Avrupa'da 15 Ağustos kutlamaları

Avrupa’nın birçok kentinde yaşayan Kürdistanlılar, 15 Ağustos atılımını yıldönümünde kutladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Beritan Kadın Meclisi ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin organize ettiği kutlama, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

 

Kutlamada bir konuşma yapan KNK üyesi Heci Ehmedi, 15 Ağustos’un 33 yıldır yarattığı değerler ve birikimle Ortadoğu’da başlayan devrimler çağının da özgür ve demokratik yaşama kavuşturacak büyük devrimler çağına taşıyacağını söyledi.

PKK Yürütme Komite üyesi Murat Karayılan’ın 15 Ağustos mesajı izlendi.

Ardından da Şehit Beritan Kadın Meclisi Eşsözcüsü Dudiye Alabay, 15 Ağustos’un anlamına ilişkin bir konuşma yaptı.

Şehitler Aileleri Komitesi üyesi Sultan Uğraş’ın konuşması ardından kutlama halaylar ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

LOZAN

İsviçre'nin Lozan kentinde de 15 Ağustos vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi.

Lozan Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezinde (NCDK) onlarca kişinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik açılış konuşmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşu düzenlendi.

15 Ağustos Atılımına ilişkin sinevizyon gösterimiyle devam eden etkinlikte NCDK İsviçre Eşsözcüsü Hatice Kendal bir konuşma yaptı.

Etkinlik, “Biji Serok Apo”, “Bijî komutan Agit” sloganlarıyla sona erdi.

MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya kentinde yaşayan Kürdistanlılar da 15 Ağustos’u kutladı.

Marsilya Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin organize ettiği kutlamaya yüzlerce kişi katıldı. Vieux-Port Meydanı'nda yapılan kutlamaya çevredeki turist ve Fransızlar yoğun ilgi gösterdi. Dünya devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından yüzlerce kişi 15 Ağustos halayına durdu.

Mitingde PKK Yürütüme Konseyi üyesi ve Halk Savunma Merkezi (HSM) Karargah Komutanı Murat Karayılan'ın Medya Savunma Alanları’nda 500 gerillanın katılımıyla gerçekleşen törende yaptığı konuşma Vieux-Port Meydanı'nda sinevizyon ile izlendi.

Sinevizyonun ardından akşam saatlerine kadar Marsilya TEV-ÇAND üyelerinin devrim şarkıları eşliğinde halay çekti.

Kutlama, “Bijî PKK”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

VİYANA

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Kürdistanlıların 15 Ağustos kutlamasının adresi ise Ressel Parkı idi.

Kutlamada Viyana DKTM adına yapılan 15 Ağustos’un anlamına ilişkin ve Kürdistan’daki güncel durum üzerine hazırlanan Almanca ve İngilizce bildiriler dağıtıldı.

Kutlama “Bijî PKK” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

OSLO

Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayan Kürtler Oslo Demokratik Toplum Merkezi'nde 15 Ağustos'u kutladı.

Kutlamalar devrim mücadelesinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı ve ardından sinevizyon izlendi.

Kutlamada Oslo'daki yerel Kürt müzisyenlerin bir araya gelerek kurduğu müzik grubu devrim şarkıları çalarken halk da halaylar çekti.

Kutlamada, 11 Eylül 2017’de Norveç’te yapılacak genel seçimlerde milletvekili adayı Seher Aydar da bir konuşma yaptı. Aydar, kutlamada halkı seçim ve oy kullanma konusunda bilgilendirdi. Aydar, isim listesinde isminin yanına çarpı işareti değil rakamla bir (1) yazmaları konusunda uyardı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'de 15 Ağustos Hamlesi'nin yıldönümü dolayısıyla yapılan yürüyüş ve mitingde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talep edildi.

Dün saat 18.00 sularında Stockholm'un Humlegården Parkı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış” pankartı, Öcalan'ın poster ve flamaları, PKK, KCK, YPG/YPJ barakları taşıyarak parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti.

Yol boyunca özgürlük türküleri söyleyen “PKK halktır, halk biziz”, “Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, “Katil Erdoğan”, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış” sloganları atarak parlamento binasının yanındaki Mynttorget Meydanı'na geldi.

İsveç Demokratik Kürt Merkezi adına yapılan konuşmada, 15 Ağustos Hamlesi'nin Kürt halkı ve Özgürlük Hareketi taşıdığı anlam ve öneme değinildi. Öcalan'ın başlattığı direnişin dünyanın pek çok ülkesinde ezilenlere ilham verdiği belirtildi ve 2015 yılından beri ağır tecrit koşullarında tutulan Öcalan'ın serbest bırakılması istendi.

Kürtçe türkü ve marşlar eşliğinde halaya duran Kürdistanlılar, “Biji Serok Apo” sloganını atarak eylemlerini sonlandırdı.