Alman polisinden seçim süreci için sıkı güvenlik önlemleri!

24 Haziran günü yapılacak seçimler için Almanya’daki oy verme işlemi 7 Haziran Perşembe günü başlıyor. Sandıkların kurulacağı 13 kentte Alman polisinin sıkı güvenlik önlemleri alacağı öğrenildi.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran günü yapılacak seçimler için yurt dışındaki en kalabalık seçmen kitlesinin yaşadığı Almanya’da seçim maratonu bu hafta başlıyor. Almanya’daki seçmen sayısı 16 Nisan referandumuna göre 15 bin artarak 1 milyon 445 bin 33’e yükseldi.

Almanya’da oy verme işlemi 7 Haziran Perşembe günü saat 9’da start alacak. 19 Haziran gününe kadar YSK Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olanlar, her gün saat 21.00’e kadar oylarını kullanabilecek. Almanya ile birlikte Fransa ve Avusturya’da da aynı seçim takvimi hayata geçirilecek. Ayrıca gümrük kapılarında da 7 Haziran’da başlayacak oy verme işlemi 24 Haziran’a kadar sürecek.

LOKALLERDE SIKI GÜVENLİK TEDBİRLERİ OLACAK

Almanya’da Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Essen, Düsseldorf, Münih, Karlsruhe, Hannover, Münster, Nürnberg, Hamburg ve Mainz kentlerinde sandıklar kurulacak. Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg dışındaki kentlerde sandıklar Türkiye’nin başkonsolosluklarında kuruluyor.

Özellikle yarım milyon sayı ile seçmenin bulunduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde polisin sıkı güvenlik önlemleri alacağı öğrenildi. Bild gazetesine konuşan Düsseldorf polis sözcüsü Markus Niesczery “Oy verme işleminin güvenliği için güçlü bir şekilde görev başında olacağız” dedi.

Essen polis yetkilileri ise oy verme işlemini engelleyecek herhangi bir güvenlik tehdidinin bulunmadığını aktardı. Alman güvenlik birimleri seçim lokalleri önünde farklı partilere mensup kişilerin kavga edeceğinden endişe ediyor.

KATILIMIN ARTMASI BEKLENİYOR!

16 Nisan’daki referandum oylamasında 7 Haziran ve 1 Kasım'a göre katılımın yüzde 15 artarak yüzde 47’ye vardığı Almanya’da yüzde 63 “evet”, yüzde 37 “hayır” çıkmıştı. 24 Haziran’daki seçimlerde ise özellikle Almanya’da seçime katılımın daha fazla olması bekleniyor.

Seçimlere katılımın en az yüzde 50 olması tahmin edilen 24 Haziran seçimleri için özellikle HDP her kent ve ilçede seçim komisyonları kurarak yoğun bir çalışma başlatmıştı. HDP için çalışan komisyonların yetkilileri ise HDP’li seçmenlere “Oyunuzu elinizden geldiğince oy verme işleminin başladığı ilk günlerde ve iş günlerinde oyunu kullanmaya çalışın” çağrısında bulunuyorlar.