Fransa’da ‘büyük yürüyüş” öncesi 15 Şubat protestoları

Fransa kentlerinde yapılan protesto yürüyüşlerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğü için daha çok alanlara çıkılacağına yönelik mesajlar verildi ve 11 Şubat Strasbourg yürüyüşüne katılım çağrısı yapıldı.

Uluslararası Komplo Fransa’nın başkenti Paris’in yanı sıra Lorient ve Mantes la Jolie’de protesto edildi. 

PARİS

Başkent Paris’in Villiers Le Bel banliyösünde faaliyet yürüyen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin (DKTM) çağrısı ile bir araya gelen halk bir yürüyüş gerçekleştirdi. 

Yürüyüş esnasında kitle sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Bi can bi xwîn em ji terene ey Serok” sloganları atarak DKTM merkezine kadar yürüdü. Merkez önünde 24’üncü yılında Uluslararası Komplo ile ilgili konuşmalar yapıldı ve 11 Şubat günü Strasbourg’da yapılacak Avrupa merkezli yürüyüşe çağrı yapıldı. 

LORIENT

Fransa'nın Lorient kentinde gerçekleştirilen bir eylemle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Paris Katliamı protesto edildi.
Lorient kentinde yaşayan Kurdistanlılar, akşam saatlerinde Place François Mitterand alanında bir araya geldi.
Yürüyüşe geçen Kurdistanlılar yol boyunca Fransızca ve Kürtçe "Şehîd namirin", Bijî Serok Apo" ve ”Jin Jiyan Azadî” sloganları atarak Fransızca bildiriler dağıttı. Belediye meydanına gelen protestocular, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.
Konuşmalarla devam eden eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve özgürlüğü için daha çok alanlara çıkılacağı mesajı verildi. Devamla şunlar belirtildi: “Türk devleti, Önder Apo şahsında Kürt halkına karşı soykırım politikası yürütmektedir. Türk devleti Rojava’ya yönelik tehdit ve saldırılarını pervasızca sürdürüyor ve Rojava’nın tümünü işgal etmeyi amaçlıyor. Türk devletinin aynı zamanda Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırıları da devam ediyor ve bu saldırılarda uluslararası düzeyde yasaklanmış kimyasal silahlar ve bombalar kullanılıyor. Türk devleti tüm dünyanın gözü önünde savaş suçu işleyerek Kürt halkının büyük bedeller ödeyerek ortaya koymuş olduğu iradeyi ve kazanımlarını hedef alıyor. Kürt halkı şimdiye kadar hiçbir diktatörlüğe boyun eğmediği gibi AKP-MHP faşizmine ve kendilerine bağlı çetelerine de boyun eğmeyecektir.”

Eylemde 11 Şubat'a Strasbourg’daki merkezi yürüyüşe güçlü katılım çağrısı yapıldı. Ayrıca, Paris'te 10 yıl önce gerçekleşen katliam karşısında Fransa’nın örtbas eden tutumunun sonucu olarak 23 Aralık'taki katliama yol açtığı belirtilerek, “Öfkemiz ve isyanımızla bu katliamlar aydınlatılmayana kadar ne öfkemiz ne de isyanımız dinecektir” vurgusu yapıldı.

MANTES-LA-JOLIE

15 Şubat Komplosu’nu kınamak amacı ile Mantes-la-Jolie bölgesinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Mantes-la-Jolie DKTM öncülüğünde saat 18.00‘da Merkez önünden başlayıp Mantes-la-Jolie belediyesine kadar süren yürüyüş boyunca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü, atılan “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe" sloganları ile ifade edildi.

Ardından Mantes-la-Jolie merkezinde yapılan oturma eylemi ile yol kısa süreliğine trafiğe kapatıldı.

Açıklamada ise Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması ve bir an önce özgürlüğüne kavuşturulması istendi. Avrupa devletlerinin de Kürt halkına yönelik iki yüzlü siyaseti terk etmeleri gerektiği vurgulandı.