Bremen'de 'açlık grevleri' paneli

Almanya Bremen'de düzenlenen panelde tecridin derhal kaldırılması gerektiği belirtilirken, Avrupa devlet ve kurumları sorumluluk üstlenmeye çağrıldı.

Almanya'nın Bremen kentinde Tecride Karşı Açlık Grevcileriyle Dayanışma Platformu tarafından bir panel düzenlendi. Panele yaklaşık 250 kişi katıldı. 

Moderatörlüğünü Doçent Çetin Gürer'in yaptığı panele eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan, Lezgin Botan, yerine kayyum atanan eski Belediye Eşbaşkanı Leyla İmret ve Avukat Doğan Akın katıldı.

'ARTIK TÜM HALK TECRİT ALTINDA'

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'in direnişine değinen Hasip Kaplan, "1999 yılında avukat olarak Sayın Abdullah Öcalan'ın yanına gitmek istediğimizde kalemlerimiz dahil iğneden ipliğe aranıyordu. Ellerimizi bir cihazdan geçirip öyle içeri girebiliyorduk. O zaman barışı sağlamak için daha fazla ateşkese ihtiyaç duyuluyor ve bu da gercekleşiyordu, Türkiye de Avrupa Birliği sürecini ilerletebiliyordu. Şimdi devir tersine dönmüş, topyekûn Kürt halkı tecrit altına alınmış durumda "diye konuştu.

'AİHM GİRİŞİMDE BULUNMAK ZORUNDA'

Bremen Üniversitesi'nden Hukukçu, Dr. Sebastian Eickenjäger, AİHM'in kuruluş tarihine dikkat çekerek, açlık grevleri için hukuksal girişimin olması gerektiğini belirtti. 

'ERDOĞAN HİTLER'DEN FAZLA İNSAN KATLETTİ!'

Lezgin Botan da "Erdoğan ve çeteleri Hitler'den daha fazla insan katlettiler" derken, Avrupa'nın katliamlara ve tecride sessiz kalmasının demokrasisine yakışmadığını söyledi. Botan, "Müzakereleri askıya aldılar, acilen harekete geçmeleri lazım" diye ekledi. 

ALMANYA'YA TEPKİ

Barış Platformu Sözcüsü Barbara Heller de Alman devletinin Türkiye'ye silah satmasına tepki gösterdi. Heller, açlık grevleri için girişimde bulunulmasını istedi.

'UMUT İMRALI'NIN KAPILARININ AÇILMASINDA'

Leyla İmret ise tek umudun İmralı'nın kapılarının açılması olduğunu söyledi, CPT ve Avrupa'yı görevini yerine getirmeye çağırdı. İmret, cezaevlerinde işkence yaşandığına da dikkat çekti. 

Açlık grevindeki Yüksel Koç'un kızı Dilan Koç ise "Babam açlık grevinde olmasına rağmen bana cesaret veriyor. Ziyaretine gidiyoruz, kemiklerini hissetmiyorum, yumuşacık bir şeye sarıldığımın farkındayım" ifadesini kullandı.

Panele Ermeni Derneği, Yeşiller Partisi, Sol Parti Süryani Kilisesi, CÎK, DKTM, Bremen İnsan Hakları Derneği, Bremen Cemevi, Katolik Kilisesi, PYD Bremen, Tamiller de katıldı.