CPT önündeki oturma eylemi 42 günü geride bıraktı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın acilen ziyaret edilmesi amacıyla CPT önünde başlatılan süresiz oturma eylemi 42’inci gününü geride bırakırken, CPT’nin Kürtlerin talebine yönelik sessizliği devam ediyor.

23 Ekim’de İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı adasına giderek Kürt Halk Önderi’nin sağlık ve güvenlik durumunu yerinde incelemesi talebiyle Strasbourg’da ‘CPT İmralı’ya’ sloganıyla başlatılan süresiz oturma eylemi, yeni katılımlarla devam ediyor.

Soğuk havaya rağmen devam eden eylemde, özellikle Ekim ayı başında Öcalan’ın sağlığına ilişkin çıkan spekülatif haberlere dikkat çekilirken, tek yetkili kurum olan CPT’nin acilen harekete geçmesi isteniyor.

42’inci gününde Hollanda’nın yanı sıra Almanya’nın Essen şehrinden Kürdistanlıların katılım gösterdiği oturma eylemini çevre kentlerden gelen çok sayıda kişi de ziyaret etti.

CPT KÜRT HALKININ TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELMEYE DEVAM EDİYOR

Avrupa Konseyi (AK) ile CPT binalarının olduğu ve Kürt Halk Önderi için 5,5 yıldır düzenlenen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eyleminin düzenlendiği alandaki çadırda devam eden eylemde talepler net bir şekilde dile getiriliyor. Ancak CPT’nin sessiz tavrı sürüyor.

Cuma günü AK’deki CPT temsilciliğiyle yapılan bir görüşmede de benzeri tutum devam etti. CPT yetkilileri, Kürt halkının taleplerini anladıklarını ancak ellerinden birşey gelmediğini savundu.

Konuya ilişkin bilgi veren eylemin tertip komitesi üyelerinden Medya Botan, CPT’nin kendilerine net bir yanıt vermediğini söyledi. Botan, “sadece bizi anladıklarını ve ‘Öcalan’dan haber alınamamasını kabul etmediklerini’ söylüyorlar. Fakat harekete geçme noktasında bir adım da atmıyorlar” diye konuştu.

Botan, buna rağmen kendilerinin taleplerinde ısrarlı olduğunu ve eylemlerinin süreciğini vurguladı.

‘CPT İmralı’ya’ sloganıyla 23 Ekim’de başlatılan oturma eylemini Avrupa’da faaliyetlerini sürdüren Kürt, Türkiyeli ve Ortadoğu halklarını temsil eden 63 kurum ile bu kurumların yüzleri aşan bileşenleri destekledi. Bu kurumlar eyleme bizzat katılım gösterdiler.

Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E) ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) ile Komalen Ciwan’in öncülük ettiği oturma eylemine Güney Kürdistan’dan Goran Hareketi ve YNK de destek verdi.

Oturma eylemini destekleyen diğer kurumlar ise şunlar: Kongreya Netewiya Kurdistan (KNK), Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Demokratik Birlik Partisi (PYD), PJAK, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Kürdistan İslami Topluluğu (CİK), Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM), Fransa Kürt Toplum Merkezi (CDK-F), Belçika Kürt Demokratik Toplum Merkezleri (NAV-BEL), Hollanda Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DEM-NED), Şengal Ezidi Meclisi, Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW), NAV-YEK, Platforma Kurden Anatoliya Navin (PKAN-E), TEV-ÇAND, Kürdistan Komünist Partisi, Partiya Demokrat Kurdiya Suriyi (PDK-S), Partiya İslamiya Kurdistan (PİK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SKYP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON), Devrimci Karadenizliler Platformu, Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİK), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), Avrupalı Demokratik Halklar Konfederasyonu (ADHK), Mezopotamya Halk Kongresi (MHK), Yaşanacak Dünya, NOR-Zartonk, Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Devrimci Parti, Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi, Avrupa Maraş Girişimi, Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi ve Êzidî Kadın Meclisi.