Depremin vurduğu Arnavutluk’a 1,15 milyar Euro yardım

Brüksel’de toplanan uluslararası donatörler konferansında, Kasım ayında depremle sarsılan Arnavutluk için 1 milyar 150 milyon Euro yardım toplandı.

26 Kasım’da Arnavutluk’ta meydana gelen 6,4 şiddetindeki depremde 51 kişi hayatını kaybederken, 80 bin bina hasar görmüştü. 3 milyon nüfuslu ve 13 milyar Euro milli gelire sahip Arnavutluk’ta en az 1 milyar Euro kadar maddi hasar oluşmuştu.

TALEP EDİLENDEN DAHA FAZLA YARDIM TOPLANDI

Avrupa birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde Brüksel’de toplanan donatörler konferansında ise, yeniden inşa için Arnavutluk hükümetinin talep ettiğinin çok üstünde bir bağış toplandı. Konferans sonrasında açıklama yapan Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, 40 milyonu AB tarafından olmak üzere 1 milyar 150 milyon Euro bağış vaadinde bulunulduğunu duyurdu.

Gün içinde açıklama yapan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, konferanstan en az 400 milyon Euro toplanmaması halinde ülkesinin ciddi sıkıntılar yaşayacağı uyarısında bulunmuştu.

Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM) ve AB tarafından yapılan tahminlere dikkat çeken Rama, ülkesindeki maddi hasarın 1 milyar Euro’nun üzerinde olduğunu hatırlatmıştı. Bu ise, toplam milli geliri 13,5 milyar Euro olan Arnavutluk için oldukça büyük bir meblağ.

AB ÜYELİK MÜZAKERELERİNE BAŞLAMASI ENGELLENMİŞTİ

AB’ye aday ülkeler arasında yer alan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın üyelik müzakerelerine başlamaları için geçtiğimiz Ekim ayındaki AB Konseyi zirvesinde üç ülke ret oyu kullanmıştı. Fransa, Hollanda ve Danimarka, itiraz eden üç ülke idi.

Ancak depremden sonra Fransa, AB Komisyonu’nun daha ‘sıkı bir üyelik süreci’ önerisi sonrasında bu tutumunu yumuşatacağı sinyalleri vermişti.

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Sırbistan, Karadağ, Bosna-Hersek ve Kosova liderleri, geçtiğimiz gün Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir zirvede buluşmuşlardı. 6 aday ülkenin AB üyeliği süreci, Mayıs ayında Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’deki zirvede de tartışılacak.