FEDA’dan yangın açıklaması: Ağır tablonun oluşmasına göz yumuldu

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Amed ve Mêrdîn’de çıkan yangınlarda 15 kişinin hayatını kaybetmesi ve onlarca kişinin yaralanması ardından yaptığı açıklamada iktidarın “ağır tablonun yaşanmasına adeta göz yumduğunu” belirtti.

YANGIN AÇIKLAMA

FEDA'nın açıklamasında, yangın nedeniyle 60 bin dekar tarım arazisinin ciddi tahribat gördüğü, binlerce evcil hayvanın yanı sıra bölgenin faunasının ve florasının büyük zarar gördüğü ifade edildi. Federasyon, yangının ardından bölge halkının büyük bir maddi ve manevi kayıp yaşadığını vurgulayarak, "Öncelikle halkımızın başısağolsun diyor, acılı ailelere sabırlar diliyor, içten geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz," dedi.

FEDA, iktidarın ve resmi kaynakların yangını anız yangını olarak nitelendirmesine karşın, bölge halkının yangının elektrik dağıtım hatlarından çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığını belirttiğini aktardı. Yangın söndürme helikopterleri ve uçaklarının geç kaldığını, karadan müdahalenin de yetersiz kaldığını belirten FEDA, bu koşullar altında sıradan bir afetin ağır siyasal, sosyal ve ekonomik travmalara yol açtığını ifade etti.

Açıklamada, "Tıpkı 6 Şubat 2023 depreminde olduğu gibi iktidar, yangın bölgesinde yaşayanların Kürt olmasını önemsememiş, ağır tablonun yaşanmasına adeta göz yummuştur," denildi. FEDA, bu anlayışı kınayarak, iktidarı bu ırkçı yaklaşımından vazgeçmeye, yangının neden olduğu zararları karşılamaya ve afetlerde alınması gereken önlemleri yerine getirmeye davet etti.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Federasyon, halkın yanında olduklarını belirterek, "Halkımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, maddi ve manevi yüksek dayanışma içinde olacağımızı ifade ediyoruz. Alevi canları, zorda olanın Hızır'ı olmaya çağırıyoruz," ifadelerini kullandı.