Avrupa’da düş yolcuları anıldı-YENİLENDİ

Avrupa’nın çeşitli kentlerinde düzenlenen etkinliklere Suruç şehitleri anıldı.

Almanya, Fransa ve İsviçre’de düzenlenen etkinliklerle Suruç şehitleri anıldı.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen bir etkinlikle Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı.

Republique Meydanı’nda düzenlenen anmaya çağrıyı ACTIT yaptı.

CDK-F, TJK-F ve ADH-K’nin de katılımıyla "Suruç için adalet, herkes içi adalet" şiarı ile düzenlenen eylem yapılan konuşmalar ardından, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Şehit namırın”, “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Kahrolsun faşist Türk devleti” sloganları atıldı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde de Suruç şehitleri anıldı.

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu'nun çağrısıyla Nürnberg Hallplatz’da düzenlenen anma özgürlük ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Anmaya AGİF, Medya Halk Evi, Partizan gibi sol örgütlerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Suruç'ta yaşamlarını yitirenlerin fotoğraflarının taşındığı anmada sık sık, “Katil devlet hesap verecek”,

“Suruç’u unutma, unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak”, "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.
Anmada yapılan açıklamada, Suruç'ta yaşamlarını yitirenlerin Türkiye ve Kürdistan halklarının sosyalist ve devrimci bileşkesi olduğu belirtilere, "Faşist diktatörlüğün halkları ayrıştırma, birbirine karşı düşmanlaştırma, ırkçılık ve şovenizmi yatmasına karşı halkların kardeşliğini sembolize esenlerdi."

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde de Suruç şehitleri anıldı.

Kürdistanlıların yanı sıra Anti-Fa, Kiel Alevi topluluğu, AGİF, Fed-Dem üyeleri ve Almanlar katıldı.

Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yanı sıra, YPG, YPJ bayrakları, Anti-Fa flamaları ve Suruç şehitlerinin fotoğrafının yer aldığı pankart taşındı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada Türk devletinin Rojava devriminin diğer halklarla birleşmesini engellemek için DAİŞ çeteleriyle katliamı gerçekleştirdiği dile geldi.

Sık sık, “Katil TC”, “DAİŞ+Erdoğan”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Katil Erdoğan”, “Bebek katili Erdoğan”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları atılı.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Suruç şehitleri anıldı.

Schlossplatz’da gerçekleşen eylemi AGİF ve SKB’nin düzenledi. SGDF, MLKP, DKTM, ADHK, Partizan ATİK, MLPD ve Solidarität International da destekledi.

Saygı duruşu esnasında Suruç’ta katledilen 33 kişinin isimleri okundu.

Suruç’ta katledilenlerin resimleri ve temsili olarak Kobanê’ye götürecekleri oyuncakların da sergilendiği eylemde AvEG-Kon adına yapılan açıklamada, “33 yoldaşımızı saygıyla anıyoruz.

‘Suruç için adalet’ sloganıyla 5. yılında da Avrupa’daki eylemlerimize devam ediyoruz. Ayrıca ‘Herkes için adalet’ sloganıyla Suruç, Cizre, Roboski, Ankara, Sur içinde adalet talebi ile sokaklarda olmaya devam edeceğiz” denildi.

DKTM’nin açıklamasında ise şunlar belirtildi: “Suruç’ta katledilenleri unutmadık, Türkiye bununla da kalmadı katledilenlerin ailelerini yargıladı. Son olarak Suruç’a katledilen Evrim Deniz Erol’un 62 yaşındaki annesi Besra Erol kendi çocuğunun cenazesinde yaptığı konuşma nedeni ile ‘terör propagandası’ gerekçesi ile tutuklanarak 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.”

Avrupa Sosyalist Kadın Birliği, “Suruç katliamının 5. yılında da 33 düş yolcusunun bayrağını tutmaya ve tüm katliamların açığa kavuşturulması için mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

Eylemde sık sık “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de İGİF (İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu), SKB (Sosyalist Kadınlar Birliği) ile Young Struggle öncülüğünde Stauffacher meydanında düzenlenen anmaya İDGB (İsviçre Demokratik Güç Birliği) bileşenlerinin yanı sıra birçok devrimci kurum katılarak destek verdi.

Alana asılan "Suruç için adalet, herkes için adalet" pankartının yanı sıra anmaya katılanlar katledilen 33 genç insanın fotoğraflarını taşıdı ve 33 düş yolcusu için mum yaktı.

Tertip komitesi adına yapılan açılış konuşması ile başlayan anma Suruç şehitleri başta olmak üzere Rojava devriminde yaşamını yitirenler ile 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri şahsında bir dakikalık saygı duruşu ile devam etti.

Almanca bildirilerin okunduğu anma İDGB, MLKP İsviçre ve İsviçreli alternatif kurumların yanı sıra devrimci kurum temsilcileri adına yapılan konuşmalarla devam etti.

Yapılan konuşmalarda "33 düş yolcusunun bize mirası olan hayallerini onların yolundan giderek gerçekleştireceğiz" denildi.

Türkiye ve Kürdistan'da halkların kendi topraklarında özgürce yaşama şansı tanımayan, gücünü gerçekleştirdiği katliamlardan alan AKP-MHP-Erdoğan faşizmi karşısında Halkların Birleşik Mücadele saflarında yer alması gerekliliğinin önemine vurgu yapılan konuşmalar sonrası anma sloganlarla sonlandırıldı.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde de Suruç şehitleri anıldı. Hollanda Parlamentosu önünde düzenlenen anmada katliamda Suruç şehitlerinin fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı.

Saygı duruşu ile başlayan anmada 33 düş yolcusunun isimleri okundu ve “yaşıyor” diye karşılandı.

Rojava Devrimi’nin selamlanmasının ardından, Suruç Katliamı’na ilişkin Hollandaca açıklama yapıldı.

SKB’nin “5. yılında Suruç için adalet mücadelemizi büyüteceğiz” başlıklı açıklaması okundu.

Eylemde, “Suruç için adalet, herkes için adalet”, “Faşist TC”, “Diktatör Erdoğan”, “IŞİD Erdoğan”, “Erdoğan IŞİD”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma”, “Kürdistan’da katliamlara Son”, “Şehit namırın” sloganları atıldı.

Aveg-Kon ve SKB ‘nin çağrısı ile Parlamento önünde yapılan anmaya DemNed, ATİK ve ADHK destek verdi.