Devrim mücadelesinin öncü ismi Töre yoğun bakımda

Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre, 1 yılı aşkındır gördüğü kanser tedavisi kapsamında yoğun bakıma alındı.

1968 Kuşağı’nın öncü kadrolarından, Türkiye Halk Kurtuluşu Ordusu (THKO) ve Türkiye Komünist Partisi kurucularından Teslim Töre, 2003 yılından beridir siyasi sürgün olarak yaşadığı İsviçre’nin Bern kentinde yoğun bakıma alındı.

Hirslanden Beau Site Hastanesini’nin yoğun bakımında tutulan Töre’nin sağlık durumu kötüye gidiyor. Töre’nin sağlık durumuna ilişkin ANF’ye bilgi veren oğlu Hasan Töre, babası Teslim Töre’nin dün itibariyle yoğun bakıma alındığını, bugün ise bilincinin kapandığını söyledi. Her şeye rağmen umutlu olmaya çalıştıklarını ifade eden oğul Töre, doktorların verdiği bilgiler doğrultusunda kendilerini en kötü duruma hazırladıklarını söyledi.

Babasının insanlık adına büyük mücadeleler verdiğini hatırlatan oğul Töre, “Babam gibi insanların verdiği mücadele bu dünyayı güzelleştirecektir” dedi.

TESLİM TÖRE KİMDİR?

1939 Malatya Akçadağ doğumlu olan Teslim Töre, 1963 yılında Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi olarak siyasi mücadeleye başladı. Malatya yerel gazetelerinde gazetecilik yapan Töre, 1969 yılında yayınladığı bir bildiriden kaynaklı tutuklanarak 3 ay ceza evinde kaldı.

Türk devletinin sistem muhaliflerine dönük saldırıları karşısında 1970’li yılların başında alternatif mücadele yöntemleri geliştiren Töre, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucuları arasında yer aldı. 1971 Mayıs’ında THKO’nun Nurhaklarda aldığı darbe üzerine çareyi Suriye’ye geçmekte bulan Töre, daha sonra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile ilişki içerisine girdi.

1974 yılında tekrardan Türkiye dönem Töre, 1976 yılında ise Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadele Birlikleri’ni (THKO/MB) kurdu. Uzun soluklu bir mücadelenin ardından 1980 gelindiğinde ise Töre, bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Komünist Emek Partisi’ni (TKEP) kurarak, genel sekreterlik görevine geldi. 1980 askeri darbesi ile birlikte tekrar Suriye’ye gitmek zorunda kalan Töre, siyasi faaliyetlerini yurtdışında devam ettirdi.

1988’de tekrar Türkiye’ye dönen Töre, buradaki siyasi çalışmalarından dolayı 1993’te tutuklanarak cezaevine gönderildi. 2001 yılında tahliye olan Töre, siyasi çalışmalarını kaldığı yerden devam ettirdi. 2003 yılında İsviçre’ye sürgüne çıkmak zorunda kalan Töre’ye, hakkında devam eden davalar kapsamında 2004 yılında 22 yıl hapis cezası verildi.

Töre, siyasi mücadelesini sürgün yaşadığı Avrupa’da da aktif şekilde sürdürdü.

Töre siyasi mücadelesinin yanı sıra bugüne kadar çok sayıda kitap ve makalede kaleme aldı.

Töre’nin ANF’ye verdiği röportajlardan bazıları şu şekilde:

 

https://anfturkce.com/guncel/tore-ocalan-in-ozgurlugunu-savunmak-herkesin-gorevi-41785

 

https://anfturkce.com/guncel/tore-tecritte-israr-erdogan-icin-yikim-ve-yenilgi-olacaktir-77507

https://anfturkce.com/guncel/tore-oz-yonetim-ile-erdogan-in-savas-politikalarina-en-buyuk-darbe-vuruldu-52761