Avrupa'da seçim çalışmaları büyük bir heyecanla sürüyor

Avrupa'da 24 Haziran seçimlerine ilişkin çalışmalar büyük bir heyecanla devam ediyor.

Avrupa'daki seçim çalışmaları kapsamında HDP Norveç komitesi tarafından HDP eski milletvekili Özdal Üçer’in katılımıyla Trondheim, Stavanger ve son olarak Oslo’da halk toplantıları yapıldı. Halkın ilgi gösterdiği toplantılarda Kürdistan’daki gelişmeler ve 24 Haziran seçimleri ele alındı.

Toplantıda konuşan Üçer, mücadelenin her gün yükseldiğini ve HDP ile dayanışma içinde olmanın bütün Kürtlerin görevi olduğunu söyledi. HDP eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın tutukluluğunun seçimlere yüksek katılım göstermek için en önemli sebeplerden biri olduğunun altını çizen Özer, herkesi oy kullanmaya davet etti.

ATİNA

HDP'nin seçim çalışmalarının sürdüğü Yunanistan'ın Başkenti Atina'da bugün de HDP Atina Temsilciliği'nde bir araya gelen Atina Seçim Platformu bileşenleri broşür ve afiş çalışması yaptı. Seçmenlere Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki seçimlerin önemi anlatan platform bileşenleri, HDP’nin halklara barışı ve demokrasiyi getirecek tek parti olduğunu vurguladı. Akşam saatlerinde ise Syntagma Parkı'nda stant açan platform çalışanları HDP'ye destek bildirileri dağıttı.

LUDWİGSBURG

Almanya'nın Baden eyaletine bağlı Ludwigsburg şehrinde HDP ve Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için kadın ve gençlerin öncülüğünde yürütülen çalışmalar devam ediyor. Seçim çalışmaları Ludwigsburg DKTM bünyesinde oluşturulan komiteler tarafından 14 alanda her gün aktivistler tarafından yürütülüyor. Ludwigsburg seçim komitesi içinde yer alan Kürdistanlı gençler, şehrin bir çok park ve istasyonlarına 'Yurttaş, yoldaş, arkadaş DEMİRTAŞ' pankartlarını asıyor, HDP’yi tanıtıp Demirtaş’ın yurtdışı seçmenlerine yazdığı mektubu posta kutularına dağıtıyor.

Şimdiye kadar 5.600 civarında el ilanı dağıttıklarını söyleyen gençler, herkesin diktatör Erdoğan rejiminden bıktığını belirtiyor. Ludwigsburg DKTM eşbaşkanı Lokman Hezil, seçim çalışmalarını büyük bir sahiplenme ve seferberlik ruhu ile yaptıklarını belirterek, ‘"Ludwigsburg’taki Alevi derneği AABF bünyesinde seçim çalışmalarını yürütüyor. Bizim seçim çalışmalarımıza devrimci Alman arkadaşlar da destek veriyorlar. Demirtaş’ın dediği gibi, biz de onu başkan yaptırmayacağız. Bu seçimlerde başarmamız bütün Ortadoğu’ya kapı açacak, umut verecektir. Efrîn, Kobanê ve Kerkük’ün intikamını alma ruhuyla seçimlerde çalışıp, kazanacağız" dedi.

KOPENHAG

Danimarka Parlamentosu’nda 24 Haziran seçimlerine ilişkin Globale Seniorer ile Helsinki Komitee adlı sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde konferans yapıldı. "Türkiye’nin seçimi ve Avrupalıların sorumluluğu" başlıklı konferansa Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi Milletvekili Søren Søndergaard, eski Dışişleri Bakanı Mogens Lykketoft, Danimarka Hükümeti’nin Avrupa Komisyonu ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Liberal Parti Milletvekili Micahel Aastrup, Gladsaxe Belediye Başkan Yardımcısı ve milletvekilliği adayı Serdal Benli konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa HDP Avrupa temsilcilerinden Fayik Yağızay ile gasp edilen Cizre Belediyesi Eşbaşkanı Leyla İmret de katılarak birer konuşma yaptı. Konferansta çözüm sürecinin AKP tarafından bitirilmesinden sonra gelinen noktanın Avrupa açısından 'düşündürücü' olduğu vurgulanırken, 15 Temmuz'dan sonra gözaltı ve tutuklamaların geldiği nokta ele alındı.

'TÜRKİYE'DE BİR İÇ SAVAŞ VAR'

Ayrıca Kürdistan’ın dört parçasında devam eden imha ve soykırım uygulamaları ile asimilasyon politikaları tartışıldı. Kırmızı-Yeşil Birlik Partisi Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Sözcüsü olan Søren Søndergaard, Türkiye’de hali hazırda bir iç savaş olduğunu ve AKP’nin yeniden kazanması halinde bu savaşın derinleşeceği uyarısı yaptı. Søndergaard, "Bu diktatörden kurtulmak için PKK’nin AB terör listesinden çıkarılması ve tekrar barış sürecine dönmek için de Türkiye’nin İmralı’da tecrit altında tutulan sayın Öcalan ile masaya oturması şart. AKP’nin de işlediği suçlardan ötürü Gümrük Birliği’nden çıkarılması gerekir" diye konuştu. Konferans daha sonra konuşmacı ve katılımcıların karşılıklı soru ve önerileri ardından sona erdi.