Almanya kentlerinde protestolar: Vazgeçmiyoruz!-YENİLENDİ

Paris Katliamı’nın hedeflenerek yapılmış bir katliam olduğu vurgulanan eylemlerde, Kürtlerle ilgili gelişmelerde tutuklama, ev baskınları, kişileri arama gibi yöntemlerle Kürt hareketini kriminalize eden Almanya devletinin de sorumluluğuna işaret edildi.

Almanya’nın Düsseldorf, Münih, Bremen ve Kassel kentlerinde Paris Katliamı’na karşı yürüyüşler düzenlendi.

DÜSSELDORF

Kurdistanlılar Almanya'nın NRW Eyaleti'nin başkenti Düsseldorf'ta Paris Katliamı’na karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Yoğun yağmur altında geçen yürüyüşte Kurdistanlılar baştan sona sloganlarını eksik etmedi. “Kein Vergeben, Kein Vergessen” (Vazgeçmiyoruz, Unutmuyoruz) pankartı altında yapılan yürüyüşü YJK-E NRW organize etti.

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) adına bir konuşma yapan Ayten Kaplan şunları belirtti: “10 yıl önce Sakine, Fidan ve Leyla arkadaşlarımız katledildi. Fransa devleti katillerin arkasındaki gücü bilmesine rağmen dava dosyasını gizlilik kararı alarak kapattı. Bu ikinci bir katliama yol açtı. Katiller yargılanana, adalet yerini bulana kadar adalet yürüyüşümüz devam edecek. Diğer halklar gibi barış, özgürlük ve adalet içinde yaşamak için, ulusal kimliğimizin kabul edilmesi için bir mücadele veriyoruz. Bu haklar Kürtlere verilmemektedir. Onun için sokaklardayız. Artık zamanı geldi. Kürtler kabul görmelidir. Başta Almanya olmak üzere AB ülkelerinin Kürt halkı karşısındaki siyasetlerini değiştirme zamanı gelmiştir.”

Yürüyüşe katılan Sanatçı Diyar da bir konuşma yaptı. Diyar konuşmasında şunları ifade etti: “Kürt halkı 12 bin evladını şehit verdi. Hevala Evîn de bu direnişin öncülerinden biriydi. Bizim mükafatımız bu mu olmalıydı? Türk devleti Kürt kadınından çok korkuyor. Silêmanî ve Paris katliamları bunun ispatıdır. Onlar şunu biliyor: Mücadelemiz, Kürt halkının kurtuluşu kadının öncülüğünde gelişiyor. Her gün dünyada itibarı yükselen bir kadın hareketi var. Herkes sempatiyle yaklaşıyor ve ondan güç alıyor. Düşman bize bir mesaj veriyor; 'Siz nerede olursanız olun, sizi öldüreceğiz' diyor. Bizi korkutmak istiyor. Çünkü, faşist Türk devleti kendi geleceğinden korkuyor. Kürt halkı ayaktadır. Önderlik İmralı'da, gerilla Zap ve Metîna'da direniyor. Halkımız Rojava'da, Rojhilat'ta amansız bir mücadelenin içindedir. Jin Jiyan Azadî sloganıyla faşist rejimler bugün titremektedir. Avrupa'daki halkımız ayaktadır. Türk devleti varlığını bizim yok olmamız üzerine kurmuş. Ortadoğu'da taşlar yerine otururken, Türk devleti Kürtlerin statü almasından korkuyor. 'Kürtler statü alırsa biz yok oluruz' diyorlar. Bu nedenle de terörist eylemler gerçekleştiriyorlar.”

