Avrupa’da Kürtler ve dostları alanlara çıktı

Avrupa’nın bir çok ülkesinde Kürtler ve dostları, Öcalan’dan haber alınması için üçüncü gün de alanlara çıktı. Perşembe gününden bu yana her gün eylemler var.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Kütler ve dostları, Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan'ın mutlak tecrit altında tutsak edildiği İmralı Adası'nda orman yangını nedeniyle protesto eylemi gerçekleştirdi.

Eylem, Fransa Kürt kadın hareketi (TJK-F) ve Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F ) çağrısı ile saat 14.00'de Republique meydanında miting ve yürüyüş şeklinde gerçekleşti.

" Öcalan'a özgürlük " pankartı ve Öcalan'ın fotoğraflarının bulunduğu flamaların taşındığı eylemde, HDP eski dönem milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve Kürt kadın hareketi aktivisti Berivan Fırat birer konuşma yaptılar. Adıyaman ve Fırat, Öcalan’ın yaşamı ve sağlığının “Kürt halkının kırmızı çizgisi” olduğunu belirterek, Kürtlerin Öcalan’dan haber alana kadar evlerinde rahat oturmayacağını kaydetti.

Eylemde, başta CPT olmak üzere ilgili uluslararası kurum ve kuruluşlara, sorumluluklarına sahi çıkmaları çağrısı yapıldı. Eylem Öcalan'dan görüşme gerçekleşene kadar eylemlerin aralıksız devam edilmesi çağrısı ile sonlandırıldı.

Paris’te ayrıca Kürt gençleri tren garı Gare de l’Est’te bir araya gelerek, ‘Tecride izin verme” şiarı ile bir eylem yaptı. Eylem çevrede bulunan insanların ilgi ve desteğini dikkat çekerken, Fransız polisi eylemcilere saldırmaya çalışan bir provokatöre müdahale etti. Eylem 40 dakika sürdü.

MARSİLYA

Marsilya’da yüzlerce kişi Öcalan için bir araya geldi. Saat 14.00’de Canabiere meydanında toplanan eylemciler, Marsilya Valiliğinin önüne kadar yürüdüler.

Yürüyüşte “Öcalan’a özgürlük” talep eden ve CPT’ye çağrıda bulunan pankartlar taşındı. Yürüyüşün geçiş güzergahında Kürt gençlik hareketi TCŞ üyeleri Öcalan’ın bir posterini köprü üzerinde açtı.

Yürüyüş ardından valilik önünde yapılan mitingde bir bildiri okundu ve konuşmalar yapıldı. Eylemlerin devam edeceği mesajı verildi.

STRASBOURG

Fransa'nın Strasbourg kentinde DKTM'nin çağrısıyla eylem düzenlendi. Strasbourg garı önünde, "Öcalan’a Özgürlük, Kürdistan’a Statü" pankartı ve Öcalan bayraklarının açıldığı eylemde sık sık "Bijî Serok Apo" sloganı atıldı.

Eylemde okunan bir basın açıklamasında, Türk devletine acil olarak Öcalan’ın avukatları ile görüşmesinin önünü açma çağrısı yapıldı. Eylemciler, Avrupa hükümetleri ve kurumlarını da Türk devletinin suçlarına ortak olmamaları çağrısında bulundu.

LORİENT

Fransa’nın Lorient kentinde saat 17:30’da bir araya gelen Kürtler, Öcalan'ın durumuna dikkat çekmek ve duyarlılık oluşturmak amacıyla bildiriler dağıttı. Eylemci grup, Öcalan'dan haber alana kadar alanlarda olacaklarını duyurdu. 

ALMANYA- STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde 16:00'da Schlossplatz’da (Kobanê meydanı) bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan'ın durumundan endişe duyduklarını belirtti. Eylem sırasında yapılan açıklamada " Biz Kürdistanlılar olarak Önderliğimizin yaşamından endişe duyuyoruz” denildi.

“Türk devleti ne yapmak istiyor ve neyi amaçlıyor?” diye sorulan açıklamada, “Avrupa başta olmak üzere yaşayan bütün Kürdistanlılar olarak, Önderliğimizle ilgili net bir haber almadığımız müddetçe alanları terk etmeyeceğiz" vurgusu yapıldı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde aynı amaçla bir miting yapıldı. Kötü hava koşulları altında yapılan eyleme 150 dolayında kişi katıldı. Eylemciler, Öcalan’dan haber alınana kadar ayakta olacakları mesajını verdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde Öcalan’dan haber almak ve tecridi kınamak amacıyla bir eylem yapıldı. Ronahi Kadın Meclisi ve Halk Meclisi’nin organize ettiği eylemde Öcalan ile bir an önce görüşme talep edilirken, haber alınana kadar eylem halinde olunacağı belirtildi.