Berlin’de binler PKK yasağını deldi!

PKK yasağının 25. yılı nedeniyle Berlin’de düzenlenen kitlesel yürüyüşte binlerce kişi Alman devletinin bütün yasaklarını deldi; “Bijî Serok Apo” sloganı attı, Öcalan fotoğrafı taşıdı, PKK, YPG/YPJ bayraklarını açtı.

70’den fazla sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve insan hakları savunucusunun çağrısıyla bugün Almanya’nın başkenti Berlin’de kitlesel bir gösteri düzenlendi. “Özgürlük talebi yasaklanamaz- Polis yasası, PKK yasağı ve milliyetçiliğe karşı ortak mücadele” adıyla gerçekleşen yürüyüş saat 13.00 sularında “Alextenderplatz” meydanında başladı.

Kürtlerin yanı sıra Almanların yoğun olduğu kalabalık kitle 26 Kasım 1993 gününden itibaren Alman devletinin uyguladığı PKK yasağını protesto etti, Kürt aktivistler ile sol ve demokratlar üzerindeki kriminalize siyasetinin son bulmasını talep etti.

Berlin büyük şehir belediye binası (Roteshaus) önünden hareket eden yürüyüşçüler, Taz gazetesinin 2014 yılında manşete çıkardığı “PKK Almanya’ya aittir” pankartının arkasında yürüdü. Alman devletinin Kürt özgürlük hareketine yönelik yasağına dikkat çekmek için göstericiler sarı, kırmızı, yeşil yazılı “PKK bir harekettir”, “PKK kadın hareketidir”, “PKK anti-kapitalisttir” dövizlerini taşıdı.

ABD’NİN PKK KARARINA SERT TEPKİ

Göstericiler ayrıca geçtiğimiz günlerde Kürt özgürlük hareketinin öncü kadrolarına yönelik çıkarttığı yakalama kararından dolayı ABD yönetimine de sert tepki gösterdi. Bunun için yürüyüşte çok sayıda “Hepimiz Cemil Bayıkız”, “Hepimiz Murat Karayılanız” ve “Hepimiz Duran Kalkanız” yazılı dövizler ile her üç ismin fotoğraflarını taşıdı.

Göstericiler ABD’nin Karayılan, Bayık ve Kalkan’ın şahsında Kürt özgürlük hareketine sahip çıkarken, yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda ise Kürt özgürlük mücadelesinin meşru olduğu ve kriminalize edilemeyeceğine vurgu yapıldı.

DEVLETİN YASAKLARI, POLİSİN UYARILARI İŞE YARAMADI!

5 binden fazla kişinin katıldığı kitlesel yürüyüşte Kürdistanlılar, Türkiyeliler, Alman ve değişik halklardan kalabalık gruplar yerini aldı. Yürüyüş boyunca Alman devletinin 1993 yılından bu yana uyguladığı ve sürekli genişleterek sürdürdüğü yasakçı zihniyetin işe yaramadığı atılan slogan, taşınan dövizler ve açılan bayraklarla açıkça beyan edildi.

Berlin eyaletinin yönetimin geçtiğimiz yıllarda yasakladığı “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) sloganlarının atılması üzerinde yürüyüş korteji sık sık polis tarafından durduruldu. Polis bunun üzerine Almanca ve Türkçe “Bu sloganı attığınız sürece gösterinizin sürmesine izin vermeyeceğiz” uyarılarında bulundu.

DEV PKK BAYRAĞI AÇILDI

Ancak kitle daha yüksek sesle “Bijî Serok Apo” sloganlarını atmaya başladı ve ardından da yine yasaklı olan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açtı. Yürüyüşün sonuna doğru dev bir PKK bayrağı açılarak, Alman devletinin ısrar ettiği bu yasağın Kürt halkı ile dostlarının nezdinde hiçbir anlamının olmadığı mesajı verildi. Bayrağı gören polisler daha büyük gruplarla saldırırken, kitle direnişe geçti ve dağılmayarak miting meydanına kadar ulaştı.

Yer yer polisin sert saldırılarına maruz kalan göstericiler sağ duyu göstererek provokasyon ve tahriklere gelmedi. Değişik pankart, döviz ve bayraklardan dolayı renk cümbüşe dönüşen yürüyüşte kitlenin coşkusu ise dikkat çekti.

Akşam saatlerinde Kreuzberg ilçesinin “Spreewaldplatz” meydanında yapılan kısa bir mitingle yürüyüş sona erdi. Mitingdeki konuşmalarda ise Merkel hükümetinin Erdoğan rejimiyle işbirliğinin son bulması ve Türk devletine silah satılmaması istendi.