GÖRÜNTÜLÜ

Bern’de ‘Barış’ temalı Paskalya yürüyüşü

Bern’de ‘Dünya Barışı’ temalı gerçekleştirilen yürüyüşe, kantonda yaşayan Kurdistanlılar da ‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ diyerek katıldı. Eyleme katılan Necdet Atalay, seslerini bir nebze de olsa duyurduklarını söyledi.

PASKALYA KUTLAMASI

İsviçre’nin başkenti Bern’de Katolik kiliselerinin her yıl geleneksel olarak organize ettiği “Paskalya Yürüyüşü (Ostermarsch-Paskalya) bu yıl da gerçekleştirildi. Yürüyüşün bu yılki teması “Dünya Barışı” oldu. Farklı siyasi parti, sivil toplum örgütlerinin (STÖ) katılımı ile gerçekleşen yürüyüşe, kantonda yaşayan Kurdistanlılar ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan pankartları ile katıldı.

Öğlen saatlerinde Eichholz alanında toplanan yüzlerce kişi için koordinasyon adına bir konuşma yapıldı. Konuşmayı Yeşiller Partisi Ulusal Konsey Üyesi (Nationalrätin GRÜNE) Marionna Schlatter yaptı. Schlatter konuşmasında barışın mutlak bir arzunun çok ötesinde olduğuna değinerek, Paskalya yürüyüşleri geleneğinin, Bern de dahil olmak üzere tüm dünyadaki barış hareketlerinin nükleer silahlanmayı protesto ettiği 1960'lara kadar uzandığını dile getirdi.

SCHLATTER: DÜNYA BARIŞI BİR ARZU DEĞİL ZARURİ BİR İHTİYAÇ

“Bizi ölümle yöneten beylere karşı ayaklanın” sloganının tarihsel sürecine değinen Schlatter, “Irak savaşının başlamasından kısa bir süre sonra, burada ilk kez 2003'ten bu yana her yıl tekrarlanan bir Paskalya yürüyüşü gerçekleşiyor. Dünyada nükleer silahlanmanın insanlığa yaşattığı bu kaosun bir an önce durması ve son bulması gerekiyor. Bu yüzden dünya barışı bizim için bir arzu değil, zaruri bir ihtiyaç, amaç ve hedeftir” dedi.

Konuşmadan sonra kitle Aare Nehri boyunca yürüyerek Münsterplatz meydanına geldi. Eyleme katılan Kurdistanlılar ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için dünya genelinde başlatılan “Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesine destek amacıyla etkinliğe, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük yazılı döviz ve “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kurdistan’a barış” (Freiheit für Öcalan, Frieden in Kurdistan) pankartı ile yürüdü.

Etkinlik, Bern Katedrali (Cathedral of Bern) önünde yapılan konuşma ve müzik programı ile sona erdi.

ATALAY: ÖNDER APO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İSTİYORUZ

Eyleme katılan “Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa Çözüm” hamlesinin İsviçre Komitesi Eşsözcüsü Necdet Atalay, hamleyi başta İsviçre olmak üzere bütün dünyaya duyuracaklarını, sonunda amaçlarına ulaşıp Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü sağlayacaklarını belirtti.

Bu günün Hristiyan alemi için önemine işaret eden Atalay, “Paskalya yürüyüşünün bu yılki teması barıştı. Biz Kürt halkı olarak Kurdistan ve Önder Apo için bu yürüyüşe katıldık. Amacımız, Avrupa toplumlarına Kürtlerin meramını anlatmak. Başkan Apo’nun özgürlüğünü talep etmek, bu talebi duyurmak, yine Kurdistan‘a karşı yürütülen soykırım ve sömürge politikalarına ilişkin onları bilgilendirmek istiyoruz. Bu sebeple bugün bu yürüyüşte yerimizi aldık. İnanıyorum ki sesimizi bir nebze de olsa duyurduk. Kürtlerin temel misyonu özellikle yurt dışında, Avrupa’da, dünya çeşitli köşelerinde yaşayan Kürtler, Kürtlüklerinin gereğini yapmaları gerekiyor. Dostlarını arttırmaları, düşmanlarını azaltmaları, fırsatları değerlendirmeleri gerekiyor” dedi.