‘CPT İmralı’ya’ oturma eylemi 23’üncü gününde

CPT’nin İmralı’ya giderek Öcalan’ın sağlık ve güvenlik durumunu yerinde incelemesi talebiyle Strasbourg’da başlatılan oturma eylemi 23’üncü gününde de kararlılıkla devam ediyor.

İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) İmralı’ya giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunu yerinde incelemesi talebiyle onlarca kurum tarafından desteklenen oturma eylemi 23 Ekim’de başlatılmıştı.

Avrupa Konseyi (AK) ve CPT’nin bulunduğu alandaki oturma eylemi, CPT’nin sorumluluklarını yerine getireceği tarihe kadar, yani süresiz olarak devam edecek.

BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDEN KATILIMLAR SÜRÜYOR

23’üncü günündeki oturma eylemine bugün Almanya’nın Berlin, Wuppertal ile İsviçre’nin Basel şehrinden çok sayıda Kürdistanlı katılım gösterdi. Dönüşümlü olarak Almanya, Belçika, Fransa, İsviçre ve Hollanda’dan Kürdistanlıların katıldığı oturma eylemine Kürt, Türkiyeli ve diğer Ortadoğu halk ve inançlarını temsil eden 63 kurum destek veriyor. Eylemde yer alanların yarısına yakınını Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) bileşenleri oluştururken, Ciwanen Azad üyeleri de Öcalan için yapılan eylemde yerlerini alıyor.

BİLGİLENDİRMELER YAPILIYOR,  TUTSAKLAR İÇİN İMZA TOPLANIYOR

Oturma eyleminin bugünkü kısmında günlük değerlendirmeler yapılırken, Tertip Komitesi tarafından eyleme ilişkin yeni katılımcılara bilgilendirmeler yapıldı.

Her saat başı AK binasının karşısında toplanan eylemciler, Fransızca ‘CPT İmralı’ya’ ve ‘Öcalan’a Özgürlük’ sloganlarını atarak, kurumların sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapıyor. Ayrıca gençler ile Avrupa’daki dış ilişkiler çalışmalarında yer alan bireyler tarafından AK önünde Öcalan’a yönelik tecridi konu alan bildiriler dağıtılıyor.

Eylemciler ayrıca ziyaretçilerden Öcalan ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğü için toplanan ve AK ile CPT’ye sunulacak imzalardan topluyorlar.

DEPREMZEDELERE SAHİP ÇIKILMASI ÇAĞRISI

Bugün sabah saatlerinde ise Tertip Komitesi üyesi Medya Botan tarafından kısa bir bilgilendirme toplantısı verilirken, Güney ve Doğu Kürdistan’daki deprem felaketine değinildi. Kürt halkının depremden zarar görenlerle dayanışma çağrısı yapan Botan, “Kürt halkı, her zaman olduğu gibi kendi yarasını yine kendisi saracaktır” diyerek, depremzedelere yardım yapılması talebinde bulundu.

Öte yandan oturma eylemcileriyle yereldeki Fransız kurumları arasındaki teknik istişareler de devam ediyor. Bu görüşmelerde daha ziyade eyleme ilişkin bilgi alışverişi yapılıyor.

CPT ÖNÜNDE ‘DERHAL İMRALI’YA GİDİLSİN’ TALEBİ HAYKIRILDI

Oturma eylemi kapsamında bugün de saat 14.00’de CPT binasına kadar sloganlarla yürüyen eylemciler, burada yaklaşık yarım saat kadar sloganlar attılar. Bina girişinde oturan Kürdistanlılar, CPT’nin Kürt halkının kaygılarına yönelik tavrınaı değiştirmesi ve acilen İmralı’ya bir heyet göndermesi çağrısını haykırdılar.

OTURMA EYLEMİNİ DESTEKLEYEN VE KATILAN KURUMLAR

Eyleme sürekli veya dönüşümlü olarak katılan kurumlar şunlar:

KONGRA-Gel, Avrupa Kürt Demokratik Toplum Kongresi (KCDK-E), Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM), Fransa Kürt Toplum Merkezi (CDK-F), NAV-BEL, DEM-NED, Şengal Ezidi Meclisi, Şehit Aileleri Kurumu (KOMAW), Kürdistan İslami Topluluğu (CİK), NAV-YEK, Platforma Kurden Anatoliya Navin (PKAN-E), TEV-ÇAND, Kongreya Netewiya Kurdistan (KNK), Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Demokratik Birlik Partisi (PYD), PJAK, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Halkların Demokratik Kongresi-Avrupa (HDK-A), Kürdistan Komünist Partisi, Partiya Demokrat Kurdiya Suriyi (PDK-S), Partiya İslamiya Kurdistan (PİK), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SKYP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-KON), Devrimci Karadenizliler Platformu, Avrupa Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİK), Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DIDF), Avrupalı Demokratik Halklar Konfederasyonu (ADHK), Mezopotamya Halk Kongresi (MHK), Yaşanacak Dünya, NOR-Zartonk, Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Devrimci Parti, Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi, Avrupa Maraş Girişimi, Avrupa Kürecik Halk İnisiyatifi, Ezidi Kadın Meclisi.