Paris ve Bremen'de şehit anması-YENİLENDİ

Paris'in Drancy banliyösünde HPG komutanlarından Bilal Sarıdaş (Serdem) anıldı. Almanya'nın Bremen kentinde de Rojava ve Ava Mezın (Dicle) Asos ile Efrîn şehitleri anıldı. 

PARİS

Dersim'de 27 Kasım'da 3 arkadaşıyla birlikte şehit düşen HPG Gerillası Bilal Sarıdaş (Serdem), Paris'in Drancy banliyösündeki Pazarcık Elbistan Evi'nde düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

Çok sayıda kişinin katıldığı anmada konuşan Şehit Aileleri Komitesi Üyesi Celil Akdoğan, Maraş yöresinin PKK'nin ilk örgütlenme çalışmalarının yürütüldüğü merkezlerden olduğuna dikkat çekerek, “Hareketin ilk kadın şehitlerden Besey Anuş'un mücadelesi bugün Serdemler'le devam ediyor” dedi. 

'DEĞERLERİMİZE, ŞEHİTLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'

Oğlunu Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde kaybeden şehit babası Zeynel Eren de, Maraş'ın tarihi mirasına değindi. Maraş Katliamı'nın yıl dönümünün de yaklaştığını hatırlatan Eren, “PKK'de Besey Anuşlar'dan Engin Sincerler'e, Halil Şahinler'den Mustafa Yöndemler'e, şehitlerin direnişi bir zincir halinde bugüne geldi. Bu zincirin son halkası Serdem oldu. Maraş Katliamı'ndan sonra sürgün edilerek Avrupa'ya gelen halkımız bilmeli ki, bugün de halkımızın değerlerine, kültürüne karşı bir savaş yürütülüyor. Bize düşen, buna karşı kendi değerlerimize daha fazla sahip çıkmak, şehitlerin bıraktıkları mirasa daha fazla sahip çıkmaktır” diye konuştu. 

TJK-F adına konuşan Jiyan Ege ise, toplumların da bir kimliği ve hafızası olduğunun altını çizdi. Ege, “Maraş toplumunun hafızasında, kimliğinde büyük acılar kadar büyük direnişler var. 12 Eylül 1980 doğumlu olan Serdem arkadaş toplumun teslim alınmak istendiği darbe gününde doğmuş olsa da, o dünyaya ait olmadı. Toplumun hafızasındaki direniş karakterini seçti ve 27 Kasım gibi bir tarihte de yıldızlara yoldaş oldu” diye belirtti. 

Anmada Gerilla Bilal Sarıdaş'ın okul arkadaşı da duygularını ifade etti. 

Etkinlik şehitler üzerine hazırlanan sinevizyon ile sona erdi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde, Rojava ve Şehidén Ava Mezın (Dicle) Asos ile Efrîn şehitleri anıldı. Etkinlik, Bremen Bırati eV. Derneği'nde saygı duruşu ve Ey Raqip Kürt ulusal marşının okunması ile başladı.

Dérka Hemko İndıwére mıntıkasından  Ava Mezın Nehri'ni geçerken,  3-4 Aralık 1989'da şehit düşen özgürlük savaşçılarının anmasında, Şehit Aileleri Meclisi eş başkanları, aileler de hazır bulundu.

'ROJAVA DEVRİMİ'NE MİRAS BIRAKTILAR...'

Şehit Aileleri Komisyonu adına konuşan Bavê Hüsên, şunları anlattı:

"Kürdistan'ın diğer üç parçasında olduğu gibi, Rojava'da da Kürdistanlılar, özgürlük mücadelesindeki yerlerini aldı. Bunlar, çoğu Şam ve Halep üniversitelerinden olan Kürt gençleriydi. Öncüleri Simko, Reşid, Rızgar, Emer, Hüseyin, Şawiş, Xalıd Sofi, Emin Sofi, Dr.Kendal, Bırahim Mıfti ve burada isimlerini sayamadığım binlercesi gibi Mahsum Korkmaz Akademisi'nin genç öğrencilerinden olan Mehyedin, Ehmed, Zınar Derka Hemko mıntıkasında görev ve sorumluluk almışlardı. Rojava halkını derin uykudan uyandırmak için çabalayan, emek veren, kendini halkına feda eden bu insanlar, diğer yandan arkadaşlarının geçişlerini sağlamak için günün yirmi dört saati emek veriyorlardı. 3-4 Aralık 1989 akşamı yine Indiwaré bölgesinden Dicle Nehri'nden bir grup arkadaşını geçirirken ihanet sonucu pusuya düşürülen arkadaşları ile birlikte  işgalci Türk devleti ile girdikleri çatışmada yaşamlarını yitirdi. Yaşanan ilk çatışmada  Cudi'ye gitmekte olan gruptan Zozan şehit düşer, bunun üzerine Mehyedin iki arkadaşı ile birlikte saldıran Türk işgalcilerin karşısında mevzilerini alıp, gruptaki arkadaşlarına 'siz yolunuzdan olmayın, biz saldırının yününe üzerimize doğru çevireceğiz, siz Cudi'ye ulaşmalısınız' diye seslenerek, çatışmanın yönünü değiştirdi.

Halk arasında Destana Ava Mezın (Dicle) olarak bilinen bu destan akşamdan başlayıp sabahın erken saatlerine kadar sürdü. Üç Kürt genci ellerindeki hafif silahlar ile savaş aracı olarak onlardan katbekat üstün olan işgal güçlerine karşı canlarını feda ederek Destana Ava Mezın'ı tarihe yazdırdı. Rojava bugün o kahramanların miraslarını devralmış, devrimini tamamlamaya doğru gidiyor." 

Aileler adına Adem Hebeş ve Şehid Zınar'ın (Ehmed) kız kardeşi Meryem Yusuf taziyeleri kabul etti. Daha sonra PYD, Şehit Aileleri Meclisi, Bremen Meclisi adına konuşmalar yapıldı.