Avrupalıların çoğu artan gıda ve enerji fiyatlarından endişeli

Avrupa çapında yapılan ankete katılanların yüzde 93’ü “Artan enerji ve gıda fiyatlarından endişelim” dedi. Özellikle Avrupa’nın güneyinde yer alan ülkelerde hayat pahalılığı ciddi boyutlara ulaştı.

Alım gücünün zayıflaması ve artan enflasyon artık Avrupa’nın en önemli gündem maddesi. Avrupa Parlamentosu’nun yaptırdığı son bir anketin sonuçları, Avrupalıların ekonomik krize yönelik endişelerinin gittikçe arttığını gösterdi. Ankete katılanların yüzde 93’ü “Artan enerji ve gıda fiyatlarından endişelim” derken, yüzde 82’i ise açlık ve sosyal refah düzeyinin azalmasından kaygılı olduğunu söyledi.

Anketin bir başka çarpıcı sonucu ise “Gelirinizle iyi bir hayat sürebiliyor musunuz?” şeklinde yöneltilen soruya verilen cevapta görüldü. Avrupalıların ortalama yüzde 54’ü “Evet yaşayabiliyorum” derken, 46’ı ise “hayır” yanıtı verdi. İsveçliler yüzde 87 ile “Gelirimle iyi bir hayat sürdürüyorum” diyenlerin başını çekerken, Danimarkalılar yüzde 86  ile ikinci, Finlandiyalılar yüzde 84 ile üçüncü, Hollandalılar ise yüzde 82 ile üçüncü oldu.

KRİZ EN FAZLA YUNANİSTAN’DA HİSSEDİLİYOR

Avrupa Birliği üyesi 27 ülke arasında gelirinden en fazla şikayet eden ülkelerin başını ise Bulgaristan ve Yunanistan çekti. Her ülkede gelirinden memnun olanların oranı yüzde 21’de kaldı, devamla bu rakam Romanya’da yüzde 36, Macaristan’da 37, Slovakya ve Çekya’da 35, Kıbrıs‘ta yüzde 42, Estonya’da yüzde 44, Hırvatistan’da ise yüzde 47 olarak kaydedildi.

Ayrıca ankete katılanların yüzde 39’u “Ay sonunda faturalarımı ödemekte zorluk çekiyorum” dedi. Para sıkıntısının en fazla yaşandığı ülke ise Yunanistan oldu. Yunanların sadece yüzde 14’ü para sıkıntısı yaşamadığını aktardı. Yunanistan’da ankete katılanların çoğu para sıkıntısını akrabalarından borç alarak veya kredi kartlarından para çekerek gidermeye çalıştığını söyledi.

EN ÇOK HAYAT PAHALILIĞI İSPANYA’DA ARTTI

İspanya ise hayat pahalılığının hızlıca arttığı ülkelerin başını çekti. Krizle mücadele etmek için Madrid hükümeti, temel gıda ürünlerinde 1 Ocak’tan itibaren katma değer vergisini indirme kararını almasına rağmen İspanyolların alım gücü gittikçe azalıyor. Özellikle ekmek ve süt gibi temel gıda ürünlerinde fiyatların son bir yılda ikiye katlandığı İspanya’da, hükümet en fazla ekonomik krizle boğuşan kesim olan düşük gelirliler için acil destek kararı aldı.

Avrupa Parlamentosu’nun ekonomik krizin ve artan enflasyonun etkilerine ilişkin 26 bin kişiyle yüz yüze görüşerek yaptırdığı araştırmada; Yunanistan ve İtalya’nın yanı sıra Portekiz ile Bulgaristan’da da halkın benzer boyutlarda hayat pahalılığı yükü altında ezildiği görüldü. Portekiz ile Bulgaristan’da halkın üçte ikisi maddi anlamda ay sonunu getiremediğini ve borçlandığını aktardı. Araştırmayı inceleyen uzmanlar “Rakamlar Avrupa’da orta sınıfın yoksulluğa doğru kaydığının göstergesi” diye konuştu.