HDK-İsviçre Kongresi yapıldı

HDK-İsviçre'nin 2. Kongresi Basel'de yapıldı. Kongrede, Türk devletinin suçlarını gündemleştirmenin ve Avrupa'da güçlü bir muhalefetin önemine dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Kongresi-İsviçre'nin (HDK-İsviçre) 2. Olağan Kongresi Basel’de yapıldı.

İsviçre’nin pek çok kantonundan delegelerin ve Kürdistanlı, Türkiyeli, İsviçreli kurum temsilcilerinin katıldığı kongrenin açılış konuşmasını HDK-Avrupa Eş Sözcüsü Demir Çelik yaptı.

Çelik, Türkiye’deki faşist iktidarla Avrupa devletlerinin ilişkisine dikkat çekerek, bunun durdurulması için de Avrupa’da güçlü bir muhalefete ihtiyaç olduğunu söyledi.

Konuklardan BastA! (Basels starke Alternative) Temsilcisi Fransizka Stier ise dayanışma mesajının yanı sıra Cenevre kentinde 5 kadına yönelik taciz olayının ardından yaşanan gelişmeleri aktardı ve JUSO (Sosyalist Parti Gençlik Örgütü) Başkanı Tamarra Funiciello için dayanışma çağrısında bulundu.

Stier’in HDK kongresinden Tamarra Funiciello’yla dayanışma kararı çıkartılması önerisi oybirliğiye kabul edildi.

KARARLAR

Kongrede sunulan karar tasarılarından kimi başlıklar şöyleydi:

"HDK-Avrupa’nın kurucu bileşenlerinden KCDK-E’nin HDK içindeki pozisyonuna ilişkin yapmayı planladığı değişimin HDK’nın temel özellikleri olan yerel ve doğrudan yönetim, kongre ve meclislere dayanma perspektifini, Kürdistan ve Türkiye demokrasi güçlerinin stratejik birlikteliğini dikkate alan yerden olması temennisinin kongre kararıyla konunun muhataplarına iletilmesi;

İsviçre’de kadınların öncülüğünde devam etmekte olan 'Eşdeğer işe eşit ücret' kampanyasının ve 'kadın grevi' hazırlıklarının desteklenmesi;

İltica kamplarına ve mültecilik için yeni başvuru yapanlara yönelik yoğunlaştırılmış bir çalışma başlatma;

Türkiye ve Kürdistan’daki devlet saldırılarını, katliamları İsviçre’de gündemleştirme ve bunların uluslararası takibini yapma."

HDK İsviçre’nin yeni dönem eş sözcüleri ise Leyla Şahin ve Cevdet Demir oldu.