BM, Türkiye’nin insan hakları karnesini ele alacak

BM İnsan Hakları Konseyi, Türkiye’nin insan hakları karnesini Evrensel Periyodik İnceleme'de ele alacak.

Türk devletinin insan hakları karnesi, BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu tarafından ele alınacak. Toplantı, BM Cenevre Ofisi’nde 28 Ocak günü olacak.
BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu, 20-31 Ocak tarihleri arasında Türkiye’nin de arasında olduğu 14 ülkenin insan hakları karnesini masaya yatıracak.
Türkiye’nin UPR incelemesinin ilki 2010 Mayıs ayında, ikincisi ise Ocak 2015 tarihinde yapılmıştı. İncelemede, çeşitli kurumlarca hazırlanan 3 farklı rapor masaya yatırılacak.
Hem BM organları hem de çok sayıda sivil toplum kuruluşunun, Türk devletinin savaş ve insanlığa karşı suç işlediğine dönük hazırladığı raporların ise incelemede ele alınıp alınmayacağı bilinmiyor. 28 Ocak’ta gerçekleştirilecek UPR incelemesine katılacak Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı başkanlık edecek.

UPR İNCELEMESİ NEDİR?

BM İnsan Hakları Konseyi Evrensel Periyodik İnceleme (UPR) Çalışma Grubu, BM üyesi 193 devletin tamamının insan hakları karnesini periyodik olarak inceleyen bir çalışma. UPR, ilk toplantının yapıldığı Nisan 2008’den bu yana, birinci ve ikinci UPR dönemi toplantılarında BM’ye üye 193 devletin tümünün insan hakları karnesini inceledi. UPR, 3’cü dönem inceleme toplantılarında ise, ülkelere daha önceki toplantılarda kendilerine iletilen ve takip edeceklerini ifade ettikleri önerilerin uygulamasına yönelik olarak attıkları adımları ve insan hakları alanındaki son gelişmeleri açıklama fırsatı veriliyor.