AP önünde miting: Tecridi kıracağız!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Strasbourg’da yürütülen açlık grevinin 31’inci gününde Avrupa Parlamentosu önünde bir eylem düzenlendi.

HPD’li tutsak vekil Leyla Güven’in öncülüğünde başlayan, Hewler, Galler, Strasbourg ve cezaevlerindeki tutsaklarla yayılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevleri devam ederken, Strasbourg’da bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) önünde büyük bir protesto mitingi organize edildi.

Sabah saatlerinden itibaren Almanya, Fransa, Belçika, İsviçre ve Hollanda’nın farklı şehirlerinden Kürtler ve dostları Strasbourg’a gelerek, AP önünde toplanmaya başladı. AP binası önünde bine yakın kişi bulunurken, miting saat 13.00’te saygı duruşuyla başladı.

Açılışta yapılan bir konuşmada, Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin artık Kürt halkının sabrını taşırdığı vurgulandı.

Tecride karşı yapılan eylemlerin artık bunun işareti olduğu dile getirilen konuşmada, Öcalan’ı İmralı’da ziyarete yetkili tek kurumun Avrupa Konseyi’ne (AK) bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olduğu hatırlatıldı. Konuşma sık sık Fransızca “CPT İmralı’ya” ve “Öcalan’a özgürlük” sloganlarıyla kesildi.

Eyleme Koma Berxwedan üyesi sanatçılar Diyar ve Hozan Şemdin’in de aralarında olduğu çok sayıda sanatçı katıldı.

Kitle sık sık “Be Serok Jiyan na be”, “Öcalan’a Özgürlük”, “Faşist Erdoğan”, “Berxwedan Jiyan e” ve “Tecride son” sloganları atıldı. Eylemi çok sayıda basın mensubu da takip etti.

Öte yandan Strasbourg’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevini sürdüren 14 eylemci de miting alanına geldi. Mitingi takip eden bazı Avrupalı basın organları da açlık grevine ve tecride ilişkin röportajlar yaptılar.

KARTAL: TECRİT KIRILANA KADAR DİRENİŞ SÜRECEK

Mitingde konuşan Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal, tecride karşı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevinin Hewler, Galler, cezaevleri ve son olarak Strasbourg’da başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık greviyle büyümeye devam ettiğini söyledi. Kürt halkının Önderi’ne yönelik tecridi kırmak, özgürleştirmek ve Kürdistan’ın özgürlüğü için eylemde olduğunu vurgulayan Kartal, Kürt sorununda çözüm ve barışın ancak Öcalan’la olabileceğinin altını çizdi.

Türk devletinin açlık grevlerindeki kararlı direnişin önüne geçmek için Mehmet Öcalan’la görüşmeye izin verdiğini hatırlatan Kartal, buna karşın Leyla Güven ve cezaevlerindeki direnişçiler olmak üzere eylemcilerin kararlılıkla ‘tecridi kırana kadar’ eylemde olacaklarını duyurduklarını söyledi.

Kürt Halk Önderi’nin sağlık durumuna ilişkin bilgi verdiğini ancak açlık grevlerine değinmediğini kaydeden Kartal, bundan dolayı da açlık grevi direnişlerinin devam edeceğinin duyurulduğunu belirtti. Kartal, tecrit konusunda kimseden birşey beklemediklerini ve tecrit kırılana kadar Kürt halkının ve evlatlarının direnişlerini sürdüreceğini vurguladı.

İKE: GÖRÜŞME YETERLİ DEĞİL, TECRİT KIRILANA KADAR EYLEMDEYİZ

Açlık grevinde olan Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi eylemcileri adına konuşan Gülistan İke, Öcalan’la yapılan çok kısa görüşmenin kendileri için bir anlamı olmadığını vurguladı. Amaçlarının tecridin tümüyle kırılması olduğunu hatırlatan İke, başarılı olana kadar eylemlerini sürdüreceklerinin altını çizdi.

İke Kürt halkına yaptığı çağrıda, bugüne kadar yapılanların çok daha büyük boyutlarda sürdürümesi gerektiğini kaydetti. 

KOÇ: TECRİT KALKMADAN HALKLAR ÖZGÜRLÜĞE KAVUŞMAYACAK

Eylemcilerden Yüksel Koç, “bedeli ne olursa olsun eylemlerini başarıya ulaştıracaklarını” vurguladı. Tecride karşı yapılan tüm açlık grevlerine katılan eylemcileri selamlayan Koç, “başaracağız, başaracağız, başaracağız” diye konuştu.

Öcalan’ın Kürt halkının iradesi, yeni özgür yaşamın ve Ortadoğu’da barış ve çözümün adı olduğunu söyleyen Yüksel Koç, “bedeli ne olursa olsun bu tecridi direne direne kırmaya kararlıyız” dedi. Tecridin Ortadoğu halklarına karşı düşmanlık olduğunu söyleyen Koç, devrimci demokrat, sol, insan hakları savunucusu ve muhalif tüm kesimlerin tecride karşı durması çağrısı yaptı. Koç, tecrit kalkmadan Ortadoğu, Kürdistan ve Türkiye’deki halkların özgürlüğe kavuşamayacağının altını çizdi.

Direnişin tüm alanlara yayılacağını söyleyen Yüksel Koç, CPT ve AK’nin de adım atmaya mecbur kalacağını sözlerine ekledi.

İSVİÇRELİ İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU DESTEĞİNİ İLETTİ

Mitingin düzenlendiği alana gelen çok sayıda Avrupalı da, tecride karşı direnişe destek sunduklarını belirttiler. İsviçre’deki bir uluslararası sivil toplum kuruluşundan gelen temsilciler, eylemcilerle görüşerek sağlık durumları hakkında bilgi aldılar.

Adının açıklanmasını istemeyen bir sivil toplum örgütü temsilcisi, Türk devletinin ve Erdoğan’ın faşizan politikalarına karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.

FRANKFURT’TAKİ DAYANIŞMA AMAÇLI AÇLIK GREVİ EYLEMCİLERİ DE STRASBOURG’DAYDI

Yeni Kadın, Yeni Demokratik Gençlik (YDG), Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF), Devrimci Aleviler Birliği (DAB), Hochtaunus Alevi Kültür Merkezi üyesi 9 kişi de, Frankfurt’ta destek amacıyla süreli-dönüşümlü açlık grevi başlatmışlardı.

Perşembe 5’inci gününde sona ermesi öngörülen dayanışma amaçlı açlık grevinin eylemcileri de bu Çarşamba günü Strasbourg’a gelerek, tecride karşı eyleme destek verdiler.

Mitinge ayrıca DAB’ın diğer bileşenleri, Partizan, Devrimci İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) ve çok sayıda Türkiyeli oluşumun yöneticileri de katıldı.