Britanyalı 14 sendikadan Türk elçinin tehdidine yanıt

Londra’daki Türk Büyükelçisi, Kürt halkı ile dayanışma içinde olan sendikaları tehdit etti. Britanyalı 14 sendikanın genel başkanları tehdide “dayanışmaya devam edeceğiz” yanıtını verdi.

Türk devleti, içerde Kürtlere ve muhaliflere yönelik benzeri görülmemiş baskıları yurtdışına da ihraç etmeye devam ediyor. Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren sendikalara da Ankara rejiminin baskısına maruz kaldı, ancak ters tepti.

Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın tarafından, Öcalan’a Özgürlük Kampanyası yürüten sendikalara gönderilen mektupta, kampanyadan çekilmeleri istendi. Yalçın, Kürtlerle dayanışma amacıyla Salı günü Londra Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen etkinliğin de iptal edilmesini dayatmıştı.

Türk elçi tarafından gönderilen mektupta, yapılması planlanan etkinliğin ‘provakatif’ bir girişim olduğu iddia edilerek, Öcalan’a özgürlük talebinden vazgeçilmesi istendi.

İPTALİ İSTENEN RESEPSİYONA YOĞUN İLGİ

Baskı ve tehditlere rağmen Birleşik Krallık’taki sendikacılar tarafından 2016 yılında parlamentoda startı verilen ‘Öcalan’a Özgürlük Kampanyası” büyüyerek devam ediyor.

Kampanya çerçevesinde Londra Büyükşehir Belediyesi salonunda düzenlenen resepsiyon, iptal girişimine rağmen büyük bir ilgi gördü. Sendika temsilcilerinin yanısıra çok sayıda farklı sivil toplum temsilcisi, siyasetçi ve aktivist katıldı.

“TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

Unite The Union sendikası temsilcisi ve Öcalan’a Özgürlük Kampanyası eş başkanı Simon Dubbins, Türk devletinin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini, her zamankinden daha fazla dayanışma içerisinde olacaklarını ifade etti.

Dubbins, “Kürt halkı ile dayanışmamızdan Türk devletinin rahatsız olduğu çok açık. Biz eskisinden daha kararlı ve daha fazla birlik içinde olmaya devam edeceğiz. Öcalan’a Özgürlük Kampanyasını daha da büyüterek devam edeceğiz” dedi.

“KÜRT HALKI İLE DAYANIŞMAK GÖREVİMİZDİR”

Uzun yıllardır ırkçılık ve faşizm karşıtı mücadele veren Londra Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Unmesh Desai, ezilen halklar ile dayanışmanın kendileri açısından bir görev olduğunu belirterek, Türk elçinin baskılarının kendilerinin bu yoldan alıkoyamayacağını ifade etti.

Türk elçi tarafından iptal edilmesi istenen etkinliğe ev sahipliği yapan Desai şunları belirtti:

“Biz enternasyonaller ve emekçiler olarak Türkiye’deki acımasız sürece ve aşırı milliyetçi Erdoğan hükümetinin Kürt halkı başta olmak üzere diğer tüm muhaliflere yönelik saldırılarına dikkat çekmek ve buna karşı durma gibi bir görevimiz var. Rojava’ya yönelik işgal girişimlerine dikkat çekmek ve Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşup Kürt sorunun demokratik çözümünde rol oynaması çağrısı yapmak amacıyla bu etkinliği düzenliyoruz. Ben ve arkadaşlarım bu konuda kararlıyız, ve baskı kimden, nereden gelirse gelsin geri adım atmayacağız.”

14 SENDİKA GENEL BAŞKANINDAN TÜRK ELÇİYE YANIT

Yaklaşık 5 milyon emekçinin temsilciliğini yapan sendikaların genel başkanları Türk elçiye yazdıkları mektupta, Öcalan’a özgürlük kampanyasına destek vermeye devam edeceklerini ve planlanan etkinliğin de yapılacağını vurguladı.

Mektupta şunlar ifade edildi: “Birleşik Krallıktaki emek hareketi, uluslararası dayanışma çalışması konusunda uzun ve onurlu bir tarihe sahip ve bu çerçevede Filistin, Güney Afrika ve Kolombiya gibi ülkelerde ezilen halklar ile hep omuz omuza olmuştur.

Bizler Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve Kürt halkına dönük baskılardan derin kaygı duyuyoruz. Bizler prensip olarak Kürt halkı haklarına kavuşuncaya kadar onlar ile dayanışma içerisinde olmaya devam edeceğiz.

Bizler, Birleşik Krallık ve İrlanda’daki deneyimlerimizden kaynaklı silahlı çatışmaların sivil halk üzerindeki yıkıcı etkisinin farkındayız. Türk başkan Recep Tayip Erdoğan’ın 2015’te PKK lideri Abdullah Öcalan ile yürütülen barış görüşmelerini tek taraflı olarak sona erdirmesi bizleri hayal kırıklığına uğratmıştır. Türkiye’de barışın tahsisi için PKK lideri Abdullah Öcalan ve Kürt halkının temsilcileriyle görüşmelerinin tekrar başlaması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu sayın Öcalan tecrit altındayken, avukatları ve ailesi ile görüştürülmüyorken mümkün olacak bir durum değil. Bu nedenle insanlık dışı koşulların derhal düzeltilmesi ve ülkede barışın tahsisi için serbest bırakılması için Türk devletine tekrardan çağrı yapıyoruz.”

Mektuba imza atan sendika başkanları:

Mick Whelan – Genel Başkan, Associated Society of Locomotive Engineers and Firemen

Dave Ward - Genel Başkan, Communications Workers Union

Larry Flanagan – Genel Başkan, Educational Institute of Scotland

Matt Wrack - Genel Başkan, Fire Brigades Union

Doug Nicholls – Genel Başkan, General Federation of Trade Unions

Tim Roache – Genel Başkan, GMB union

Mary Bousted - Genel Başkan, National Education Union

Kevin Courtney - Genel Başkan, National Education Union

Mick Cash - Genel Başkan, National Union of Rail, Maritime and Transport Workers

Mike Clancy – Genel Başkan, Prospect

Mark Serwotka - Genel Başkan, Public and Commercial Services Union

Manuel Cortes - Genel Başkan, Transport Salaried Staffs' Association

Len McCluskey – Genel Başkan, Unite the Union

Paddy Lillis - Genel Başkan, Union of Shop, Distributive and Allied Workers 3

Stephen Cavalier – Baş yönetici, Thompsons Solicitors