Almanya'da 51 kuruluştan 'Êdî bes e' kampanyası

51 kuruluşun bir araya gelerek organize ettiği kampanyada "Yasak ve engelleri ortak mücadele ile aşacağız" çağrısı yapıldı.

Almanya'da değişik halklar ile dini grupların temsilcileri bir araya gelerek dev bir kampanya başlattı. KCDK-E, AvEG-KON, TJK-E, ATIK, NAV-DEM, HDK-A, ADHK, MDDK ve FEDA gibi kuruluşların öncülük ettiği kampanyanın adı 'Êdî bes e' (Es reicht-Artık yeter). 51 kuruluş ile organizasyonun yürüteceği kampanyanın amacı federal Alman hükümetinin başta Kürt halkı olmak üzere demokrasi güçlerine yönelik saldırılarına son vermesi.

"Temel haklarımızı ortak mücadele ederek koruyacağız" sloganıyla start alan kampanya başkent Berlin'de düzenlenen basın açıklamasıyla duyuruldu. Berlin'in tarihi Brandenburg Tor (Brandenburg Kapısı) meydanında gerçekleşen basın toplantısında kampanyayı yürüten kuruluşların temsilcileri taleplerini bildirdiler.

Kuruluşların ortak basın metni Êzidî Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK) yöneticisi Yılmaz Günay tarafından okundu. Kampanyaya destek veren kuruluşların temsilcilerinin de görüşlerini kısaca açıklarken, ortak metinde son dönemlerde yaşanan engellemelere dikkat çekildi.

Eylül ayında Köln'de gerçekleşen Kürt kültür festivaldeki engellemeler ile 4 Kasım günü Düsseldorf'da yapılan “Faşizme geçit yok! Abdullah Öcalan ve bütün politik tutsaklara özgürlük” adıyla gerçekleşen yürüyüşünde polisin saldırılarına dikkat çekilen açıklamada şu çağrı yapıldı:

"Almanya’da temel demokratik haklarımız olan yürüyüş ve mitinglerimize, düşünce ve fikir açıklama hakkımıza yönelik getirilen yasakları ve saldırıları kabul etmiyoruz. Yeme, içme gibi insani, kitap, müzik gibi kültürel ihtiyaçlarımızın, bayrak, pankart, resim, döviz, slogan gibi siyasi fikirlerimizi ifade etmemiz önündeki yasakları ve engelleri birlikte mücadelemizle aşacağız."

Temel insan haklarından, demokrasi ve özgürlükten yana olan tüm antifaşist, demokratik kurum ve kuruluşları birlikte mücadele edeceklerini belirten kuruluşlar,  Alman devletinin Türk devleti ile olan ilişkilerine bağlı olarak Kürt kurumlarına, devrimci, demokratik göçmen kurumlarına yönelik geliştirdiği engelleme ile yasakların hiçbir kurum ve kişi tarafından kabul edilmeyeceğini bildirdiler.

'AFD GİBİ FAŞİST GÜÇLERİN MECLİSE GİRMESİ TESADÜF DEĞİL'

Demokratik hak ve özgürlükleri yok sayan bu anlayışını antidemokratik, ırkçı ve faşist zihniyetin gelişmesine hizmet ettiği belirtilen açıklamada "AFD gibi göçmen karşıtı, ırkçı ve faşist güçlerin Almanya parlamentosuna girmesi bu yüzden bir tesadüf değildir" denildi. 51 kuruluşun ortak çağrısı özetle şöyle:

"Özgürlük ve demokrasi güçlerini hedefleyen Almanya hükümetinin bu yasakçı ve saldırı politikası, özgürlükten, demokrasiden ve insan haklarından yana olan bizlerin, bir yandan Türkiye’deki faşist iktidar ve onun halklarımız üzerindeki zulmüne karşı mücadele ederken, diğer yandan Alman devletinin Türk devleti ile ekonomik, askeri ve siyasi kirli çıkar ilişkilerine dayalı olarak uyguladığı yasaklara ve baskılara karşı Almanya’da da demokrasi mücadelesi vermemizi gerekli kılmaktadır.

Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan 19 yıldan bu yana İmralı adasında dünyada eşi benzeri görülmemiş bir izolasyon sistemi içinde tutulmakta olup, son 1,5 yıldır ise hiç kimse ile görüştürülmeyerek ağırlaştırılmış bir tecride tabii tutulmaktadır. Bu insanlık dışı sistemde hiçbir hukuki, insani kural söz konusu değildir. Buna rağmen Sn. Öcalan bu koşul ve şartlar altında her zaman halkların birliğini, barışı, demokrasi ve özgürlüğü savundu.

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 1 yılı geride bırakan onurlu direnişleri, 250 günü aşan açlık grevleri, Ankara’da her gün polis saldırısı ve gözaltılara rağmen süren Yüksel Direnişi, OHAL kararnameleriyle işinden atılanların hak alma mücadelesini güçlendirmektedir.

