Almanya’da ‘İmparatorluk Vatandaşları’na yasak

Alman devletini tanımayarak kendisini “İmparatorluk Vatandaşları” şeklinde tanımlayan aşırı sağcı gruba polis operasyon yaptı. İçişleri Bakanlığı ise grubun iki oluşumunu yasakladı.

Kendilerini “İmparatorluk Vatandaşları” anlamına gelen “Reichsbürger” olarak tanımlayan aşırı sağcı grup, bir süredir Almanya’nın gündemindeydi. Kendilerini 2. Dünya Savaşı öncesindeki Alman İmparatorluğu’nun vatandaşları olarak ilan eden ve Almanya’nın 1937 yılındaki sınırlarını savunan grubun üyeleri, kendilerine ait kimlik, ehliyet, plaka ve doğum belgeleri çıkartarak, şu andaki Alman devletini tanımıyor.

SAYILARI 19 BİN

Vergi ödemeyerek, mahkeme ile diğer devlet dairelerinin kendileri hakkında verdiği kararlara da saygı göstermeyen grup, 2016 yılından itibaren istihbarat tarafından izleniyordu. 2019 yılı sonu rakamlarına göre 19 bin “İmparatorluk Vatandaşı” bulunuyor, bunlardan 950’si güvenlik birimleri tarafından aşırı sağcı kişiler olarak biliniyor.

YASAKLANDI

Grubun sürekli büyümesi ve üyelerinin geçtiğimiz yıllarda yer yer şiddet olaylarına karışmasının ardından bugün İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla polis 10 eyalette operasyon yaptı. 400 polisin katıldığı operasyonun ardından 'İmparatorluk Vatandaşları'nın 'Birleşik Alman Halkları ve Soyları' adlı grubu ve ona bağlı faaliyetler yürüten 'Osnabrücker Landmark Derneği' İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in talimatıyla yasaklandı.

SEEHOFER: TEHLİKELİ BİR GRUP

Yasağın ardından açıklama yapan Seehofer, anayasa düşmanı, antisemitist ve ırkçı bir grupla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Bu dernekler ülkemizin güvenliği, devlet memurlarımızın ve ailelerinin can güvenliği için ciddi tehlikeler oluşturuyordu. Aşırı sağa karşı mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu.
Her türlü faaliyeti yasaklanan 'Birleşik Alman Halkları ve Soyları' isimli grubun, üyelerine başkent Berlin’deki ilçe belediyelerine el koyması, idarenin “İmparatorluk Vatandaşları”nın eline geçmesi talimatı verdiği ifade ediliyor. Ayrıca bu oluşumun üyeleri geçtiğimiz yıllarda Brandenburg ve Sachsen-Anhalt gibi eyaletlerinin adalet bakanlarına tehdit mektupları göndermişti. Berlin’de yaşayan bir kadının lideri olduğu bu oluşumun 120 üyesi bulunuyor.