Avrupa’da kitlesel Şengal anması-YENİLENDİ-I

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik başlattığı soykırım saldırıları Avrupa’da düzenlenen kitlesel eylemlerle protesto edildi. Katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

Fransa, Almanya, İsveç, İsviçre, Danimarka ve Hollanda’da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Şengal’de Êzidî halkına yönelik düzenlenen soykırım saldırılarını yıldönümünde protesto etti.

DÜSSELDORF

3 Ağustos 2014'de Şengal'de katledilenler Almanya’nın Düsseldorf kentinde de anıldı. “Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” şiarıyla düzenlenen eyleme Düsseldorf Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile kentteki kadın inisiyatif ve kominleri destek verdi.

Saat 18.00'da soykırımda katledilenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylem KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç'un konuşmasıyla devam etti. Şengal şahsında bütün Kürt halkının yok edilmek istendiğini ifade eden Koç, “Bütün halkımız bu soykırımı kınamak için bugün dünyanın her yerinde eylem yapıyor. Şengal'in statüsü uluslararası arenada tanınıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Soykırımı kınıyor ve bütün halkımızı eylemlerini büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

Bir süre önce milletvekilliği Türk devleti tarafından gasp edilen HDP Siirt eski Milletvekili Besime Konca ise Şengal'deki soykırım saldırılarının başladığı gün olan 3 Ağustos gününün “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak tanınması çağrısı yaptı. “Dua ederken önce 72 millete sonra kendisine dua eden Êzidî halkı 74 defa soykırıma uğramışsa bu bütün dünyanın utancıdır” diyen Konca, kadınları hedef alan erkek egemen zihniyete karşı kadın özgürlük mücadelesinin daha da büyütüleceğini vurguladı.

Eylemde Almanca “Esir düşen kadınları unutmadık, unutmayacağız. Şengal kadınlarının özgürlüğü, insanlığın özgürlüğüdür” pankartı açıldı. Yaklaşık bir saat süren eylem “Biji berxwedana Şengalê!” sloganlarıyla son buldu.

HILDESHEIM

Almanya’nın Hildesheim kentinde de bir eylem ile Şengal katliamı yıldönümünde protesto edildi.

Alman Sol Parti ve Antifa gençlerin de katıldığı eylem saygı duruşu ile başladı. Almaca ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

ESSEN

Almanya’nın Essen kentinde de bir miting düzenlendi. Şehit Berivan Şengal Kadın Meclisi tarafından düzenlenen mitingde Kürtçe, Almanca ve İngilizce konuşmalar yapıldı.

Miting, “Es lebe Şengal” ve “Biji berxwedana Şengalê” sloganlarla sona erdi.

WUPPERRTAL

Almanya’nın Wuppertal kentinde Şengal katliamı protesto edildi. Wuppertal kentinde yaşayan Kürdistanlılar katliamda hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu ile başlayan eylemde sık sık, "Bijî berxwedana Şengalê", "Bijî Berxwedena YPG û YPJ" sloganları atıldı.

Almaca ve Kürtçe konuşmaların yapıldığı eylem yaklaşık iki saat sürdü.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmsadt kentinde de Kürdistanlılar Şengal için alanlardaydı. Şengal katliamının yıldönümü Luisen Platz’ta düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Darmstadt Halk Meclisi’nin organize ettiği eylem saygı duruşu ile başladı. Şengal’de katledilenlerin anıldığı eylemde yapılan açıklamalarda Şengal için özerklik çağrısı dile geldi.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde Kürt Toplum Merkezi ve Mala Êzidîya Fals öncülüğünde 3 Ağustos 2014'te Şengal’e yönelik başlattığı soykırım saldırıları protesto edildi ve katliamda hayatını kaybedenler anıldı.

Saygı duruşundan sonra söz hakkı alan Mala Êzidîye Fals’tan Mehmet Boga bir konuşma yaptı.

