Avrupa’da oy kullanma işlemi yoğun katılımla başladı

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi kapsamında yurtdışında oy kullanma işlemi başladı. Yeşil Sol Parti’yi destekleyen seçim koordinasyonları, oy kullanmak için seferber olmaya çağırdı.

Yurtdışındaki seçmenler 27 Nisan’dan 9 Mayıs’a kadar temsilciliklerde oylarını kullanabilecekler.  Sınır kapılarında ise oy verme işlemi 14 Mayıs’a kadar devam edecek.

Sabah saatlerinden itibaren onlarca kentte oy verme kuyruğu başladı.

ALMANYA’DA 16 KENTTE OY KULLANILIYOR

YSK verilerine göre 1 milyon 501 bin 152 bin kişi ile en çok seçmenin olduğu Almanya’da 16 kentte seçmenler sandık başına gitmeye başladı. Türk devletinin Köln, Berlin, Hamburg, Hannover, Münster, Essen, Düsseldorf, Köln, Mainz, Frankfurt, Karlsruhe, Stuttgart, Münih ve Nürnberg kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor.

Bu kentlerin dışında Türkiye'nin fahri konsolosluklarının olduğu Aachen, Bremen ve Regensburg'da da ilave sandıklar kurulduğu öğrenildi.

Köln’de sabah saatlerinde konsolosluk önünde kuyruklar oluştu. Bu konsoloslukta HDP eski milletvekilleri Lezgin Botan ve Nursel Akdoğan da oy kullanarak, seçmenleri sandık başına çağırdı.

Berlin Seçim Koordinasyonunu adına Hüseyin Yılmaz, "Tüm seçmenlerimizi bugünden itibaren herkesi haberdar ederek oy kullanmaya bekliyoruz. Müşahitlerimiz görevleri başında. Tüm seçmenler gerekli duyarlılığı göstermeli. Bu, tarihsel süreçtir ve herkes rolünü oynamalıdır. Aracı olanlar, çalışma içinde olanlar seferberlik halinde seçim gününe kadar çalışmalı. Seçmenleri sandığa getirebilmeliyiz" dedi.

FRANSA’DA 9 KENTTE SANDIK MERKEZİ KURULDU

397 bin 86 seçmenin kayıtlı olduğu Fransa’da toplam dokuz sandık merkezi bulunuyor. Başkent Paris ile Marsilya, Strasbourg, Lyon, Nantes, Bordo kentlerindeki sandık merkezlerinde oy kullanma işlemi 9 Mayıs’ta sona erecek.

Mulhouse, Clermont-Ferrand ve Ingre kentlerinde ise 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında oy kullanabilecek.

Almanya’dakine benzer görüntüler Fransa’daki sandık merkezlerinde de sabah saatlerinden itibaren gözlendi.  Birçok kentte sandık merkezleri önünde kuyruklar oluştu.