Berlin’de Kürtlerin ortaklığında çok dillilik sempozyumu

Almanya’nın başkenti Berlin’de 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla, YEKMAL’in bir çok üniversiteyle ortaklaştığı iki günlük bir dil sempozyumu düzenlendi.

Kürdistanlı Aileler Birliği (Yekitiya Malbatên Kurdistanê-YEKMAL), aralarında Humboldt Üniversitesi, Frei Üniversite, Arbeitz Kreiz Neuer Erziung ve Senato Eğitim bölümünün de olduğu Berlin Üniversiteler Birliği ile ortaklaşarak bir sempozyum düzenledi.

YEKMAL, daha önceki yıllarda da Dünya Anadil Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler organize etmişti.

Bu yılki sempozyuma Prof. Dr. Anka Bergmann, Prof. Dr. Stephan Breidbach, Prof. Dr. Daniela Caspari, Prof. Dr. Uwe Gellert, Dr. Maria Große, Prof. Dr. Beate Lütke’nin de olduğu çok sayıda dilbilimci ve akademisyen katıldı.

Prof Dr. Gabriela Meyer ve Prof. Dr. Katharina Brizić, özellikle toplumsal birliktelik ve dillerin rolü üzerine durdu.

DARICI: KÜRTÇEYE DAHA DUYARLI OLUNMALI

YEKMAL kurumu adına koordinatör Günay Darıcı, sempozyumun ilk gününde yaptığı sunumda kurum olarak yaptıkları bir araştırmaya atıfta bulundu.

“Kürtlerin yüzde 90'ı anadilini konuşuyor” diyen Darıcı, buna rağmen eğitimde ve öğretimde olması gereken haklara sahip olmadıklarını ifade etti.

Darıcı, “Berlin’de yüzbinden fazla Kürt yaşıyor, çoğunluğu da anadilleriyle eğitim görmek istiyor ama geldikleri ülkelerde karşılaştıkları engellerin benzerleriyle burada da karşılaşıyorlar” dedi. Darıcı, Kürtlere ve Kürtçeye daha duyarlı davranılması gerektiğinin altını çizdi.

DERİNCE: ÖNEMLİ BİR ADIM OLDU

YEKMAL’in Akademi koordinatörü ve sempozyumun organizatörlerinden dilbilimci Mehmet Şerif Derince sempozyum ile ilgili ANF’ye konuştu.

“Kurum olarak böylesi bir ortak çalışmayı ilk defa gerçekleştiriyoruz. Bu da bizim için son derece önemlidir” diyen Derince, eğitim konusunda aile, öğretmen, okul, senato yönetimi ve üniversiteler gibi aktörlere dikkat çekerek, eşit ve demokratik bir toplum inşası için ortak çalışmalar yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Derince, sempozyumda farklı alanlarda öğretmen yetiştiren 6 üniversitenin, aralarında Romence, Rusça, Almanca, İngilizce, İrani diller profesörlerinin çok dillilik, eğitim ve ailelerin yaklaşımı üzerine sunumlar yaptığına dikkat çekti.

YEKMAL’in yanısıra İspanya, Polonya ve Latin Amarika’dan da çeşitli kurumların temsilcileri sempozyumda sorunlarını anlatarak, daha eşit ve demokratik bir toplum için öneri ve eleştirilerini dile getirdi.

Sempozyumda ayrıca Almanca, İngilizce, Rusça, Arapça, Türkçe ve Kürtçe’nin okullardaki statüleri de tartışıldı. Sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Bu tartışmada yedi okul ve eğitim merkezinden temsilciler hazır bulundu.

Derince sonuç olarak sempoyzomu ilerde yapılacak ortak çalışma ve projelerin bir ilk adımı olaralak değerlendirdi. Kürtlerin hemen hemen hiç davet edilmediği ve anılmadığı ya da çok az bahsedildiği bilimsel bir alanda Kürtlerin kendilerinin organize ettiği bir etkinliğin önemli olduğunun altını çizen Derince, kurum olarak bundan sonra da bu tür çalışmalara ağırlık vereceklerini belirtti.