HDP Şırnak eski Milletvekili Faysal Sarıyıldız da yaptığı konuşmada katliamda rolü geçenlerin dış güçler olduğunu söyledi.

FREIBURG

Almanya’nın Freiburg kentinde de Şengal katliamı 4’üncü yıl dönümünde protesto edildi, katledilenler anıldı.

Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Nuda Kadın Meclisi tarafından Alte Synagoge meydanında düzenlenen anmaya Alman sol örgütlerinin de arasında bulunduğu yüzü aşkın kişi katıldı. "Êzidî halkı yalnız değildir", "Biji berxwedana YBŞ", "Şehid namirin" sloganlarının atıldığı anmada çevreden geçenlere yüzlerce bildiri dağıtıldı. Eylemde Sengal katliamına ilişkin bildiri de okundu. Anma etkinliği katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken’de de Êzidî Kadın Hareketi (TAJE) ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde bir protesto eylemi düzenlendi. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem saygı duruşu ile başladı.

Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde Alman Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Thomas Lutze bir konuşma yaptı.

Lutze, DAİŞ’e karşı mücadelede Kürt özgürlük hareketinin öncü rolü olduğunu söyledi.

TAJÊ adına bir konuşma yapan Zero Êzidî ise, Êzidî kadınlarının kendilerini ve zihniyetlerini özgürleştirmesi gerektiğini belirtti.

DKTM Eş Başkanı Dexil İbrahim ise Kürt halkının statüsünün tanınması gerektiğini söyledi.

Etkinlik “Biji Serok Apo” ve “Şehid namirin” sloganları ile sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Şehit Ronahi Kadın Meclisi ve Şehit Gulan Golo Kadın Meclisi tarafından anma düzenlendi. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada tiyatro gösterimi yapıldı. Tiyatroda DAİŞ çetelerinin Êzidî kadınlarını esir alması konu edildi.

Mitinge katılan Kürdistanlılar YBŞ, TEV-DEM, NAV-YEK, YPG, YPJ, PYD ve TJK-E flamaları taşıdı.

Eylemde bir konuşma yapan Lerthe Gulan Gulo Kadın Meclisi Sözcüsü Devrim Alp, 4 yıl önce Êzidî soykırımına şahit olunduğunu belirtti. “Êzidîler DAİŞ’in eline düşünce bütün dünya seyirci kaldı ve hiçbir şey yapmadı” dedi.

DKTM Eşbaşkanı Seher Nergiz ise batı devletlerinin DAİŞ’in büyümesine destek verdiğini ve finanse ettiğini hatırlattı.

ABD’li enternasyonalist Heval Soro da bir konuşma yaptı. Êzidî halkını Şengal’den kurtaranların Kürt gerillalar olduğunu belirten Soro, “Ben kendi ülkemin hükümetinden utanç duyuyorum çünkü onlar Kürtlere sırtını döndü” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Şengal üzerine ağıtlar seslendirildi.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de katliam kınandı.

Bremen Parlamentosu önünde düzenlenen eylem Êzidîler Birliği tarafından organize edildi.

Onlarca kişinin katıldığı mitingde bildiriler dağıtıldı. Şengal’in özerk bölge olması gerektiğine dikkat çekilen konuşmalar yapıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının da taşındığı miting sloganlarla sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 2 ayrı anma düzenlendi.

İlk anma Stuttgart DKTM tarafından Rotebühl Platz’da yapıldı. Pankart taşıyan kitle bildiri dağıttı ve yapılan konuşmalarla soykırım kınandı.

Eylemde SDKTM, HDK-A, Courage kadın temsilcileri de katılarak birer konuşma yaptı.

Konuşmalardan sonra Kürt sanatçı Zeynep Enhas Şengal soykırımını anlatan bir ağıt seslendirdi.

Kentteki ikinci eylem ise belediye binası meydanında yapıldı.

Das kulturelle und soziale Zentrum der Eziden in Stuttgart e.V, JÊzidîsche Sonne Stuttgart ve Kurdische Gemeinde Stuttgart e.V. tarafından düzenlendi.

