Chambery’de Rojava etkinliği

Fransa’nın Savoie ilinde yer alan Chambery komününde Kürtler ve dostları, Rojava konulu belgesel gösterimleri ve panelde buluştu.

Chambery’de Mezopotamya Kürt Kadın Komünü öncülüğünde, Rojava direnişi ile dayanışmak ve Türk işgaline tepki göstermek amacıyla bir etkinlik düzenlendi.

Onlarca kişinin katıldığı etkinlikte gazeteci ve yönetmen Mireille Court ile Güney Kürdistanlı avukat Adeline Botan birer konuşma yaptı.

Mireille Court’un 2017 ve 2018 yılında Rojava’da çektiği iki belgeselin gösterimi yapıldı. Her iki belgeselde, Rojava devrimi ve konfederal yönetim sistemi ele alınıyor.

Avukat Adeline Botan yaptığı konuşmada,bTürk devletinin Rojava’da savaş suçu işlediğini belirtirken, şu anda Ortadoğu’da fiili olarak üçüncü dünya savaşının yaşandığını ifade etti. “Bunun merkezi Suriye ve Kürdistan topraklarıdır” diyen Botan, “Maalesef bu kirli savaşın faturası Kürt halkına kesilmek isteniyor” diye ekledi.

Türk devletinin uluslararası hukuku çiğnediğine dikkat çeken Botan, BM’nin bir an önce buna “dur” demesi gerektiğini, aksi halde suç ortağı olacağını kaydetti.

Gazeteci Mireille Court ise Rojava izlenimlerini anlatırken, “Kürtler insanlık için savaştı, dünya Kürtleri yalnız bıraktı” dedi. Court, Erdoğan rejiminin Rojava’da katliam yaptığını ve Kürt kazanımlarını hazmedemediğini ifade ederek, “Artık buna dur demek gerekiyor, uluslararası kurumlar görevlerini bir an önce yerine getirmeli” diye konuştu.

Soru ve cevaplarla devam eden etkinlik, “Rojava yalnız değildir” sloganıyla son buldu.