Yürüyüşe Kürtlerin Alman dostları da katıldı. Die Linke Krefeld ve Kurdistan ile Dayanışma Komitesi üyesi olan Stephan Hagemes yürüyüşte bir konuşma yaparak şunları söyledi:

“2013'te üç Kürt kadın politikacı katledildi. Aradan 10 yıl geçti, yeni bir katliam yaşandı. Fransa polisi ve Fransa devleti Kürtleri saldırılara karşı koruyacak durumda değil. Almanya'da da bu durum aynıdır. Onyıllardır Kürt aktivistlere karşı Türk faşistlerinin ölümcül saldırıları gerçekleşti. MİT Almanya topraklarında Kürtlere faaliyetler içinde ve burada muhalif Kürtlere karşı saldırılar planlıyor. MİT burada Kürtleri öldürmekle tehdit ediyor.”

Revolutionarer Jugendbund (RJ-Devrimci Gençlik Birliği) temsilcisi de yürüyüşte bir konuşma yaptı. Temsilci şu ifadeleri kullandı:

“Paris katliamı tesadüfi değildir. Hedeflenerek yapılmış bir katliamdır. Kürt hareketine karşı yıllarca AB üyesi devletlerde anti-propaganda yapıldı. Bu katliam Türkiye'den ihraç edilen bu anti-propagandaların da bir ürünüdür. Biz neden buradayız? İşlenecek başka suçların önünü almaya çalışıyoruz. Almanya tutuklama, ev baskınları, kişileri arama gibi yöntemlerle Kürt hareketini kriminalize etmeye çalışıyor. Bu nedenle Kürtlerle ilgili gelişmelerde Almanya'nın da sorumluluğu vardır.”

Yürüyüş Düsseldorf'taki Fransız Büyükelçiliği'nin önünde sona erdi.

MÜNİH

Paris’te 23 Aralık günü üç Kürt aktivistin katledilmesi Almanya Münih’de yaşayan Kürtler tarafından Türk Konsolosluğu önünde protesto edildi.

Türk Konsolosluğu önünde insan zinciri oluşturan Kürtler, 9 Ocak 2013’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesi ile 23 Aralık 2022’de Kürt Kültür Merkezi’ne yönelik saldırının arkasındaki güçlerin açığa çıkarılıp yargılanmasını istedi. Almanca ve Türkçe okunan bildiride, Paris Katliamı’nın arkasında Türk devletinin olduğu belirtilerek, Fransa ve diğer Avrupa devletlerinin Erdoğan hükümetinin kirli uygulamalarına karşı sert yaptırımlar uygulaması istenildi.

Eylemde Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın resimleri taşındı.

Eylem, “Sara Rojbîn, Ronahî, Jin Jiyan Azadî”, “Şehîd namirin, “Terörist Erdoğan”, “Bijî Berxwedana Gerîla” sloganlarıyla sona erdi.

BREMEN

Almanya'nın Bremen eyaletinde yaşıyan Kurdistanlılar ve dostları, Paris Katliamı'nı kınamak ve şehitleri anmak amacıyla Bahnhof önünden Kültür Bakanlığı önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Sevê Kadın Meclisinin organizesiyle gerçekleştirilen eylem Kültür Bakanlığı önünde bir miting sona erdi.

KASSEL


Almanya'nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kurdistanlılar, Kassel Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelerek Fransa’nın başkenti Paris’te 23 Aralık günü Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne düzenlenen saldırıda şehit düşen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyî (Emine Kara), Kürt Sanatçılar Birliği TEV-ÇAND Üyesi Mîr Perwer ve yurtsever Abdurrahman Kızıl için anma etkinliği gerçekleştirdi.

Kurdistan Devrim Şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada  Şehit Aileleri Derneği KOMAW adına Ali Konkurt konuşmacı olarak katıldı.

Avrupa'nın göbeğinde, Paris merkezinde Kürt hareketine yönelik yapılan birinci ve ikinci katliamların sıradan katliamlar olmadığını dile getirerek, “Eğer yaşanan birinci katliamın hesabını yeterince sorsaydık ikinci katliam yapılmazdı. Biz bu katliamlar aydınlanıncaya kadar takipçisi olacağız. Şehitlerimizin yolunda yürümeye devam edeceğiz“ dedi.