Delal Amed ve Kasım ayı şehitleri Paris’te anıldı

Paris'te HPG ve YJA-STAR komutanlarında Delal Amed ve Aze Malazgirt şahsında Kasım ayı şehitleri anıldı.

Paris'te YJA STAR komutanlarından Delal Amed ve Azê Malazgirt'in de aralarında bulunduğu Besta şehitleri şahsında Kasım ayı şehitlerini anma etkinliği düzenlendi.

Botan'ın Besta alanında Kasım ayında Türk ordusunun düzenlediği kapsamlı operasyonlar sonucu şehit düşen YJA STAR komutanlarından Delal Amed ve Azê Malazgirt'in de içinde bulunduğu 13 gerilla Fransa'nın başkenti Paris'te bir etkinlikle anıldı.

Paris Kürt Demokratik Toplum Merkezi'nde Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F) ve şehit aileleri komitesi tarafından organize edilen anmaya çok sayıda Kürdistanlı ve şehit aileleri katıldı.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada konuşan Şehit aileleri komitesi üyesi Celil Akdoğan, "Kürt özgürlük mücadelesi bugün dünyada bir insanlık mücadelesi olarak örnek gösterilmektedir. Bu da şehitlerimizin kahramanca direnişi ve bedelleriyle ortaya çıkmıştır” diye konuştu. Akdoğan son olarak Maxmur'da hava saldırısı sonucu şehit düşen 5 gerillayı da anarak, şehitlerin anısına mücadeleyi her alanda büyütme çağrısı yaptı.

40. YIL SÖZÜ

TJK-F adına konuşan Jiyan Ege ise, 2017 yılında gerilla savaşının en çetin yıllarından birinin yaşandığına dikkat çekerek Türk devletinin teknik odaklı tüm saldırılarına rağmen gerilla direnişinin büyüyerek yıla damgasını vurduğuna dikkat çekti. Özellikle bu yılda Kadın Özgürlük Hareketi'nin öncü düzeyde komuta ve isimlerini şehit verdiğini de ekleyen Ege Delal Amed ve Az ê Malazgirt'in mücadele yaşamlarını anlattı. Delal Amedlerin mücadelesinin 40. yıl mücadele sözü olduğunu hatırlatan Ege sözlerini şöyle sürdürdü: “Delal Amed çeyrek asrını dağlarda geçirmiş bir kadın komutandı. Binlerce gerillaya komutanlık yapan Delal Amed'in mücadelesi Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyin en somut örneğidir. Azê Malazgirt de toprağından koparılmasına inat sürgünde büyümesine inat bu mücadeleyi tanıdığı andan itibaren bu yaşama büyük bir aşkla sarıldı.”

Anmada Amed Eyaleti Komutanlarından Hüseyin Akdoğan'ın da (Armanc Kerboran) şehadetinin 6. yıldönümü dolasıyla bir yazısı okundu.

KADIN ÖNCÜLER ANILDI

Etkinlik 2017 yılında yaşamını yitiren 9 kadın komutanın yaşam hikayelerinin anlatıldığı sinevizyon ile sona erdi. Sinevizyonda Delal Amed, Azê Malazgirt'in yanısıra geçtiğimiz Nisan ayında Botan'da şehit düşen Nudem Nurhak, yine Nisan ayında Dersim'de şehit düşen Nujin Artos, Mayıs ayında şehit düşen Nalin Muş, Helin Dersim, Şevin Garzan, Eylül ayı sonunda Amed'de şehit düşen Gülnaz Ege ve Ekim ayı sonunda yine Amed'de şehit düşen Berçem Cilo anıldılar.