DGB: Virüsü toplumsal dayanışmayla yenebiliriz

Britanya Demokratik Güç Birliği, koronavirüs fırsatçılarına tepki gösterdi. Toplumsal dayanışma çağrısı yapan DGB, çeşitli uyarılarda bulundu.

 

Aralarında Kürt Halk Meclisi, Day-Mer, Gik-Der, BAF, Alevi örgütleri, Dersim-Der gibi birçok demokratik kitle örgütünün bulunduğu Britanya Demokratik Güç Birliği, koronavirüs salgınına ilişkin açıklama yaptı. DGB tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs olarak bilinen Covid-19 adlı virüsün Britanya’da etkisini çok hızlı bir biçimde göstermeye başladığı belirtilerek, Britanya’da hükümet tarafından hâlâ ciddi bir önlem alınmadığına dikkat çekildi.

'HALKIMIZIN İHTİYACINI KARŞILAYACAĞIZ'

Türkiyeli ve Kürdistanlı toplumda da azımsanamayacak derecede hasta ve yaşlı bir nufüs olduğunu vurgulayan DGB, şunları kaydetti:
“Bu süre zarfında bütün kurumlarımız virüsün dağılmasını asgariye indirmek bakımından bütün eylem ve etkinliklerini iptal etmiş olmalarına rağmen birçok kurumumuzun kapısı ihtiyaç sahibi insanlarımızın ihtiyaçlarını gidermek bakımından açık tutulmuştur. Bu süre zarfında halkımızdan ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere gelen yardımlar kurumlarımız aracılığı ile ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza gönüllülerimiz tarafından ulaştırılacaktır. DGB olarak sadece kendi kurumlarımızın ortak çalışmasını değil, aynı zamanda belediye ve başkaca kamu kuruluşları ile de ortak çalışılarak bizim yetemediğimiz yerlerde bu kurumlardan yardım talep edilecektir. Hastanelerde, özel muayenelerde ve başkaca sağlık alanlarında çalışan toplumumuza mensup yüzlerce uzman arkadaşımız söz konusudur. Bu arkadaşlarımızdan da bu süre zarfında gerek hastalıkla mücadele, gerekse de bilgi akışı için yardım talep edilecektir."

'SALGINI TOPLUMSAL DAYANIŞMA YENER'

DGB, özellikle toplumun yaşayacağı maddi sorunları merkezi hükümete ve ilgili kurumlara ileterek acil çözüm oluşturmaya çalışacaklarını kaydetti. Salgını yenecek yegane gücün toplumsal dayanışma olduğunun altı çizilen açıklamada, tüm halk dayanışmaya çağrıldı. DGB, düğün, nişan, sünnet ve toplu yemekler gibi etkinlikleri de ertelemeye çağırdı. Toplumun panik havasından çıkarak stoklamaya derhal son vermesi gerektiğinin belirtildiği açıklamada, bu durumun ihtiyaç sahibi olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayamaması anlamına geldiğine dikkat çekildi.

FIRSATÇILARA UYARI

Salgını fırsat bilerek fiyat artışında bulunan ticari işletmelere sert tepki gösteren DGB, “Bunu yapan ticari işletmelere de buradan tüketici haklarını hatırlatıyor, yaptıklarının yasa dışı olduğunu bildirmek istiyoruz. Bu tarz istismarda bulunan işletmelerin takipçisi olacağımızı ve kendilerini gerektiğinde teşhir edeceğimizi buradan ilan ediyoruz. Bu işletmeleri fahiş fiyat uygulamasına derhal son vermeye çağırıyoruz” dedi.
Açıklamada, zorunlu olmadıkça kahvehane ve sosyal etkinlik alanlarından uzak durulması istendi.

SAĞLIK SERVİSİ

DGB, bu virüsün belirtilerini taşıyanların kendilerini karantinaya alarak, bir an önce 111 sağlık servisini araması gerektiğini belirtti.
DGB, herkesi her mahallede Covid-19 Mutual Aid adı altında oluşan destek ve yardımlaşma gruplarına katılmaya çağırdı.
Covid-19 Mutual Aid adlı destek grubu ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://covidmutualaid.org/ adlı siteden ulaşılabilir.