Fransız, Kürt, Ermeni ve Tamillerden ‘tecridi kırma’ çağrısı

Fransa’da çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kırmak ve faşizme son vermek için 2 Mart Cumartesi günü Paris’te eyleme çağırdı.

Üç siyasi solcu parti ile çok sayıda sivil toplum örgütü, tecride karşı ortak bir çağrı yaptı.

Öcalan’ın yıllardır İmralı’da ağı bir tecrit altında olduğunu vurgulayan çağrıcılar, “Tüm siyasi tutsaklara yayılmakta olan bu uygulama ile Türkiye tarafı olduğu uluslararası ve Avrupa insan hakları sözleşmelerini ihlal ediyor” dedi.

Türk devletinin Nisan 2015’te Öcalan ile müzakereleri tek taraflı olarak kestikten sonra hem içerde hem de sınırları ötesinde Kürt karşıtı bir savaş yürüttüğünü belirten çağrıcılar, “Zulüm, insan hakları ihlalleri, katliamlar, Kürtlerin ve Erdoğan karşıtı muhalefetin günlük yaşamının korkunç bir parçası haline geldi” dedi.

HDP’li vekil Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı açlık grevini de hatırlatan çağrıcılar, “Leyla Güven, direnişinin yol açtığı uluslararası dayanışma sayesinde 25 Ocak’ta serbest bırakıldı, ancak talebi karşılanana kadar eylemini sürdüreceğini açıkladı” diye hatırlattı.

Bugün cezaevlerinde yüzlerce tutsak ve Strasbourg’da 14 aktivistin açlık grevinde olduğunu belirten çağrıcılar, “Açlık grevcilerinin talepleri bizim taleplerimizdir” diyerek, taleplerini şöyle sıraladı:

-Avrupa Devletleri ve başta İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere Avrupa kurumlarından, Avrupa’nın üzerinde inşa edildiği ilkeler ve değerlere saygı göstermesi için Avrupa Konseyi üyesi Türkiye nezdinde müdahalede bulunmasını istiyoruz.

-Bu ülkede tehlikeli bir şekilde eksikliği yaşanan barış ve demokrasiye katkıda bulunulması çağrısını yapıyoruz

-Aynı değerleri savunan ve kendilerine tek bir mücadele yolu bırakılan bir milletvekili, siyasi kadın ve erkek tutsaklar, Kürt kadın ve erkek militanların ölümünü engellemeleri için onları (Avrupa Devletleri ve kurumlarını) sorguluyoruz.

-Avrupa, insan hakları, barış ve demokrasi için bu mücadeleye angaje olan Leyla Güven ve tüm açlık grevi eylemcilerine cevap olmalı.

Çağrıcılar bu talepler etrafında 2 Mart Cumartesi günü saat 14.00'de République meydanında toplanmaya çağırdı. 

İmzacılar arasında Komünist Parti, Anti-Kapitalist Parti, Sol Parti, Ermeni örgütleri koordinasyon konseyi, Tamil dernekleri ve en büyük üniversite öğrencileri sendikası da bulunuyor:

İmzacılar şöyle:

Conseil démocratique kurde en France (CDKF), Mouvement des Femmes kurdes, Union des Étudiants kurdes en France (UEKF), Solidarité France-Kurdistan, Mouvement de la Paix, Mouvement contre le Racisme et pour l’Amitié entre les Peuples (MRAP), SOS Racisme, Parti communiste français (PCF), Nouveau Parti anticapitaliste (NPA), Parti de Gauche (PG), Maison du Tamil Eelam –France, Conseil International de Eelam Tamoul, CCAF (Conseil de coordination des organisations arméniennes de France), Corinne Morel Darleux, conseillère régionale Auvergne Rhône Alpes