Almanya’da Kürtlerden Covid-19 ile Mücadele Komitesi

Almanya’daki Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED), Covid-19 pandemisine karşı bir Mücadele Komitesi kurduklarını açıkladı.

KON-MED Koordinasyonu ve Sağlık Komitesi, Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse karşı bir mücadele komitesi kurduklarını bildirdi.

KON-MED, kendilerine bağlı tüm derneklere bir yönerge göndererek, tedbirleri sıraladı. Dayanışmaya vurgu yapan KON-MED, evlerinde kalanlar için kitap okuma seferberliği başlattı.

Artan pandemiler ile kapitalizm arasına bağ kuran KON-MED, Covid-19’dan dolayı yaşanan can kayıpları için “korkunç bir tablo” dedi.

“Tüm kıtalarda milyarlarca insanın hatta doğanın tehdit altında olduğu ciddiyeti, kaygı verici boyutlara varmıştır” diyen KON-MED, şunları ifade etti:

Bu yüzden özellikle Halkımızın toplu ortamlardan uzak durmaları çok çok önemlidir. Bu korkunç durumlara sessiz kalmamız beklenemezdi. Almanya’da çalışan yapımızı ve halkımızı (COVID-19) virüs konusuyla ilgili bilgilendirme, doğru yönlendirme, yardım ve destek sağlama amaçlı gerek sağlık gerekse genel konulara ilişkin (COVID-19) virüs ile Mücadele Komitesi kurulmuştur.”

Bu virüse set çekmenin yolunun tedbir geliştirmek olduğunun altını çizen KON-MED, şöyle devam etti: “Almanya’daki Kürdistanlı Topluluklar Konfederasyonu (KON-MED) olarak, koronavirüsün etkisini azaltmak ve salgının büyümesini önlemek için ahlaki değerlere bağlılığın gereği olarak, tarafımızca toplumsal, sosyal eylem ve etkinliklerimizi iptal ettik. Yeniden yapılanma sürecinde olduğumuz yaklaşık 60 meclis kongrelerimizi gelişmelere bağlı olarak 15 Nisan 2020’ye kadar, yine 10 kişiyi aşan toplantı ve etkinliklerimizi iptal ettik. Kürt halkının en büyük tarihi-Ulusal bayramı olan ve her türlü hazırlıkları tamamlanmış onbinlerce kitlemizin katılmasını beklediğimiz Almanya merkezli Frankfurt’ta 21 Mart’a, sonraki haftada yapılması planlanan NEWROZ’un kutlanmasını iptal ettik. Herkese büyük sorumluluk düştüğü açık ortadadır. Yakın temas yoluyla insandan insana bulaşan bu salgının önlenmesi için sorumlu ve duyarlı davranmak gerekmektedir.

Aldığımız duyumlara göre Almanya Federal Hukümeti kurumlarımızı da ilgilendiren önemli kararlar aldığını ve bu kararların daha da sıklaştırılacağını, yani sürenin belli olmadığı toplumun sosyal ilişkilerinin tamamen sonlandırılacağa benziyor.”

KON-MED aldıkları tedbirleri ve tavsiyelerini şöyle sıraladı:

1- Bu durumla karşı karşıya olan derneklerimizin Paskalya günlerine kadar tadilat yaparak. DKTM’lerimizin temizliği, boyaması, iç dekorasyon düzenlemesi, tamirat vb. işleri yapılmalıdır.

2- KON-MED olarak, kitap okuma seferberliği ilan ediyoruz.

3- Kürtçe bilmeyenler ve şimdi evde kalmak zorunda olanlar internet aracılığıyla Kürtçe öğrenebilir.

4- Kürtçe bilip yazı diliminde sorun yaşayanlar için de Kürt Enstitüsü internet aracılığıyla kurs verebilir

5- Alman partilerinin tüm gençlik kolları (CDU, SPD, Yeşiller, FDP ve Sol Parti) yaşlılar için ortak seferberlik kampayası başlatmış bulunuyor.

6-Bizim de başta gençlerimiz olmak üzere, tüm meclis üyelerimiz herkesten daha fazla sosyal dayanışmayı ve paylaşmayı esas almalıdır.

