Freiburg, Hamburg ve Toulouse’da 40’ıncı yıl coşkusu

Almanya’nın Freiburg, Hamburg ve Fransa’nın Toulouse kentinde PKK’nin kuruluşunun 40’ıncı yılı kutlandı.

FREİBURG

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen gece, özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

600’den fazla kişinin katıldığı gecede tertip komitesinin açılış konuşmasından sonra KCDK-E Eş Başkanı Yüksel Koç söz aldı.

Kürdistan'ın dört parça edildiğini söyleyen Koç, "Kürtler; Türkiye'de Türkleştirilmeye, İran'da Farslaştırılmaya, Irak ve Suriye'de Araplaştırılmaya çalıştırılmaya çalıştırılırken PKK mücadelesinin başlamasıyla bu asimilasyon ve yok etme politikasına karşı büyük bir savaş başlatmıştır. Geldiğimiz noktada bu mücadele sadece Kürtlerin değil, Ortadoğu’daki birçok halk için umut ışığı olmuştur. Şu an zafere yürüyen bu mücadele tüm halkların özgürlüğünün teminatı olacaktır" şeklinde konuştu.
Kutlamada Nuda Kadın Meclisi bünyesinde çalışmalarını sürdüren çocuk folklor ekibi ve Koma Sê Gulen Azad genç kadın folklor ekibi de sahne aldı.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı gece, Zarife Zerrin, Xemgin Birhat, Hozan Axin, Şivan Rojava ve Koma Mozaik'in seslendirdiği eserler eşliğinde çekilen halaylarla geç saatlere kadar sürdü.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de bir gece ile PKK’nin kuruluş yıldönümü kutlandı.

2 bin kişinin katıldığı kutlama saygı duruşu ile başladı. Gecenin yapıldığı salon Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitlerinin fotoğrafları ile donatıldı.

Meclis eş başkanları sahneye çıkarak, geceye katılanları selamladı.

Gecede KCDK-E adına ise Çekdar Botan bir konuşma yaptı.

Botan, PKK’nin Kürdistan’da baş aşağı giden bir yok oluşun varoluşa evrilişi olduğunu söyledi.

Gecede, Elazığ’ın Karoçan ilçesi eski belediye başkanı Burhan Kocaman da bir konuşma yaptı.

“Kürt halkı olarak bu partiye ve önderliğine çok şey borçluyuz” diyen Kocaman, Kürt halkının onuruna ve özgürlüğüne düşkün bir halk olduğunu da söyledi.

Konuşmaların sık sık “Biji Serok Apo”, “Bê Serok jiyan na be” sloganları ile kesildi.

Sinevizyon gösteriminin de yapıldığı gecede, Ozan Kawa, Şengül Pak, Koma Rengê Nu, Koma Arin Mirxan, Nupelda-Nujiyan ikilisi, Koma Sterkên Rojava ile Govenda Sipan Amara ve Govenda Simara sahne aldı.

TOULOUSE

PKK’nin 40’ıncı kuruluş yıldönümü Fransa’nın Toulouse kentinde de bir gece ile kutlandı.

Hall Huit salonunda yapılan gece saygı duruşu ile başladı. Ardından da Toulouse Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına Ali Qulan bir konuşma yaptı.

Gecede söz alan Kürt siyasetçi Adem Uzun ise, PKK ile Kürtlerin artık daha örgütlü olduğunu söyledi.

TJK-E’nin mesajı da gecede okundu. Mesajda PKK’nin kuruluşunun önderliksel doğuş öncesinde en bozulmuş neslin en basit fiziksel üreticisi derecesine düşürülmüş olan Kürt kadını için de yepyeni bir dönüm noktası olduğu dile getirildi.

Anti Kapitalist Parti adına ise Pierre Granet bir konuşma yaptı. PKK’nin kuruluş yıldönümünü kutlayan Granet, “PKK özgürlük, demokrasi, insan hakları kadın hakları ve feminist ve ekolojik bir yaşam savunurken hala Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde olması artık saçmalıktır. Dün Düsseldorf ve Strasburg’ta Kürtlere saldıran Alman ve Fransız devletleri hala diktatör Erdoğan'ı dinleyerek başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu’da yaşayan bütün halkların demokrasi ve özgürlük taleplerini yok sayıyor” dedi.

Gecede Bordeaux Demokratik Kürt Toplum Merkezi çocuk korosu, Hozan Agit, Deniz Deman, Cevad Mervani ve yerel sanatçılar sahne aldı. Kutlama, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.