Ermenistan ve Yunanistan’da Şengal anması

Ermenistan’ın başkenti Erivan ile Yunanistan’ın başkenti Atina’da 3 Ağustos 2014’te Şengal’de DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler anıldı.

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Şengal Katliamı anıtı önünde düzenlenen anmaya Egidê Fêro, Ermenistan Parlamentosu’ndan Rostem Mihoyan, Şewra Gelê Kurd Başkanı ve aynı zamanda Ermenistan parlamenteri Kinyas Hesenov, Kürdistan Komitesi üyesi ve Şengal Êzidî Meclisi üyesi Silo Dirboyan, Ermenistan Kadın Komitesi üyesi Lianna Hemoyan ve Esengê Kürt Topluluğu Eşbaşkanı Afif Azmani, Rusya Federasyonu Rojava Özerk yönetimi temsilcisi Reşad Bênav, Asuri temsilcisi ve aynı zamanda Ermenistan parlamenteri Mixayel Arsen ve Ermenistan eski parlamenteri Aragac Axoyan birer konuşma yaptılar.

Anmada yapılan konuşmalarda bugüne kadar Êzidî Kürtlerin 74’üncü katliamla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekilerek, bu katliamın DAİŞ eli ile yapıldığı belirtildi.

‘ACILARINIZI PAYLAŞMAK ADINA BURADAYIZ’

Rusya Federasyonu Rojava Özerk Yönetimi Temsilcisi Reşad Bênav şunları dile getirdi: “Acılarınızı paylaşmak adına burada bulunmaktayız. Radikal İslamın, DAİŞ’in halkımıza karşı yaptığı saldırılar başta Kobanê’ye, Rojava’nın tüm alanlarına ve sonra da Şengal’e oldu. Şengal’e müdahale için YPG ve YPJ güçleri Şengal Dağından Rojava’ya bir koridor açmak için onlarca şehit vererek yüzbinlerce Êzidî halkımızı bu katliamdan kurtarmıştır. Bunu kendimizi övmek anlamında söylemiyorum. Bunu bizim bir görevimiz, sorumluluğumuz olduğu için yaptık. Ayrıca yüzlerce Êzidî Kürt kadını DAİŞ terör örgütünden kurtardık. Bu Radikal İslami teröre karşı mücadelemiz devam ediyor ve devam edecek.”

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Şengal için anma etkinliği düzenlendi. Atina’daki Birleşmiş Milletler binası önünde düzenlenen anma saygı duruşu ve Şengal direnişinin selamlanmasıyla başladı.

Navenda Çanda Kurdistan adına yapılan konuşmada, Şengal katliamının 21. yüzyılın insanlık ayıbı olduğu belirtildi.

Bu katliamın tekrarlanmaması için BM’nin Şengal’deki katliamı soykırım olarak tanımlanması ve Şengal’in özerklik statüsünün kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

Sık sık, “Biji Serok Apo”, “Biji berwqedana Şengal’e” sloganlarının atıldığı anmada ardından BM’ye Şengal’in statüsünün tanınması için hazırlanan dosya verildi. Bildirilerin de dağıtıldığı etkinlik sloganlarla sona erdi.