Dortmund'da 'Dersim Soykırımı' anması

Dortmund'da düzenlenen Dersim Soykırımı anmasında, "Acılar, mücadele ederek bilince çıkarılmalı" mesajı verildi.

Almanya'da Dortmund ve Çevresi Alevi Kültür Merkezi'nde (DAKME), Dersim Soykırımı'nda yaşamını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi. Soykırımın 80. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinliğe, Yazar Mehmet Bayrak ve Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) adına Ayten Şimşir katıldı.

Bayrak, Kürdistan’daki katliamlara dikkat çektiği konuşmasında, Dersim'in hem Alevi, hem de Kürt kimliğiyle katliama uğratıldığını söyledi. Katliamın planlayıcılarının dönemin devlet idarecileri olduğunu belirten Bayrak, Mustafa Kemal başta olmak üzere, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak gibi diğer devlet yöneticilerinin de rolüne işaret etti.

Bayrak, "Mustafa Kemal’in haberi yoktu, İsmet İnönü izne çıkmıştı, Fevzi Çakmak’ın bilgisi dışındaydı" gibi belge ve bulgulardan yoksun bir söylemin, Dersimlileri devlete bağlamak ve öfkeyi azaltmak amacını taşıdığını söyledi.

'KATLİAM VE ASİMİLASYON POLİTİKALARI SÜRÜYOR'

FEDA adına konuşan Şimşir, Kızılbaş Alevi kültüründeki komünal yaşama ve Kürt kimliğine dikkat çekerken, 1938 anılırken, bunun sıradanlaştırılmamasını istedi ve "Acılar, mücadele ederek bilince çıkarılmalı" dedi.

Şimşir, Dersim'in üzerinde katliam ve asimile politikalarının devam ettiğini, devletin Alevileri kendisine yedeklemek istediğini söyledi.

Yoğun bir katılım olduğu anma toplantısından sonra lokmalar pay edildi.