Avrupa’da eylemler sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınması ve tecridin kaldırılması amacıyla, Avrupa’nın bir çok ülkesinde Kürtlerin protesto eylemleri Cumartesi günü de devam etti.

Fransa, Almanya, İsveç ve daha bir çok kentte düzenlenen eylemlerde, Öcalan’ın avukatları ile derhal görüşmesinin sağlanması talep edilirken, Avrupa kurumları da sorumluluğa davet edildi.

FRANSA-STRASBOURG

İmralı adasında yangın çıktığı haberinden bu yana eylemde olan Kürt gençleri, bu kez Strasbourg havaalanında bir eylem gerçekleştirdi. ‘Tecride izin verme” şiarıyla havaalanında eylem yapan gençler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini açarken, sık sık Fransızca ve Kürtçe “Faşist Erdoğan” ve “Öcalan’a Özgürlük” sloganlarını attı.

Gençler, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının ve bağımsız heyetlerin Öcalan ile bir an önce görüşmesi ve kamuoyuna sağlıklı bir bilgi verilmesini istedi.

Yaklaşık bir saat süren eylem, ‘Bijî Serok APO’ sloganları ile son buldu.

Eylem bittikten sonra dağılmak üzere olan beş genç, Fransız polisi tarafından kimlik kontrolünden geçirildi. Gençler kısa sorgu ardından bırakıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de aynı taleplerle bir eylem düzenlendi. Miting şeklindeki eylemde “Öcalan ile derhal görüşme sağlanmalı” mesajı verildi. Mitingde yapılan konuşmalarda, Öcalan’dan haber alınana kadar eylemleri süreceği belirtildi.

ALMANYA-KÖLN

Almanya'da Köln ve çevresinde yaşayan Kürtler ve dostları da aynı amaçla bir eylem gerçekleştirdi. Eylem saat 13.00’te Bahnhofvorplatz'da saygı duruşu ile başladı. Eylemciler, taşıdığı Öcalan posterleri Alman polisin müdahalesiyle karşılaştı. Polis posterlerin taşınmasına izin vermezken, eylemciler oturma eylemi yaparak polisin tutumunu kınadı. Eylem iki saat sürdü.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde yaşayan Kürtler, Öcalan’a ilişkin kaygılarını dile getirmek ve tecridi protesto etmek için bir miting düzenledi. Tren garı önündeki mitingde, Öcalan’ın avukatları ile derhal görüşmesinin sağlanması talep edildi.

İSVEÇ-STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de Amara Kadın Meclisi'nin çağrısı üzerine saat 17.00 sularında Sergelstorg Meydanı'nında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için bir eylem gerçekleştirdi.

Amara Kadın Meclisi adına konuşan Ayşe Göktepe, Türk devletinin Öcalan ve adadaki yoldaşlarına ağırlaştırılmış tecrit uyguladığını, avukat ve aileleriyle görüşmelerine izin vermediğini hatırlattı. İmralı Adası'nda çıkan orman yangınının tesadüf olmadığını belirten Göktepe, ”İmralı yangını Abdullah Öcalan ve Kürt Hareketine yapılan saldırının yeni bir biçimidir” dedi. Göktepe, Avrupa Konseyi ve CPT'ye Öcalan ve arkadaşlarına uygulanan tecridin kaldırılması için derhal girişimde bulunmaları ve sağlıkları hakkında kamuoyuna açıklama yapmaları çağrısında bulundu.

GÄVLE

Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde bir araya gelen Gävle ve Sandviken kentlerinde yaşayan Kürtler, ellerinde Öcalan'ın portrelerini taşıyarak il merkezindeki meydana yürüdü. Storatorget Meydanı'nda yapılan bir konuşmada Avrupa Birliği ve uluslararası topluma Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yapıldı.