GÖRÜNTÜLÜ

Almanya ve Fransa’da spontan protestolar

Wan’da halkın iradesinin gasp edilmesi Almanya’nın Hamburg, Bonn ve Fransa’nın başkenti Paris ile Normandiya bölgesinde protesto edildi.

Almanya’daki Kurdistani Toplumlar Konfederasyonu KON-MED ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin çağrısıyla Avrupa’da AKP/MHP faşist rejiminin Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata vermemesi Hamburg ve Bonn kentlerinde, Fransa’nın ise Drancy kenti ile Normandiya bölgesinde protesto edildi.
 protesto edildi.

HAMBURG

Hamburg’da bulunan Türk Konsolosluğu önünde bir araya gelen Kurdistanlılar, Wan’daki irade gaspını protesto etti. Protesto eyleminde HDP eski milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Selma Irmak, Hamburg die Linke adına Yavuz Dersim Türk devletinin 31 Mart’ta ortaya çıkan iradeyi gasp ettiğine vurgu yaptı. Protestoda ayrıca Sosyalist Grup adına konuşmalar yapıldı.

BONN

Bonn’da gerçekleştirilen mitingde de AKP-MHP eliyle halkın iradesine el konulması protesto edildi. Siyasetçi Nursel Aydoğan,AKP-MHP çetesinin Kürtlerin başarısını hazmetmediği için Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının mazbatasını iptal ettiğini, bunun bu halkın iradesinin gaspı anlamına geldiğini söyledi.

Mitingde sık sık “Bijî berxwedana Wanê” ve “Bijî Kurdistan” sloganları atıldı.

PARİS/NORMANDİYA

Wan’da halkın iradesinin gasp edilmesi Fransa'nın başkenti Drancy banliyösünde ve Normandiya bölgesinde yapılan eylemler ile protesto edildi. 

Yapılan açıklamalarda irade gaspının kabul edilemez olduğu, buna karşı susulmayacağı ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiği vurgulandı. Karar geri çekilene kadar eylemlerine devam edileceklerini belirten kitle, cumartesi günü saat 14.00 da Fransa'nın başkenti République meydanında yapılacak yürüyüşe çağrıda bulundu.