Hanau’da binlerce kişi ırkçılık ve faşizme karşı yürüdü

Almanya’nın Hanua kentinde 19 Şubat günü bir Alman faşistin göçmenleri hedef alan terör saldırısını kınama amacıyla binlerce kişi bugün Hanau’ya akın etti. Kürtlerin öncülük ettiği gösteriye “Irkçılık ve faşizme hayır” sloganı damgasını vurdu.

Başta Almanya’daki Kürt kurum ve kuruluşları olmak üzere birçok sivil toplum örgütü, sendika ile derneğin çağrısıyla 9 göçmenin katledildiği ırkçı saldırıyı protesto etmek ve ülkede artan ırkçılığa dikkat çekmek binlerce kişi bu Cumartesi günü Hanau kentine akın etti.

Çarşamba akşamı Hanau kent merkezinde bulunan iki nargile bar ve bir büfeye Tobias Rathjen isimli Alman faşistin gerçekleştirdiği saldırıda Ferhat Ünvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar El Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kalojan Welkow, Vili Viorel Păun ve ismi öğrenilmeyen bir göçmen hayatını kaybetmişti.

Almanya’yı sarsan saldırının ardından Hanau kentinde kalabalık bir kitle “Faşizme ve ırkçılığa karşı” adlı gösteri için bir araya geldi.

Öğle saatlerinden itibaren “Freiheitsplatz” meydanında toplanmaya başlayan kitle saldırıda hayatını kaybeden göçmenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Birçok sendika ve sol grubun destek verdiği gösteride Almanya’da artan ırkçılığın artık tehlikeli buyotlara ulaştığına dikkat çekildi.

Hayatını kaybedenlerin isimlerinin teker teker okunduğu gösteride hiçbir şekilde ırkçılığa müsamaha gösterilmemesi gerektiği ifade edildi.

STK temsilcileri ile saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerinin konuşmasının ardından kitle yürüyüşe geçti.

10 binden fazla kişinin katıldığı yürüyüşün ilk sıralarında Kürt kadınlarının taşıdığı “Faşizm ve ırkçılık her yerde” pankartı taşındı.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı dövizleri taşıyan kitle sık sık “Irkçılık ve faşizme hayır” ve “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını attı.

İlk saldırının gerçekleştiği “Heumarkt” meydanından geçen kitle burada mumlar yakarak ve çiçekler bırakarak ırkçı saldırının kurbanlarını bir kez daha andı.

“Freiheitsplatz” meydanına tekrar ulaşan kitle burada yapılan kısa bir miting ardından sessizce dağıldı.