Alana binlerce mumla “Shengal Genozit 3.8. 2014” yazıldı. Burada yapılan konuşmalarda soykırımdan kurtulan halkın hala kamplarda yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekildi ve uluslararası dayanışma çağrısı yapıldı.

“3.8.2014 Şengal” yazılı yüzler beyaz balonların gökyüzüne bırakılması ile sona erdi.

KOPENHAG

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da bir eylem düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Sêvê Kadın Meclisi adına Anne Dalum bir konuşma yaptı.

Dalum, 21. yüzyılda bütün dünyanın gözleri önünde kadınların pazarlandığına şahit olunduğu belirterek, buna göz yuman herkesin bu suça ortak olduğunu söyledi.

Miting, “Jin, jiyan, azadi”, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde Mizgin Kadın Meclisi öncülüğünde bir eylem düzenlendi. “Yasta değil, isyandayız” pankartı ile PKK, TJK-E ve YBŞ bayrakları taşındı. Ayrıca katliama ilişkin bilgilendirme standı da eylemde açıldı.

Eylem bildirinin okunması, Şengal Diaspora Meclisi adına Bedirxan Kahmaman ve HDK -A Eş sözcüsü Demir Çelik de birer konuşma yaptı. Etkinlik, Şengal katliamının anlatıldığı teartal bir gösteri ile sona erdi.

BASEL

İsviçre’nin Basel kentinde de bir yürüyüş ile Şengal katliamı yıl dönümü protesto edildi. Ronahi Kadın Meclisi’nin organize ettiği yürüyüşte Şengal katliamında yaşamını yitirenler anıldı.

Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezinden Katliamın fotoğraflarını taşıyan kadınlar gerçekleştirdikleri sessiz eylemle kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Claraplatz’da bildirinin okunmasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de bir miting ile Şengal katliamı protesto edildi. Beritan Kadın Meclisi’nin düzenlediği miting Rathausbrücke alanında yapıldı. Saygı duruşunun ardından Ronahi Kadın Meclisi adına bildiri okundu.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Kürdistanlılar ve dostları Şengal katliamının 4’üncü yıldönümü vesilesiyle bir miting düzenledi.

Viyana'daki Stephansplatz’da düzenlenen eylem Şengal şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Almanca ve İngilizce konuşmaların yapıldığı eylemde çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

INNSBRUCK

Avusturya’nın Tirol eyaletine bağlı Innsbruck kentindeki Kürtler de Şengal katliamını yıl dönümünde protesto etti. Innsbruck Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin düzenlediği anma Museum Strasse’de yapıldı. Şengal katliamına ilişkin fotoğrafların açıldığı anmada, bildiriler dağıtıldı, mumlar yakıldı ve Almanca pankart açıldı.

MONTPELLIER

Fransa’nın Montpellier kentinde de Şengal katliamı protesto edildi.

DKTM Montpellier Meclisi organize ettiği miting saat 18.00’da Comédie Meydanında bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Şengal katliamıyla ilgili hazırlanan Fransızca bildirinin dağıtıldığı mitingde yapılan konuşmalarda da Şengal katliamı protesto edildi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Şengal katliamı protesto edildi.

Republiqe Meydanı’nda Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F)'nin çağrısıyla yapılan eyleme CDK-F, ACTIT, HDK-Fransa, Fransa Komünist Partisi, Fransa Kürdistan Derneği temsilcileri ve Kürdistanlılar katıldı.

Soykırım saldırılarında hayatlarını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde " Şengalli kadınların özgürlüğü insanlığın özgürlüğüdür" pankartı açıldı.

Ağustos 2014 Ezîdî katliamını kınayan konuşmaların yapıldığı eylemde, Fransa Komünist Partisi temsilcisi Fabian Le Fevre "Bir insanlık suçu olan Şengal katliamını kınıyoruz. Kürt halkının yanında durarak desteklerimiz devam edecektir " dedi.