Faşist Erdoğan’ın Türkiye ve Kürdistan’da yaşayan farklı kimlik, kültür ve inançtan halklarımıza karşı yürüttüğü savaş, Kürt halkına karşı ordusuyla, polisiyle, özel timiyle, savaş uçaklarıyla ve zırhlı araçlarıyla yağdırdığı bombalar ve yaptığı katliamlar, Almanya devletinin desteğiyle yapılmaktadır.

Diktatör Erdoğan’ın Almanya’ya taşırdığı gerilim, halkları ayrıştırma ve düşmanlaştırma politikası, bugün Merkel iktidarından büyük bir destek bulmaktadır. Almanya devleti, faşizme karşı mücadele yürüten Kürtlere ve devrimci, demokratik göçmen kurumlarına yönelik ise kapsamlı bir yasaklar, tutuklamalar ve kriminalizasyon politikası izlemektedir."

'PYD, YPG VE YPJ İLE DAYANIŞMAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ'

Merkel hükümetinin demokrasi güçlerini kriminalize etme çabasının hiçbir şekilde sonuç almayacağını belirten kuruluşlar, 24. yılına giren PKK yasağı ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri ile Kürt bayrak ve sembollerinin yasaklanmasının hiçbir meşru ve haklı zemininin olmadığını duyurdular.

Bu yasaklara PYD, YPG, YPJ bayraklarının da eklenmesinin Erdoğan diktatörlüğüne ve DAİŞ’e sunulan desteğin yeni bir boyutu olduğunu ifade eden kuruluşlar "Bu yasaklamalarla diktatör Erdoğan’ın Kürt karşıtlığı politikaları Almanya'da hayata geçirilerek AKP-MHP’nin faşist politikalarına ortak olunmaktadır" görüşünü dile getirdiler.

DAİŞ barbarlığına karşı mücadele eden PYD, YPG ve YPJ ile dayanışmalarını sürdüreceklerini bildiren 51 kuruluş son olarak şu çağrıyı yaptılar:

"Faşist Erdoğan diktatörlüğüne askeri, ekonomik ve siyasi destek sunan Almanya Hükümet politikasına, Erdoğan-Merkel işbirliğine, tekeller arasındaki işbirliğine karşı halkların enternasyonal dayanışmasını ve mücadelesini büyüteceğiz. Temel insan haklarından, demokrasi ve özgürlükten yana olan tüm antifaşist, demokratik kurum ve kuruluşları birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

Kampanyayı yürütecek kurum ve organizasyonlar ise şunlar:

1.         KCDK-E / Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi

2.         AvEG-KON/ Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu

3.         TJK-E/ Avrupa Kürt Kadın Hareketi

4.         ATIK/ Avrupa Türkiyeli İsçiler Konfederasyonu

5.         NAV-DEM / Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezi

6.         HDK-A (Halkların Demokratik Kongresi - Avrupa)

7.         BAF (Savaşa ve Diktatörlüğe Karşı Avrupa Barış Formu)

8.         ADHK / Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu

9.         Yeni Kadın

10.       YDG / Yeni Demokratik Gençlik

11.       SKB / Sosyalist Kadınlar Birliği

12.       YS / Young Struggle

13.       Yaşanacak Dünya

14.       MDDK / Mezopotamya Halk Kongresi (Asuriler)

15.       FEDA / Demokratik Aleviler Federasyonu

16.       ADEF (Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu)

17.       Jinên Ciwanên Azad

18.       SYKP / Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi

19.       TAJE-E/ Tevgera Jinen Ezidiye Ewurpaye

20.       FDG / (Avrupa Dersim Dernekler Federasyonu)

21.       CİK / Kürdistan İslam Topluluğu

22.       NAV-YEK / Avrupa Ezidi Dernekleri

23.       Yeşil Sol Parti

24.       Devrimci Parti Avrupa

25.       ISKU

26.       YXK (Kürdistan Öğrenciler Birliği)

27.       KOMEW (Kayıp ve Mağdur Aileleri)

28.       Şengal Ezidi Meclisi Dervayê Welat

29.       Avrupa Maraş İnisiyatifi

30.       Avrupa Kürecikler İnisiyatifi

31.       Dersimi Yeniden İnşa

32.       Düsseldorf für Kürdistan

33.       IL- Intervenstionische Linke

34.       FIDEF (Federal Almanya İşçi Dernekler Federasyonu)

35.       TATORT - KURDISTAN

36.       AKKUSTAN

37.       KV Die Linke Düsseldorf

38.       NRW Landesverband Die Linke

39.       PYD -Avrupa

40.       Zagros Platformu

41.       PEKAN / İç Anadolu Kürtleri Platformu

42.       NOR-ZARTOK

43.       Tutsakların Sesi Platformu

44.       Kurdistan-Solidaritätskomitee Berlin

45.       MLPD (Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands)

47.       CENI e.V (Kürt Kadın Barış Bürosu)

48.       Mezopotamya Özgürluk Partisi (Asuriler)

49.       Avrupa Sürgünler Meclisi

50.       Avrupa Karadeniz Platformu

51.       VVN-BdA Düsseldorf