Sivas Katliamı dolayısıyla açıklama yapan HDK-A, "Milliyetçi, cinsiyetçi AKP ülke içinde ve dışında mezhepçi ve ırkçı zihniyeti ile halklar ve inançlar kırımını yaşatıyor" dedi. HDK-A, 2 Temmuz etkinliklerine çağırdı.

Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A) Merkez Yürütme Kurulu, Sivas Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

Sivas'ta 25 yıl önce 33 aydının, demokratik katledildiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun, devletin Alevilere dönük katliamcı politikalarının sonucu gerçekleştiğine vurgu yapıldı.

'YEREL BİR OLAY DEĞİLDİ'

Açıklamada, "Üç beş kendisini bilmezin, cinnet hali yaşayan binlerin kendiliğinden kalkıştıkları sıradan bir olay, yerel bir vaka değildir. Ulus devletin  'Tek devlet, tek dil, tek bayrak, tek din' zihniyetinin organizeli, örgütlü siyasal, kültürel ve etnik temizlik amaçlı gerçekleştirdiği bir katliamdır" denilirken, şunlar da belirtildi:

"Birinci dünya savaşı sonrasında gelişen uluslaşma hareketlerinden esinlenen Koçgiri halk hareketi kanlı katliamlarla bastırılınca bugünkü Sivas, Erzincan, Malatya, Elazığ, Erzincan ve Erzurum illerini kapsayan Dersim Eyaletinde yaşayan halklar ve inançlar yoğun bir Türkleştirme ve İslamlaştırma projesine tabi tutuldular."

'AKP AYNI ZİHNİYETİ ÜLKE İÇİNDE VE DIŞINDA DEVAM ETTİRİYOR'

Sivas Katliamı'nın, kültürel ve etnik temizlik amaçlı yapılan diğer katliamlar gibi aradan bunca yıl geçmesine rağmen aydınlatılmak istenmediğinin kaydedildiği açıklamada, şöyle devam edildi:

"Milliyetçi, cinsiyetçi AKP ülke içinde ve dışında mezhepçi ve ırkçı zihniyeti ile halklar ve inançlar kırımını yaşatıyor. AKP, Suriye’de Alevileri ve Kürtleri katletme fetvası veren cihatçı-selefi çeteleri politik ve askeri olarak desteklemekle kalmıyor, selefi çeteleriyle Efrîn’i işgal ederek halklar ve inançlar kırımını tüm dünyanın gözleri önünde sürdürüyor.

2 Temmuz’da canlarımızı yakan alevler daha sönmeden halklarımıza yeni acılar yaşatılıyor, kültürel, sosyal, siyasal ve kadın kırım politikası AKP iktidarında her gün yeniden yaşatılan hakikat olmaktadır. AKP’ nin mezhepçi, cinsiyetçi ve milliyetçi politik hattı 24 Haziran'da örgütlü devlet gücü sayesinde, hileli ve şaibeli seçim uygulamalarıyla bir kez daha iktidarda kalmak adına asker ve polis gücü ile yetinmemiş paramiliter güçlerince sokakları terörize etmiş, devlet terörü ile toplumun iradesine el koymuştur."

'ALEVİ ANLAYIŞIYLA İNŞA EDELİM...'

Tarihi direnişçi çizginin yürütücüsü Alevilerin mazlumdan yana olma, yetmiş iki milleti bir bilme anlayışı gereğince hareket etmeye, birlikte demokrasimizi kazanmaya ve inşa etmeye davet ediyoruz."

HDK-A olarak, tüm halkları, Avrupa’da Alevi kurumlarının ve diğer tüm devrimci, demokrat, dost kuruluşlarının  '2 Temmuz Sivas Katliamı'nı Lanetleme' etkinliklerine katılmaya çağırdı.