Dersim Festivali Frankfurt'ta yapılacak: Dersimliler ve dostlarına çağrı

Dersim Festivali'nin 13'üncüsü Frankfurt'ta 'Dayanışma Yaşatır' sloganıyla 26 Mayıs'ta start alacak. Gelirinin depremzedelere gönderileceği festival için güçlü katılım çağrısı yapıldı.

13. Dersim Kültür Festivali, Almanya’nın Frankfurt kentinde 26-27 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek. Frankfurt Rebstockpark’ta yapılacak olan festival 2 gün sürecek. Cuma günü startı verilecek olan festivalin ilk gününde “T.C. Soykırımlarla Yüzleşsin! Demografik Değişimi Durdursun” konulu panel düzenlenecek. Moderatörlüğünü Sevda Güney’in yapacağı panele Jineoloji Komite Üyesi Haskar Kırmızıgül, Yazar Turabi Saltık ve Araştırmacı İmam Canpolat konuşmacı olarak katılacak. Akşam saatlerinde ise Didar Ana ve Pir Hüseyin Yağmur'un katılacağı Cem erkanı kurulacak.

PANELLER, ŞARKILAR, SERGİLER VE ÇOCUKLAR...

Festivalin ikinci günü ise yine panelle başlayacak. Moderatörlüğünü Hülya Şimşek’in yapacağı “Kadın, çocuk ve inanç” konulu panele “İki tutam saç", "Dersim’in kayıp kızları” gibi belgeseller ile tanınan Araştırmacı Nezahat Gündoğan, Kürt Kadın Hareketi’nden Besime Konca ve Eğitmen İnci Kaya konuşmacı olarak katılıyor. Saat 13.00'da gulbangla başlayacak olan sahne programında şu isimler bulunacak: "Yeşil Sol Parti milletvekilileri, Dersim Dernekleri Federasyonu Başkanı Özkan Tacar, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Eşbaşkanı Hüseyin Mat, FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu Başkanı Muharrem Erdoğan, Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Hülya Yer, Ermeni Cemaati Temsilcisi, Alman federal parlamenterleri ile Frankfurt Belediye Başkanı."

Festivalde çok sayıda sanatçı da sahne alacak. Ayfer Düzdaş, Ferhat Tunç, Huriye Ahuzar, Grup Munzur, Ozan Rencber, Leyla Soysüren, Hasan Sağlam, Ozan Serdar, Umuda Haykırış ve Arêyê Kay sahne alacak.

Ressam Serpil Odabaşı da Kürtlere yönelik zulüm, katliam ve isyanı konu alan eserlerini festivalde sergileyecek. Ayrıca çok sayıda yazar, araştırmacı da açılacak çadırda okuyucularıyla buluşacak. Türkiye, Kurdistan ve Suriye’de yaşanan depremden kaynaklı her yıl düzenlenen Dersim düğünü ise bu yıl yapılmayacak. Festivalde elde edilen gelir deprem mağdurlarına yollanacak. Festivalde çocuklar da her yıl olduğu gibi unutulmadı. Dersim Kültür Festivali’nde OutdoorKids spor ve animasyon ekibi ile çocuklar için özel bir alan olacağı belirtildi.

'GÜÇLÜ KATILIM OLMASINI İSTİYORUZ'

Festival ilişkin ajansımıza konuşan FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik, bütün Dersimlilere ve Dersim dostlarına katılım çağrısı yaptı. Çelik, “26-27 Mayıs’ta Frankfurt’ta yapılması planlanan 13. Dersim Kültür Festivali’nin her türlü hazırlığı tamamlanmış bulunuyor. Festivalin teknik ihtiyaçları karşılanmış, siyasetçi, sanatçı, kültürel ve inançsal faaliyet ve etkinlikler organize edilmiş olup güçlü katılımla ülkeye ses olalım istiyoruz. Güçlü katılım beklediğimiz festivale uzaktan gelmek isteyen insanlarımızın gelişini kolaylaştırmak üzere özel ve toplu taşıma araçları ayarlanmıştır. Komel ve dergâhlarımızla iletişime geçilmesi halinde ulaşımda yardımcı olacaklardır” dedi.

'FESTİVAL GELİRİ DEPREM MAĞDURLARINA'

Festivalde elde edilecek gelirin depremzedelere yollanacağını ifade eden Çelik, şunları söyledi:

“Kürtler, Kürt Aleviler bilindiği üzere devlet ve iktidar dışı topluluklardır. Dilleri, kültürü ve inançları inkâr edilmiş, katliam ve soykırımlardan geçirilmişlerdir. Vatandaşı oldukları T.C’nin yüzüncü yılı, bu yılın 29 Ekim’inde geride kalacak. Hem Türk devletinin soykırımlarıyla yüzleşmesini sağlamak, hem de soykırıma uğrayan halklar ve inançlar olarak bizim yüzleşmemiz ve hesabını sormamız açısından örgütlü mücadele kadar dayanışma da önemli olmaktadır. Halklar ve inançlar olarak katliamlara, soykırımlara olduğu kadar afetlere karşı da lokmalarımızı paylaşmak, dayanışmak ve acılarımızda ortaklaşmak durumundayız. Çünkü devlet ve iktidar sahipleri bizim temel insanı taleplerimizi inkâr etmekte, yeni acılar ve zulümler yaşatmaktadır. 6 Şubat Maraş depreminde görev ve sorumluluklarını yerini getirmeyen devletin bu kirli zihniyetine karşı halkların ve inançların yüksek dayanışma duyguları halkımızın yaşam kaynağı olmuştu. Depremde maruz kaldığımız bu zulüm ve nahak zihniyete karşı dayanışarak ve mücadele ederek onurlu yaşamı sürdürebileceğimiz daha da net anlaşılmıştır. O nedenle devleti yüzleşmeye çağırırken, faşizme ve zulmata karşı birlikte mücadele ve dayanışma 13. Dersim Festivali’nin şiarı olsun istedik."