7- Tedbirlerin paniğe mahal vermeden, ihmale yol açmadan, disiplinli, titiz ve özenli bir çalışma performansıyla acilen uygulamaya geçirilmesi gerekir ve şu hususlara ilişkin çalışmalar yapılması gerekir:

8- Federasyonlarımızın bünyesindeki Mecklisler, koronavirüs ile ilgili çalışmaları kriz koordinasyon birimlerinin oluşturulması ve bu birimlerin sağlık meslek ve sivil toplum örgütleriyle bilgi alışverişinde bulunmalı

9- Meclislerimizin DKTM’lerinde temizlik ve hijyenin sağlanmasına yönelik bilgilendirici ve özendirici duyuru, afiş ve broşürlerin dağıtılması ve toplu taşıma araçlarına asılması, bu çalışmaların mutlaka Almanca, Kürtçe (kurmancî- kurmançkî), Türkçe vs. “çok dilli” yapılabilmeli,

10- Almanya Koronavirüs ile ilgili belirtiler için, acil talep ve ihbarlar hattı ile (116117) nolu iletişim hatları ile koordinasyon kurulmalıdır. Bu (116117) telefon hattı cep telefonuyla arandığı taktirde, bulunduğunuz şehrin veya beldenin ön kod numarası ile aranmalıdır.

11- Hastalıktan korunmak evlerinden çıkmayan yurttaşların ihtiyaçlarının karşılanması için gıda ve temizlik maddesi içeren sosyal yardım çalışmalarının yapılmalı,

12- Yaşlı ve engelli yurttaşlara temel hijyen ve besin maddelerinin Meclisler tarafından ulaştırılmalı,

13- İbadethaneler, taziye evleri, düğün salonları, kahvehaneler, toplu ulaşım durakları, tuvaletler, sıklıkla kullanılan buluşma noktaları vs. yönelik düzenli aralıklar ile dezenfekte yapılmalı,

14- Halka yönelik planlanan toplu kültür, sanat vs. etkinliklerin bir süre boyunca durdurulmalı, daha sonra salgın hastalığın seyrine göre, ileri tarihlere ertelenmeli, bunun yerine; KON-MED, Federasyon ve bileşen eş başkanları telekonferanslarla hatta geniş katılımlı halk toplantılarının da Facebook ile yapmalı, ihtiyaç halinde bunun daha sık aralıklarla yapılması esas alınmalıdır.

15- DKTM binalarda ve kullanılan araçlarda dezenfekte çalışması sürekli olarak yapılmalı,

16- Tabak, bardak, çatal, bıçak, kaşık vb. malzemeleri her kullanımdan sonra 80 derece ve üzerinde çalışan bulaşık makinelerinde yıkanmalı,

17- Kolay ulaşılabilir noktalara yeteri miktarda el dezenfektanları yerleştirilmeli,

18- Salgın hastalığa karşı yürütülen çalışmalara dair kamuoyu düzenli bilgilendirilmeli,

19- Federasyon kapsamında DKTM‘lerin olmadığı şehirlerde varsa meclis yada komünlerin üyelerine gerekli uyarılarda bulunarak, bu genelgede yer alan önemli noktalar bağlamında önergeler verilmeli,

20- Yerel sivil toplum örgütleri vs. ortaklaşarak işbirliği geliştirilmelidir.

21- Bu süreçte halkta oluşan paniği kavratma ve tedbirler konusunda uyarılar esas alınmalı, halkın moral ve mücadeleci yönü güçlü tutulmalıdır.

22- Yaşlı, yardıma muhtaç insanlarımızın alışverişi ve işlerine yardımcı olalım.

23- İmkan dahilinde yapabilen toplum merkezlerimiz ve kurumlarımız halkımızın ihtiyaç olan temizlik ve dezenfekte malzemelerini karşılama için bir çabanın içinde olmalıdır.

24- Evlerinde kalmak zorunda kalan insanlar bu durumu kitap okuyarak siyasal, tarihi bilinçlenme seferberliğine dönüştürebilir. Yine evde kalanlar, Kürtçe öğrenme ve yazmayı internet kursları ile geliştirmeli.

25- Halkımıza ve dostlarımıza önerimiz bu süreçte halkın sağlığını tehlikeye atacak düğün, nişan vb. gibi sosyal etkinlikleri ertelemeleridir.

SAĞLIK EKİBİ OLUŞTURULMALI

KON-MED olarak, sağlık konusu her şeyin başında gelmektedir. Bundan dolayı Almanya’da tabiplerden oluşan 8 kişilik bir doktor grubundan oluşan sağlık ekibi oluşturulmuştur. Sağlık Komitesi’nin göndereceği bilgiler esas alınarak, bu çerçevede hareket edilecektir. Sağlık komitesinden gelen bilgileri aktaracağımız Federasyon Eşbaşkanları vasıtasıyla tüm meclis yönetimleri, üyelerimizle ve Kürdistan halkı ile paylaşılmalı, halkımız sürekli bilgilendirilmelidir.”