Dicle: AK ve CPT, Türkiye’nin gizli ortaklarıdır

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da CPT ve Avrupa Konseyi önünde başlatılan eylem 52’nci gününde. Bugün de yapılan kitlesel bir miting ile CPT’nin sessizliği protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için 23 Ekim’de 63 kurumun basın açıklamasıyla Fransa’nın Strasbourg kentindeki CPT ve Avrupa Konseyi (AK) önünde başlattığı eylem, 52’nci gününde devam ediyor. Fransız polisi bugün sabah saatlerinde eylem yerine gelerek, kitleye saldırdı. Polisin saldırı ve provokasyonlarına rağmen eylemlerini sürdüren Kürtler, Almanya, Fransa, Kürt ve Türkiyeli kurum temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin de katıldığı bir miting yaptı.

Kürdistanlıların buradaki yürüyüş ve mitingi öğle saatlerinde başladı. Eylemin yapıldığı yerden CPT’nin önüne kadar yürüyün Kürtler ve dostları, burada 15 dakika oturma eyleminden sonra AK’nin önüne kadar yürüyerek, burada bir miting yaptı.

‘ÖCALAN ÖZGÜRLEŞENE KADAR ALANLARDA OLACAĞIZ’

Mitingde konuşan Kürt siyasetçi Hatip Dicle 50 gün sonra tekrar burada olduklarını belirterek, “Bizler milyonların temsilcisi olarak buradayız. Tamamen demokratik ve haklı bir eylemdir. Çünkü Kürt halkının ve tüm ezilenlerin öncüsü Öcalan’ın sağlık ve güvenlik koşullarından kaygılanıyoruz. Biz faşist Türk devletinden medet ummazdık, çünkü onlarla ancak mücadele edilir. Demokratlarla insan oturur konuşur ama faşizme karış sokakta, ovalarda ve dağlarda mücadele edilerek, cevap verilir” dedi.

Strasbourg’daki eyleme de dikkat çeken Dicle, devamla şunları söyledi: “50 gündür insanlarımız bu meydanda haber bekliyorlar. Ama ne yazık ki AK ve CPT gibi kurumlar adeta Türkiye cumhuriyeti ile gizli ortakları veya bu uluslararası komplonun sahipleri olarak sessizce bekliyorlar. İşte biz bunu kınıyor ve kabul etmiyoruz. Kürt halkı onurlu bir halktır. CPT, İmralı gitme talebemizi bile çok görüyor. Biz bunlara şunu söylüyoruz, siz bu konudaki görevlerinizi yapsanız yapmasanız da yüreğimizdeki Öcalan bağlılığını ve sevgisini yok edemesiniz. AK ve CPT yetkilerin söylüyorum, sizler görevlerinizi yerine getirip bir haber getirene kadar bu mücadele bitmeyecektir. Kürt halkı haklı bu talebini seslendirecektir. Kürt halkı ve Öcalan’ın özgürlüğüne kadar bedeli ne olursa olsun bu mücadele devam edecektir.”

‘ÖCALAN TECRİT ALTINDA TUTULAMAZ’

HDK-E Eşbaşkanı Demir Çelik de Öcalan’ın 19 yıldır tutsak olduğunu belirtti ve şunları ekledi: “Öcalan kadın özgürlüğünden, barış ve halklardan yana olduğu için esaret altındadır. HDK-E olarak, Öcalan’ın özgürlüğü için sokaklarda olacağız” dedi.

Alman Avukat Heike Geisweid ise Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınayarak, CPT ve AK’nin sessizliğini eleştirdi. Av. Geisweid, yetkililerin bir önce Kürtlere cevap vermesi gerektiğini çağrısında bulundu. YNK adına konuşan siyasetçi Osman İsmail de “Türkiye Öcalan’dan korkuyor. Onun için tecrit uyguluyor. Çünkü Öcalan bir şahıs değil, barış ve özgürlük felsefesidir. Bu tecrit onun içindir” diye konuştu.

KNK adına konuşan Kürt siyasetçi Tahir Kamalizade ise bütün Kürtleri eyleme çağırdı.

Siyasetçi Teslim Töre de Öcalan’ın kişiliğine vurgu yaparak, tecrit altında tutulmaması gerektiğini söyledi.

KCDK-E Eşbaşkanları Yüksel Koç ve Fatoş Göksungur ise, Avrupa’da yaşayan bütün Kürtleri eylemlere katılma çağrısı mesajı verdi.