Alman polisinden Bielefeld DKTM’ye kitap baskını

Alman polisi, yasak bayrak ve resimleri gerekçe göstererek baskın yaptığı Bielefeld DKTM’de bir çok kitap, bayrak ve fotoğraflara el koydu.

Almanya’nın Bielefeld kentinde faaliyet yürüten Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne bu sabah saat: 06:00 sularında polis tarafından kapılar kırılarak baskın yapıldı.

Onlarca polisin katıldığı baskına, “yasak” bayrak ve fotoğraflar gerekçe olarak gösterildi.

Yaklaşık 4 saat süren baskın ve aramalarda, bir çok kitap, fotoğraf, bayrak, resme el konuldu.

Bielefeld DKTM yaptığı açıklamada polis baskını kınayarak “Bu tamamen anti demokratik ve hukuk dışı bir baskındır. Polisin bu uygulamasını kınıyoruz” dedi.

Erdoğan rejimi ile yakın işbirliği içerisinde olan Almanya’da 13 Haziran günü de NAV-DEM derneği ve Civaka Azad’ın bürosunun kapıları kırılarak baskın yapılmıştı. Polis, 3 Aralık 2017 günü Efrîn için yapılması planlanan ancak gerçekleşmeyen bir gösteriyi gerekçe yapmıştı.

KÜRTLERLE DAYANIŞMA DA SUÇ KAPSAMINA ALINDI

Alman polisi onlarca yıldır, Kürt kurumları, siyasi ve kültürel faaliyetlerini hedef alıyor. Kürtlerle dayanışma içinde olanlar da kriminalizasyon politikalarının hedefi haline geliyor. Mayıs ayında Kassel kentinde yapılan Karl Marks’ın 200. doğum günü kutlamasında YPG/YPJ bayrağı açtığı gerekçesiyle Sol Parti’nin eyalet parlamenteri Marjana Schott hakkında soruşturma başlatılmıştı.

2 Mart 2017 günü İçişleri Bakanlığı, “PKK yasağının güncellenmesi” başlığıyla eyaletlere gönderdiği eyaletlere gönderdiği genelgeyle aralarında YPG, YPJ ve PYD bayraklarının da bulunduğu Kürtlere ait çok sayıda sembolün taşınmasının yasaklandığını bildirmişti.

YASAKLAR SOSYAL AĞLARA KADAR UZANDI

Türk devleti ile yapılan suç ortaklıkları, tahammülsüzlük, baskıcı uygulamalar, internet kullanıcılarına kadar uzandı. Nisan ayında Bayern eyaleti polisi YPG/ YPJ bayraklarını sosyal medya hesaplarında paylaşanları hedef aldı. Eyaletin başkenti Münih’teki emniyet birimleri açıkladıkları yıllık suç raporlarında “Siyasi motifli suçlar-yabancılar” başlığında bölümüne YPG/YPJ bayraklarını sosyal medya hesaplarında paylaşan Almanları da eklemesi dikkat çekmişti. Polisin açıklamasında geçen “29 yaşındaki Alman” ise Münih kentinde öğretim üyesi olan Kerem Schamberger’di. Kasım ayında da, YPG ile dayanıştığı bahanesiyle Schamberger’in evine baskın yapılmıştı.

KİTAP VE MÜZİK ÜRÜNLERİ DE HEDEFTE

Yasaklar bayrakları, sosyal ağlardaki paylaşımlar ve barışçıl protesto eylemlerine müdahalelerle de sınırlı kalmadı. Artık kitaplar ve müzik ürünleri de hedefte. Mart ayında Mezopotamya Yayınları ve Mir Multimedia’ya yapılan baskınlarda üç gün boyunca aramalar yapıldı. Binlerce kitap, CD ve şarkı arşivine el konuldu. El konulan kitaplar arasında Kürtçe-Almanca sözlük, çocuk eğitim kitapları da vardı.