Avrupa'da Şengal soykırımı protesto edildi

Avrupa kentlerinde DAİŞ çetelerinin Êzidî soykırımı protesto edildi. Eylemlerde PKK'nin Êzidîlerin kurtuluşundaki rolü de selamlandı.

Avrupa'da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, DAİŞ çetelerinin Êzidî soykırımının yıl dönümü vesilesiyle alanlara çıktı.

STOCKHOLM
İsveç'in başkenti Stockholm'un Sergelstorg Meydanı ve metro merkez istasyonunun çıkışında Êzidî soykırımı protesto edildi.


Eylemlerde İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi'nin Şengal katliamı dolayısıyla İsveç medyasına gönderdikleri basın açıklamaları okundu.
Açıklamada, DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 günü Şengal'deki saldırılarında 5 bin civarında Êzidî kadınının kaçırıldığı ve köle olarak kullanıldığı ve 50 bin Êzidînin YPG/YPJ güçlerinin zamanında müdahale etmesi sonucu kurtarıldıkları hatırlatıldı.
DAİŞ çetelerinin saldırısının bir kadın soykırımı olduğunun vurgulandığı açıklamada, Êzidîlerle dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.
Eylemlerde "Kadına yönelik şiddet politiktir”, "Kürt halkıyla dayanışma”, "Türk ordusu Kürdistan'dan defol” ve "DAİŞ ve Erdoğan aynıdır” sloganları atıldı.

LONDRA
Britanya'nın başkenti Londra'da da Kürtler, Êzidî soykırımını protesto etti.


Britanya Halk Meclisi, Londra Kürt Halk Meclisi ve Kürt Kadın İnisiyatifi'nin çağrısıyla Trafalgar Meydanı'nda toplanan kitle, DAİŞ çeteleri ve Türk devletini protesto etti.
Eylemde Londra Kürt Halk Meclisi adına konuşan Mehmet Kardu, "Êzidî halkının DAİŞ barbarlığına karşı direnişine PKK yetişmiştir. Êzidî halkının çığlığına PKK'liler konuştur. KDP'nin bu süreçte Êzidî halkını DAİŞ çetelerine bırakmasını da unutmayacağız" dedi.

TOULOUSE
Güney Fransa'nın Toulouse kentinde Kürdistanlılar ve NPA'dan Kürt dostları Şengal'deki katliamları protesto etti.


Eylemde siren sesi eşliğinde saygı duruşu ve oturma eylemi de yapıldı.

DEN HAAG
Hollanda’nın Den Haag kentinde de 3 Ağustos 2014 Soykırımı'nın yıl dönümü dolayısıyla eylem yapıldı.
Eylem, Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına saygı duruşu ile başladı.


DAİŞ çetelerinin protesto edildiği eylemde, "Jin, jiyan, azadî” sloganları da atıldı.