Avrupa’da Öcalan’ın özgürlüğü için eylemler artıyor-YENİLENDİ

Avrupa’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi ile başlatılan eylemler yayılıyor.

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi protesto ediyor ve özgürlüğü talepli eylemler düzenliyor.

PARİS

Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecride dikkat çekmek için çadır eylemi bugün üçüncü gününde Paris'te devam etti.

Drancy, Villiers Le Bel Demokratik Kürt toplum merkezi meclisi üyeleri ve Fransa Kürt Kadın Hareketi üyelerinin, Paris'te Chatlet Le Halles meydanında açtıkları bilgilendirme standında, Öcalan'a uygulanan tecride ilişkin bildiriler de dağıtıldı.

HDK-Fransa ve ACTIT temsilcilerinin de destek ziyaretinde bulunduğu stant eyleminde konuşmalar da yapıldı.

Kürt siyasetçi Murat Ceylan yaptığı konuşmada Öcalan’a uygulanan tecridin Kürt halkı ve Ortadoğu halklarına olduğunu söyledi.

MARSİLYA

Marsilya’da da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla üç günlük eylem düzenlendi. Üç gündür süren eylem bugün yine saat 16.00’da Vieux Port Meydanı’nda devam etti “Öcalan’a özgürlük Kürdistan'a statü” pankartının yanı sıra Öcalan’ın posterlerinin taşındığı eylemde çok sayıda bildiri de dağıtıldı. Eylemlerin devam edeceği açıklanması yapıldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki çadır eylemi de üçüncü gününde devam etti.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Meclisi’nin düzenlediği eylem Ballhausplatz'taki insan hakları anıtı önünde yapıldı. Tecride ilişkin bildirilerin de dağıtıldığı eylem Cumartesi gününe kadar sürecek.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de çadır eylemi düzenlendi. Bildirilerin yoğun bir şekilde dağıtıldığı eylemde bir konuşma yapan DKTM Eş Başkanı Dexil İbrahim, Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt halkının özgürlüğü anlamına geldiğini söyledi.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde de Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve özgürlüğünü talep etmek için eylem düzenlendi. Mannheim Kürt toplum Merkezi’nin düzenlediği eylem iki gün sürecek.

Bugünkü eylemde bildiriler dağıtıldı ve okundu. Eylem yarın saat 16.00’dan 18.00’e kadar yapılacak.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de çadır eylemi ikinci gününde devam etti. Haupwache’de saat 17.00’de çadır açan Kürdistanlılar, “Kürdistan’a statü, Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart ve Öcalan’ın flamalarını astı.

Eylemi ikinci gününde Hanau grubu devraldı. Eylemde yapılan konuşmalarda tecride bir an önce son verilmesi girildiği belirtildi. Eylemi yarın Offenbach grubu devralacak.

UZERN

İsviçre’nin Luzern kentinde merkez tren istasyonu önünde saat 12:00’de Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla çadır eylemi başlatıldı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylem “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartı ile yapıldı. Eylem yarın aynı yer ve saatte devam edecek.

SOLOTHURN

Solothurn’un en işlek caddesi olan Amphaus alanında gerçekleştirilen eylem de Kürtçe, Almanca, İngilizce ve Fransızca “Öcalan’a özgürlük” pankartı açıldı. Öcalan posterleri ile PKK ve TJK-E bayraklarıyla donatılan çakırda eylem boyunca hazırlanan bildiriler dağıtıldı.

Ajansımıza röportaj veren eylemciler Öcalan özgür kalıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladılar.

Ayşe Pazarcık ANF’ye yaptığı kısa değerlendirmede tüm Kürdistanlılarla dostlarını çadır eylemine destek vermeye ve sahiplenmeye çağırdı. Pazarcık, Kürt kadının özgürlüğünün Öcalan’la başladığını ve kadının özgür kalmasının Öcalan’ın özgürlüğünden geçtiğini söyledi.

Melisa Aydın Kaya ise çadır eylemiyle uluslararası kamuoyunda Öcalan’a uygulan tecride yönelik duyarlılık yaratmayı amaçladıklarını belirterek Öcalan’ın yaşamına ve sağlığına yönelik kaygılarını dile getirdi. Kaya “Önderliğin özgürlüğü hepimizin özgürlüğüdür” dedi.

Yekitiya Ciwanên Şoreşger (YCS) aktivisti İsmail Baran Arslan ise Öcalan’dan haber alınıncaya ve Öcalan’ın özgürlüğü sağlanıncaya dek kesintisiz eylemlerle alanlarda olacaklarını belirtti.

Fahri Bilen ise Avrupa kentlerinde devam eden çadır eylemleriyle Öcalan’ın yaşamından ve sağlığından duyulan kaygıyı uluslararası kamuoyuna taşımayı amaçladıklarını söyledi.

Çadır eylemi yarın yine aynı saat ve yerde devam edecek.

ZÜRİH

Zürih’te ise 11 Ağustos’a kadar sürecek olan çadır eylemi 3. gününde devam ediyor. Stauffacher alanında “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” pankartı önünde gerçekleştirilen eylemde gün boyunca Kürdistanlılar ve tarafının ziyaret edildi. Hazırlanan Almanca bildiriler eylem boyunca çevredekilere dağıtıldı.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’de de Kürdistanlılar ve dostları Öcalan’ın özgürlüğü için ve tecridi protesto etmek amacıyla eylem düzenlendi.

Saat 15.00-20.00 arası Norrmalm Meydanı'ndaki çadırda bir ara gelen Kürdistanlılar, Öcalan'a yönelik tecrit ve Türk devletinin Kürdistan'da gerçekleştirdiği saldırı ve katliamlar hakkında İsveç kamuoyunu yazılı ve sözlü bilgilendirmeyi sürdürdü.

Eyleme her gün katılanlar arasında 2012 yılında Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması için başlatılan imza kampanyasında tek başına 50 bin imza toplayarak bir ilke imza atan Kürdistanlı Salih Gök de var.

ANF'ye açıklamalarda bulunan Gök, 2012 yılında sürdürdüğü imza kampanyası sırasında Stockholm'de yaklaşık 200 bin kişiyle konuştuğunu ve Öcalan hakkında bilgilendirdiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu.

“İsveç halkı bundan 5 yıl önce de Kürt sorunu ve Öcalan'ın durumu hakkında bilgi sahibiydi. Bugün Kürdistan'da yaşananları geçmişe kıyasla daha iyi biliyor. Öcalan ve Kürt Halkına yönelik baskılara karşı tutum alıyor. Ama aynı kararlılığı Avrupa Birliği ve İsveç ne yazık ki göstermiyor” dedi.

1980'li yıllarda hapiste tutulan Güney Afrikalı lider ile günümüzde Öcalan'ın durumu arasındaki paralelliklere dikkat çeken Gök, “Irkçı rejime karşı boykot uygulayan ve Mandela'ya destek veren İsveç'in günümüzde Kürtlere ve Öcalan'a yönelik baskı ve saldırılara karşı suskun kalması kabul edilemez” şeklinde konuştu.

Öcalan'ın düşünce ve felsefesinin milyonlara ilham verdiğini söyleyen Gök, “Öcalan özgürleşmeden Türkiye ve Ortadoğu'da kalıcı bir barış sağlanamaz. Serbest bırakılma sürecini hızlandırmak için tüm Kürdistanlılar ve dostlarının mücadeleye daha sıkı sarılmaları gerekir. Öcalan ya özgürleşecek ya özgürleşecek. Başka bir çıkış yolu yok” diyerek mücadelede kararlılık mesajı verdi.