Eylem Ezîdî halkına yönelik katliamları protesto etmek için atılan sloganlar ile son buldu.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde Şengal katliamı yıldönümünde bir eylemle protesto edildi.

Saat 18:00 Vieux Port’da saygı duruşuyla başlayan mitingde, “Şengal kadınlarının özgürlüğü, tüm insanlığın özgürlüğüdür” yazılı pankart ile dövizler taşındı.

Bildirilerin de dağıtıldığı eylem sloganlarla sona erdi.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de Şengal katliamının yıl dönümünde yaşamını yitirenler anıldı.

Toulouse Demokratik Kadın Hareketi (TDKH) tarafından düzenlenen anma Jean Jaurès Meydanı’nda yapıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada konuşmalarla devam etti. Sol Parti adına bir konuşma yapan Jean-Christophe Sellin, bu katliamın bütün dünyanın utancı olarak ele alınması gerektiğini belirterek, “Hafızalarımızdan silinmeyecektir” dedi.

Yeni Anti Kapitalist Parti adına konuşan Pierre Granit de katliamda yaşamını yitirenleri andı. Katliamın acılarını sarmak için Şengal’in özerk bir statüye kavuşup, Şengal halkının kendini savunması gerektiğini söyledi.

Anma, “Jin, jiyan, azadî" ve “Bijî berxwedana azadî” sloganları ile sona erdi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Şengal katliamı bir eylem ile protesto edildi. Hollanda parlamentosu önünde bir araya gelen kitle Şengal katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile YPG, YPJ, TJK-E bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterlerini taşıdı.

Hollandaca ve İngilizce açıklamanın yapıldığı eylemde kadınlar sembolik olarak kanlı beyaz elbise giydi. Eylem slogan ve zılgıtlarla sona erdi.

STOCKHOLM

3 Ağustos 2014'te Şengal'de Êzidîlere soykırım gerçekleştiren DAİŞ'ı ve ona destek veren AKP Hükümeti'ni protesto etmek amacıyla İsveç'in başkenti Stockholm'de bir gösteri düzenlendi.

DAİŞ'in Êzidî kadınlara yönelik şiddet ve saldırılarının temsili olarak canlandırdığı etkinliğe çevreden geçen İsveçliler ve göçmenler yoğun ilgi gösterdi.

Kürt Kadın Hareketi adına bir konuşma yapan Ayşe Göktepe, Türk devleti destekli DAİŞ çetelerinin Şengal'de gerçekleştikleri soykırım ve katliamlara değindikten sonra günümüzde de Êzidîlerin Türk devletinin baskı, saldırı ve katliamlarına uğradığını söyledi.

Sincar, Efrîn ve Kürdistan'ın diğer bölgelerindeki saldırıların derhal durdurulmasını talep eden Göktepe, Sincar'a özerk bölge statüsü tanınmasını, 3 Ağustos'un küresel olarak Êzidîlere yönelik soykırımı günü olarak kabul edilmesi, Şengal'de soykırımı gerçekleştirenlerin yargı karşına çıkarılması ve hala DAİŞ çetelerin elinde bulunan 'Êzidî kadınlarının özgürleştirilmesi için girişimde bulunulmasını istedi.

Eylemde DAİŞ ve Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra “Jin jiyan azadi” sloganı da atıldı.

LIEGE

Belçika’nın Liege kentinde Şengal katliamı protesto edildi. Kent merkezinde bildirilerin dağıtıldığı eylemde katliamın kınandığı pankartlar da açıldı. Liege merkezindeki büyük kiliselerden birisi ise katliamda yaşamını yitirenler için saat 18.30’da çan çaldı. Kiliseden bir temsilcinin de katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda katliam yıl dönümünde kınandı.

TORONTO

Kanada'nın Toronto kentinde yaşayan Kürdistanlılar ve dostları Şengal katliamını protesto etti. Kent merkezindi basın açıklaması yapıp bildiri dağıtan eylemciler katliamda yaşamını yitirenleri anan pankartlar taşıdı.