Avrupa’daki Koçgiri ve Maraşlıların oyları da HDP’ye

Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi ve Maraş Girişimi ile Frankfurt Alevi Kültür Merkezi, seçimlerde oyların HDP’ye verilmesini istedi.

Avrupa’da geleneksel olarak düzenlenen Dersim Festivali’nde görüştüğümüz Alevi kurumlarının temsilcileri HDP’ye destek mesajı verdi. İki yıldır hizmet veren Avrupa Koçgiri Kültür Merkezi Eşbaşkanı Gülten Doğan, üyeleriyle birlikte toplumsal sorunlara çözüm için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Kürt kültürünün asimilasyonuna karşı bir oluşum olduklarını ifade eden Doğan, Koçgiri’de yaşanan isyan ve soykırım tarihini hep hafızalarda tutmaya çalıştıklarını dikkat çekti.

VARLIK YOKLUK MÜCADELESİ

Tehlikeli bir süreçten geçildiğini ifade eden Doğan, "Seçimde böylesi tarihsel bir dönemde önümüzde duruyor. Süreç varlık ve yokluk üzerine. Böylesi bir süreçten geçiyoruz. Bunun için birlik ve beraberlik zamanı. Özelikle sol cephede herkesin birleşmesini umuyoruz. Selahattin Demirtaş’ın da haksız yere hapishanede tecrit altında olması takibi ki kabul edilemez. Bunu şiddetle kınıyoruz. Halkımız HDP’nin yanındadır" diye konuştu.

YEZİD TAHTAN İNDİRİLMELİ

Daha önce Avrupa Koçgiriler Birliği’nde çalışma yürüten Koçgiri Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Şefket Doğan da baskın seçime yönelik hazırlıklarından bahsederek, "Baskın bir seçim olduğu için yoğun çalışıyoruz. Seçim her yeri etkiledi. Birçok yoldaşımız aktif bir şekilde faaliyet yürütüyor" dedi. Doğan, "Kendi geleceğini özgürce yaşamak isteyenlerin cephesi bellidir. Yezid tahttan indirilmelidir" mesajı verdi.

MARAŞLILARA ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Maraş’ın sosyal, kültürel, siyasal kalkınmasının yanı sıra Maraş Katliamı’nı aydınlatmaya dönük çalışmalar yapan Maraş Girişimi, 2014 yılından bu yana faaliyet yürütüyor. Maraş Girişimi Sözcüsü Safiye Şen, yegane amaçlarının Avrupa’da yaşayan Maraşlı Kürtleri bir araya getirmek olduğunu söyledi. Diasporada olan toplumları bir arada tutmak ve yozlaşmalarını engellemek için faaliyet yürüttüklerini kaydeden Şen’in seçim mesajı ise şöyle: "Seçim bizim için bir kararlılıktır. Özelikle Türkiye’nin zulmüne karşı, oradaki baskıya rağmen çalışmalar yürütülüyor. Avrupa’daki insanlara ise çok iş düşüyor. Maraşlı arkadaşlara keza çok iş düşüyor. Eğer toplumumuzu var etmek istiyorsak, HDP ile çalışmamız gerekiyor. Bütün dostlarımıza çağrımız, özgürlüğümüz ve geleceğimiz için HDP oy versinler."

PAZARCIK VE MARAŞ BÖLGESİNE ÇAĞRI

Maraşlılara seslenen Şen şöyle devam etti: "1978’de kazanlarda kaynayan canlarımız var. Katliam daha gün yüzüne çıkarılmadı. Halen katliamla yüzleşmeyen ailelerimiz var. Acılar içinde saklanan ailerimiz var. Bu dönemde A ve B parti diye değerlendirmeyeceğiz. Maraş Katliamı’nda hangi parti iktidardaysa halen o partilerin geleneğini sürdürüyorlar. Bu yüzden herkesten beklentimiz tüm çabalarıyla HDP’ye destek sunmaları. Eğer Türkiye’de nefes almak istiyorlarsa, yaşamak istiyorlarsa, bu halkların birleşmesiyle olur. Şu an önümüzde bir tek HDP var. HDP, Türkiye’de yeni bir can, yeni bir nefestir. İhanetçilerin, zalimlerin arkasından gitmektense özelike Pazarcık ve Maraş bölgesindekilerden ricamız: Ne gerekiyorsa yapmalarıdır."

AKM BAŞKANI ALKAN:

CHP’LİYDİM SEÇİM BİTENE KADAR HDP’LİYİM

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’na bağlı Frankfurt Alevi Kültür Merkezi Başkanı Bülent Alkan, "Şimdiye kadar CHP’liydim, baskın seçimler bitene kadar HDP’liyim" diyor, gülerek.

Daha önceki seçimlerde CHP’nin yanında olduğunu ifade eden Alkan’ın seçim mesajı şöyle: "16 senedir iktidarda olan AKP’yi indirelim. Padişah tahttan indirilmeli! Bu yüzden HDP’nin meclise girmesi en büyük şarttır. Eğer yüzde 10 barajı altında kalırsa, Kürdistan’daki milletvekilleri AKP’ye kayacak ve iktidarlarını bu şekilde sürdürecekler. Alevi toplumuna hitaben yıllardır CHP’ye oy verdik, bu seferde HDP’ye oy vereceğiz, HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesi gerekiyor. Oylarımız HDP’ye. Cumhurbaşkanı seçiminde CHP Köşke, HDP Meclise diyoruz."

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA