AP’nin Sol Partili adaylarından CPT’ye çağrı

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Alman Sol Parti’nin adayları, Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılmasını istediler. Ortak açıklamada adaylar İmralı’daki tecridin kalkması için CPT’yi göreve çağırdı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başta Türkiye ve Kuzey Kürdistan’daki cezaevleri olmak üzere dünyanın birçok merkezinde devam eden açlık grevi eylemcilerinin talebine uluslararası arenada destek artıyor.

26 Mayıs’ta gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimleri için Almanya’da yarışan Sol Parti’nin adayları da yazılı basın açıklaması yaparak başta Federal Hükümet ve AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Frederica Mogherini olmak üzere Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulundular.

Murat Yılmaz’ın öncülüğünde hazırlanan basın açıklaması Sol Parti’nin şu adayları tarafından imzalandı: Özlem Demiral, Cornelia Ernst, Helmut Scholz, Martina Michels, Claudia Haydt, Malte Fiedler, Marianne Kolter, Sahra Mirow, Keith Barlow, Katrin Flach-Gomez, Anna-Maria Dürr, David Schwarzendahl, Florian Wilde, Camila Cirlini, Éric Bourguignon.

‘TÜRKİYE’YE BASKI YAPILSIN’ ÇAĞRISI

Cezaevlerinde yaşayan hukuk dışı uygulamaların son bulması için Türkiye’ye baskı yapılması isteyen adaylar, açlık grevi eylemcilerinin talebi olan tecridin kalkması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ifade ettiler. Eylemcilerin sağlık durumlarının kritik bir hal aldığını belirten Sol Partili siyasetçiler, İmralı’da Öcalan üzerinde uygulanan tecridin kaldırılması için İşkenceyi İzleme Komitesi (CPT)’yi göreve çağırdılar.

Türkiye’nin imzaladığı uluslararası anlaşmaların bir gereği olarak cezaevlerinde insan hakları ihlallerinin son bulması gerektiğini belirten Sol Partili adaylar, başta HDP’nin eski eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere HDP ve DBP’li seçilmişlerle muhaliflerin serbest bırakılmasını talep ettiler.

31 Mart seçimlerinde seçilmelerine rağmen mazbataları verilmeyen HDP’li belediye başkanlarının durumunu da eleştirin adaylar, Venedik Komisyonu olarak bilinen Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu’nun şartlarına dikkat çektiler. Sol Partili adaylar Venedik Komisyonu ve Avrupa Konseyi üyeliğinin bir gereği olarak Türk hükümetinin gereği seçilmişlere mazbata vermesi gerektiğini hatırlattılar.